30 iun. 2009

...pe scurt...

Am plecat de la Moldovita si am ajuns in Pasul Pascanu

si prin Pasul Mestecanis:

Am ajuns la Manastirea Prislop la cota 1416 in Parcul National Muntii Rodnei.

In statiunea Borsa am vrut sa ajungem la Cascada Cailor, asa ca am urcat cu telescaunul.

Cascada Cailor se afla pe partea de nord a Muntilor Rodnei. Apa cade cam 100 m in trepte :40m, 20m si 40m. Este o cascada destul de spectaculoasa si de frumoasa.

De aici se poate vedea si Pietrosul Rodnei.

La Borsa am dat de o sarbatoare in ziua de Sanziene.

Am oprit si la Moisei ca sa vizitam Monumentul Martirilor.

Apoi ne-am cazat pentru inca doua nopti la o pensiune intre Telciu si Romuli.

Aici am stat cuminti pentru putin. Apoi, la intoarcere, am trecut pe la Muzeul George Cosbuc si pe la Muzeul Liviu Rebreanu.
La Cosbuc am ajuns inainte de deschiderea programului, norocul nostru ca ghidul era acolo si aerisea, astfel incat si-a facut mila de noi si ne-a primit.

La Prislop (muzeul il mai vazusem, dar numai pe afara) am avut parte de o prezentare impresionanta din partea unui ghid care chiar il iubeste pe Rebreanu. El era foarte mandru pentru ca de curand fusese vizitat la muzeu de ambasadorul Chinei in Romania. Exact cu o seara inainte , parterul cladirii noi a muzeului fusese inundat iar ghidul tocmai se straduia sa usuce , cu usile larg deschise. Urmele ploii abia de se mai vedeau.
Este stiut faptul ca Pripasul din romanul "Ion" este de fapt Prislopul, si multe dintre personaje sunt construite dupa modele reale (cel mai evident:Ana=Rodovica). Oricum, ar fi prea multe de spus...
Mie imi place foarte mult Rebreanu. Titlul lucrarii mele de diploma suna ceva de genul: "Ipostaze arhetipale ale erosului in 'Adam si Eva' de Liviu Rebreanu"...dar asta-i alta poveste.


Si, ca sa termin, am trecut apoi si prin Sovata, pe la Lacul Rosu si mai ales, prin Cheile Bicazului.

Prin Bacau ne-a insotit o frumusete de curcubeu.

29 iun. 2009

Secries, la faneata

Ne-am trezit de dimineata pe 23 iunie sa mergem la faneata, la Secries( pentru ca dupa-amiaza aveam treba cu tortul Mariei) . Cam la 10 km de Moldovita, pe munte.

Desi era clar ca se apropia ploaia, am plecat pe un traseu, fara fete.
Animalele de pe munte nu se stresau deloc de apropierea ploii.Noi ne stresam si de ele si de ploaie. Taurul era cam fioros dar vacile erau mai frumoase decat cele din reclama de la Milka.

Viteii asteptau. Seara, asteptarea le-a fost rasplatita:

Pe noi insa, ne-a prins o mama de ploaie cu tunete si fulgere de ne-a udat pana la piele.

Asa arata paraul cand am urcat la faneata:

si asa cand am coborat:

Manastirea Moldovita




Desi era cea mai apropiata manastire de locul cazarii, am lasat-o la urma pentru ca eram convinsi ca vom fi din ce in ce mai obositi, iar drumul mai scurt e mai putin obositor.

Manastirea are hramul "Buna Vestire" , fiind asezata in Vatra Moldovitei, Suceava, de pe timpul lui Alexandru cel Bun. Vechea constructie s-a prabusit din cauza unor alunecari de teren, iar Petru Rares este ctitorul noii biserici (1532).

Zidurile exterioare sunt la fel de impunatoare ca si cele de la Sucevita, locuri atat de inchinaciune dar, probabil, si de aparare in vreme de razboi.

Picturile exterioare sunt detul de bine pastrate.

Interiorul este destul de mare si impresionant. Monument UNESCO, Manastirii Moldovita (plus Voronet, Sucevita, Humor, Arbore-nordul Bucovinei) i s-a acordat in 1975 premiul "Marul de aur" de catre Federatia Internationala a jurnalistilor si scriitorilor din turism. "Marul" se afla expus in muzeul manastirii.

Manastirea Sucevita


In ziua a patra am fost in locuri mai apropiate de cazare: Sucevita si Moldovita.
Mai intai am plecat spre Sucevita pentru ca era mai departe, iar la intoarcere, oprire la Moldovita.
Mai trecuseram pe langa aceasta manastire in aceasta calatorie , insa era doar o privire de ansamblu in timp ce ne indreptam spre Putna, nu avuseseram timp sa oprim. Asa ca iar am trecut pasul Ciumarna, iar pe la "Palma".

Manastirea este o adevarata fortareata.

Aceasta manastire este asezata pe valea Sucevitei, ctitorie a familiei Movilestilor, cu hramul "Invierea Domnului".

Este singura manastire dintre cele din Bucovina, care si-a pastrat pictura pe latura de nord.

"Scara Virtutilor" sugereaza lupta omului pentru a ajunge in Rai, lupta dintre bine si rau, incercarea de a ajunge la portile deschise de Sfantul Petru si caderea in pacat prin ispitire diavolului.

Se observa ordinea ingerilor , deasupra scarii si haosul iadului sub ea.


Si interiorul bisericii este foarte frumos.