27 iul. 2012

Muzeul trenuleţelor



În Gara Sinaia,  prima Gară Regală din România, se află Muzeul trenurilor în miniatură.
 Este un excelent loc de vizitat pentru copii. Turistii care ajung in zona trebuie sa viziteze si acest loc. O mamica ce intrase in muzeu cu un baietel de mana se intreba daca poate face abonament pe tot sejurul lor in Sinaia. Baietelul se gandise si noaptea la muzeul trenuletelor pe care il vizitase.
 Machetele reprezinta o lume in miniatura: localitati, cartiere, anotimpuri, scene din viata de zi cu zi( escaladatul muntelui, taiatul lemnelor, salvarea, biserica, oamenii in statie, caini, ursi, rate pe lac, aprovizionarea magazinelor...)
 
   
                  
    
    
Exista si un loc in care copii si adulti se pot juca, ei insisi mimand realitatea dupa modelul machetelor din muzeu.
 Cei talentati pot desena imagini inspirate de trenulete.
 In incinta muzeului mai pot fi vazute diverse obiecte ce amintesc de gara sau de trenuri.

La iesirea spre peronul garii din Sinaia se pot vedea si o locomotiva veche, masina-drezina a Anei Pauker,  (lider comunist din Romania anilor '50), doua drezine vechi.

26 iul. 2012

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia a fost întemeiată în secolul al XVII-lea ( construită între 1690 si 1695) de către Spatarul Mihail Cantacuzino, după întoarcerea sa de la muntele Sinai. Se pare că de aici s-a tras şi denumirea mănăstirii cât şi cea a localităţii, Sinaia.
Biserica Noua - "Sfânta Treime" a fost construită de stareţul Ioasaf, şi finalizată de stareţul Paisie, în 1842-1846, din fondurile mănăstirii.  Numărul călugărilor crescuse de la 12 în 1690, la 100, în 1842. A fost reconstruită între anii 1897-1903, ajungând la forma care se păstreaza şi astăzi. Pictura a fost realizată  de Aage Exner, un pictor danez. Mobilierul a fost realizat în Bucuresti, în lemn de paltin aurit (naos) şi stejar (pronaos). Candelabrele au fost realizate la Viena, aceasta fiind prima biserică electrificată din ţara noastră (1903). In această biserică au fost botezaţi prinţii şi prinţesele României...Cu ocazia botezului prinţului Nicolae, fiul Regelui Ferdinand, naşul- Ţarul Nicolae al II-lea a dăruit Mănăstirii Sinaia cele doua icoane din pronaos, Sf. Nicolae şi Sf. Serghie. (de aici)

Biserica Veche - "Adormirea Maicii Domnului"a fost construită de Spătarul Mihail Cantacuzino în 1690-1695, primul stareţ fiind Ierom. Nicodim.Frescele au fost realizate de cel mai important pictor al vremii, Pârvu Mutu. In 1788, în timpul luptelor dintre austrieci şi turci, biserica a fost grav avariată, turnul-clopotniţă dărâmat şi pictura distrusă in multe locuri, aşa că în zilele noastre pictura lui Pârvu Mutu mai poate fi admirată doar in pridvor, in pronaos (tabloul votiv) şi in turla naosului (afara de Pantocrator).Tabloul votiv cuprinde întreaga familie Cantacuzino, inclusiv strămoşi iluştri. Cinci dintre cei pictaţi aici au fost domnitori ai Ţării Româneşti. (de aici)


 "Doamne, binecuvântează intrările noastre şi ieşirile!"


22 iul. 2012

Telegondola - Sinaia

Telegondola merge de la statia Cota 998 (150 metri mai sus de Taverna Sarbului) pana la statia Cota 1400.
Programul de functionare (de aici):

VARA:
•Luni - Duminica: 9,00 - 19,00;
•Marti: 12,00 - 19,00.
IARNA:
•Luni - Duminica: 8,30 - 17,00;
•Marti: 12,00 - 17,00.
* In fiecare zi de marti se face o revizie a instalatiei intre orele 8 si 12.
Tarife telegondola Sinaia:

ADULTI:
•Urcare sau Coborare: 16 ron;
•Urcare si Coborare: 30 ron.
COPII:
•Urcare sau Coborare: 12 ron;
•Urcare si Coborare: 23 ron.
Copii sub 5 ani au gratuitate.
 De la cota1400 se poate urca la Cabana Valea cu brazi, la cota 1510.
 Se poate urca si la cota 2000 la Cabana Miorita.