10 feb. 2009

Legenda Sfantului Valentin

Dupa revolutia din 1989, romanii au inceput importul de traditii din occidentul vazut superior si luat drept model in toate cele bune si rele.
Ziua de 14 februarie era o zi oarecare, fara incarcatura deosebita pentru noi, romanii, insa treptat a devenit ziua in care se "sarbatoreste" Sf.Valentin, Valentine's Day. Aceasta sarbatoare a fost intens mediatizata, i s-a facut publicitate, mai ales in interese comerciale.
Dar de unde a pornit aceasta sarbatoare a iubirii?
Se spune ca un preot, Valentin, a trait in Roma in sec. al III-lea si ca a murit in timpul Imparatului Claudiu al II-lea. Se zice ca acest Imparat ducea campanii militare sangeroase si neagreate de romani, astfel incat a ajuns in situatia de a nu mai putea recruta soldati pentru armata sa. Astfel, Imparatul Claudiu a promulgat o lege prin care interzicea casatoriile si obliga tinerii romani sa se inroleze in armata.
Preotul Valentin nu ar fi fost de acord cu aceasta lege si ar fi casatorit mai multe perechi de tineri. Astfel, Valentin a fost intemnitat si condamnat la moarte. In temnita a cunoscut pe fiica unuia dintre gardieni, cu care a purtat lungi dialoguri despre credinta in Iisus Hristos.
Se spune ca in ziua in care urma sa fie executat, ar fi scris un bilet in care isi lua ramas bun si ii multumea fetei pentru prietenia aratata. In bilet ar fi scris: "Cu dragoste, de la al tau Valentin."
Acest bilet ar reprezenta inceputul traditiei biletelelor dintre indragostiti. Acest preot ar fi murit decapitat chiar pe 14 februarie, in anul 268.
Aceasta este legenda, dar ea nu este confirmata de nicio sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu