31 mar. 2010

"Ierburile legale" în Olanda..


Ce spune Carmen despre celebra libertate a olandezilor din punct de vedere al "ierburilor". Bineînțeles ca nefiind o experta in domeniu :) sunt pure observatii.
"Drogurile, si aici ma refer la hasis (nu stiu daca sunt si de alt fel), sunt permise legal in Amsterdam. Le gasesti in cafenele, le cumperi de la barman ca pe orice pachet de tigari. Le alegi din meniu ca pe orice prajitura.

Le poti fuma in acea locatie sau afara, pe marginea canalului, sau la o alta terasa. Singura grija este sa intrebi daca in acel loc este permis sa fumezi hasis. Si probabil ca este… Exista tigari de tot felul, cu tarii si arome diferite, prajituri cu marihuana, etc. Cred ca este suficient si sa bei o bere intr-o astfel de cafenea ca sa le simti efectul…sunt in aer..."
(Olanda, Papendrecht, via-CARMEN)

Tot Amsterdam...

Daca se considera ca s-a vazut cam tot ce se poate vedea in Olanda, din punct de vedere cultural, mergi si la Muzeul Madame Tussaud; dupa cum am vazut in postul anterior. Apoi, obligatorie este si o vizita la House of Bols, pentru o experienta interactiva de neuitat in regatul cocktailurilor. Tot la capitolul distractii intra shoppingul si inchiriatul bicicletelor (nicaieri in lume nu vei vedea atat de multe biciclete ca aici). O data cu bicicleta vei primi si o harta a orasului din punctul de vedere al unui biciclist, pentru a putea sa incepi vizitarea astfel a canalelor olandeze. Daca ti-a mai ramas timp la dispozitie din excursia ta pe taramurile olandeze, poti vizita Olanda in Miniatura in Haga ( Madurodam) sau morile de vant din Kinderdijk, casele cubice din Rotterdam sau, pentru adevaratii microbisti, o vizita la Amsterdam Arena, pentru a afla totul despre lumea clubului de fotbal Ajax, este probabil primordiala. Principalele distractii pe timp de seara sunt vizitarea celebrului Red District, cartierul felinarelor rosii, sau o cina la bordul unuia dintre multele vaporase care ofera plimbari de neuitat pe canalele orasului. Trebuie degustate nenumaratele sortimente de branza olandeza, faimoasa in intreaga lume.


Faimosul (sau infamul) Cartier Rosu (Red Light District consta in mai multe canale si strazi alaturate la sud de Gara Centrala si la est de Damrak. Aceste canale sunt cunoscute ca “De Wallen” (zidurile in olandeza), deoarece pe timpuri faceau parte din zidurile de aparare a orasului. In ciuda reputatiei, prostitutia este limitata pe anumite strazi, in special strazile si aleile laturalnice si, desi exista multe magazine si baruri pentru adulti, sunt si multe camere de supraveghere si politia patruleaza in numar mare strazile.


Cartierul Rosu este o zona din centrul Amsterdamului unde vezi, la tot pasul, la partierul cladirilor, vitrine cu femei(dar nu numai femei). Aceste vitrine sunt de fapt ferestrele foarte mari ale unor camarutze in care sunt oferite serviciile lor. O draperie se trage si, pentru o anumita perioada de timp, doamna este ocupata. Stand acolo, izolate, in ferestrele lor rosii, aceste persoane incearca sa te atraga doar prin gesturi. Faptul ca nu le auzi vorbind, da cartierului o nota de spectacol mimic, mistic, in care zeci de actori isi incep prestatiile la lasarea serii, fiecare pe propria lui scena, in propriul lui univers.
De la muzeul sexului, desi am multe imagini mai mult sau mai putin deocheate, am sa le aleg pe cele mai putin scandaloase...







Si daca un tort cu un penis de cicolata si unul cu doi sani(ca sa nu le spun tate) nu reprezinta imagini scandaloase...sa-si imagineze cineva cam ce ar fi in celelalte imagini ce reprezinta exponate din muzeul sexului din Amsterdam.

Muzeul figurilor de ceara - Amsterdam



Muzeul "Madame Tussaud"

Beyonce


Marilyn Monroe


Ronaldinho


Albert Einstein


Lenny Kravitz


Madonna



George W.Bush


David Beckham


Justin Timberlake


Eddie Murphy


Lady D


Nicholas Cage


Oprah


Luciano Pavarotti


Pierce Brosnan

Angelina Jolie & Brad Pitt

Canalele din Amsterdam



Numarul impresionant de canale a facut faimos orasul Amsterdam, cunoscut cu numele de ‘Venetia Nordului’. Astfel, o excursie in Amsterdam nu este completa fara o plimbare cu barca. Un tur pe canale poate fi atat fascinant cat si relaxant ziua si incantator si romantic seara, cand majoritatea caselor si podurilor sunt luminate. Cele patru canale principale ale orasului sunt Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht si Singel.



Specifice acestui oras pitoresc sunt blocurile “cladiri“, cochete, colorate vesel si diferit, cu ferestre mari si aliniate ca la o expozitie! La fel de specifice sunt si canalele ce le separa pe care vezi din loc in loc vaporase vechi, incremenite pe margine – pe care oamenii le folosesc ca locuinte.


(Olanda, Papendrecht, via-Carmen)

Amsterdam


Important centru cultural si artistic al Tarilor de Jos, orasul are o populatie de un milion de locuitori si este al doilea port dupa Rotterdam, avand numeroase depozite, case portuare, nave si terminal pentru pasageri. Centrul originar al orasului, care s-a dezvoltat in jurul portului, este inconjurat de apa. Pe o parte a sa se afla marea si docurile, iar pe partea cealalta raul Amstel si canalele sale. Orasul a fost construit pe 90 de insulite legate intre ele prin 500 de poduri. Originea sa dateaza din 1275, cand a fost adapost pentru crestini si un important centru comercial si cultural. Sub Dinastia Portocalie a devenit un simbol al suveranitatii scandinave, cunoscand o perioada de maretie artistica si de succes comercial. Cateva dintre razboaiele cu Anglia si cu Franta, alaturi de ocupatia germana din a doua conflagratie mondiala, au pus in pericol dezvoltarea orasului, dar in ciuda acestor piedici, Amsterdamul a fost capabil sa-si revina si sa prospere. Orasul are o structura coerenta: muzee, monumente, strazi cu magazine, piete si alte obiective turistice in apropierea lor.



Orasul este cunoscut ca centru al comertului cu diamante. Zona veche a orasului este pitoreasca iar in asa numitul cartier “hard” se gasesc baruri, restaurante, locuri pentru muzicieni, si se petrec tot felul de evenimente interesante pe parcursul tot anul.


Cele trei mari cai de acces ale orasului, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht acopera cea mai importanta zona a retelei de canale, comparabila cu infrastructura Venetiei. Centrul cultural al orasului include Rijksmuseum, care gazduieste lucrari ale maestrilor olandezi, muzeul Vincent Van Gogh, si muzeul de arta moderna Stedelijk.
Amsterdam este unul dintre cele mai moderne orase din Europa – frumos, tineresc si relaxat, cu multe lucruri de facut si de vazut, cu multe baruri, mancare din si toata lumea, oameni prietenosi. O vizita in acest oras poate semana cu o imersiune in secolul XVII deoarece arhitectura din aceasta perioada abunda in centrul orasului. Prin oras se poate merge pe jos sau cu bicicleta.


Zgomotul motoarelor ambalate a fost inlocuit treptat de clinchetul soneriilor de bicicleta. Au renuntat incet incet la masini. Probabil din cauza spatiului de parcare limitat (au taxe de parcare foarte mari, cu atat mai exorbitante cu cat te apropii de centru). Peste tot vezi numai biciclete, exista chiar si parcari mari special amenajate pentru ele; unele sunt pur si simplu abandonate pe marginea drumului sau pe sub un pod. Nu sunt biciclete noi si moderne, din contra, arata ca din alte timpuri, cu cadre lungi, arcuite, cu vopseaua scojita si soneria…atat de specifica si nelipsita! Si sunt conduse de toata lumea, de la tineri cu rucsaci in spate, la tati cu copii pe cadru, femei cu fustele in vant si batranici cu sacosa pe ghidon…toata lumea merge pe bicicleta.
Se spune ca bicicletele arata atat de rau pentru ca nimeni nu se sinchiseste de ele, le lasi descuiate in fata cladirii tale si daca a doua zi nu o mai gasesti…pur si simplu cauti alta prin jur. Orasul Amsterdam nu este doar una dintre cele mai frumoase si vechi capitale europene, ci si un oras al libertatii si artei. Cei care prefera lucrarile marilor maestri olandezi au aici sansa unica de a vedea in muzee si galerii panzele originale, pe care le-au admirat doar cu ajutorul reproducerilor din albume. Chiar daca vremea nu este foarte prietenoasa, ploile fiind frecvente, Amsterdamul isi pastreaza mereu farmecul. In lunile aprilie-mai puteti vedea in toata frumusetea lor lalele, simbol al Olandei, flori delicate si atat de iubite.
Printre obiectivele importante se numara Palatul Regal, uluitor prin arhitectura sa eleganta, Rijksmuseum (cu numeroase colectii unice) si mai ales Muzeul Van Gogh, cu siguranta cea mai importanta institutie culturala din oras, locul ideal pentru a descoperi personalitatea, ideile si creatiile genialului artist. Palatul Regal a fost construit in secolul XVII, cladirea servind initial ca primarie a orasului si devenind resedinta monarhilor Olandei, incepand cu Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon, in 1808. Colectia de mobila, candelabre si ceasuri dateza din perioada lui Louis Bonaparte. Palatul este deschis publicului in lunile de vara, de Paste si in luna octombrie. Cei satuli de arta pot merge pe Reguliersdwarsstraat, unde viata de noapte din localuri si baruri este de neuitat.
Desi arhitectura apartine cu preponderenta secolului XVII, acesta este singurul lucru invechit din acest oras.



Desi original a fost construit pe malurile apei sarate Zuiderzee, datorita castigarii succesive de noi terenuri, marginile orasului au ajuns la apa dulce a lacului IJsselmeer. Centrul orasului are forma de potcoava imprejmuita de patru canale faimoase Singel, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht. Aceste canale sunt cea mai buna cale de a vedea casele cu frontoane. Exista o multime de magazine micute si centre mai mari de cumparaturi. Ciorchine de magazine se afla pe platoul pietonal si chiar in fostul oficiu postal, care se afla chiar in spatele Pietei Dam (in care se gaseste Palatul Dam).
(din Olanda, Papendrecht, "adaptare" dupa Carmen)

29 mar. 2010

Cine aș fi putut fi într-o viață anterioară?

Știu că nu-s tocmai cea mai normală ființă de pe lumea asta și că de când mă știu am stat cu nasul în cărți dar nu mă văd chiar în ipostaza de Marie Curie...cum zice testul. Adevărul e că dacă era să aleg eu însămi cu cine aș avea ceva trăsături comune dintre: Florence Nightingale(nu-s atât de bună), Marilyn Monroe(nu-s atât de sexi) și Amelia Earhart(nu-s atât de curajoasă), aceasta,Marie Curie, ar fi fost poate cea mai potrivită alegere.

28 mar. 2010

La multi ani, celor cu nume de flori!


Iata ca au venit si Floriile, zi destul de uratica,mohorata,intunecata. Nu cred ca a reusit sa iasa cineva la celebra "iarba verde". Abia este ora 15.07 cand scriu acest post, si atmosfera este de somnolenta, apatie...nu cred ca doar la mine din cauza ca m-am sculat pe la 6.45. Ma uit pe fereastra si vad o umbrela roz...ploua, e clar! Se pare ca plimbarea de seara este compromisa.
La noi, in Galati, de florii se sarbatoreste si scrumbia, iar iesirile pe faleza sunt traditionale. Se pare ca azi nu va fi prea multa lume pe faleza. Voi vedea peste cateva ore daca e cazul de plimbare sau nu. Deocamdata, nu!
De florii isi sarbatoresc ziua cei cu nume de flori: Florin, Florentine, Violeta, Viorica, Viorel, Narcis, Narcisa si care or mai fi. La multi ani, tuturor acestora!
Am cautat si cateva imagini cu fori...ca de Florii: