"Zăpezile de altădată” este o piesă ce se joacă pe scena Teatrului Dramatic din Galați, piesă pe care nu o văzusem pană în această seară. Autorul textului este Dumitru Solomon, dramaturg gălățean de origine evreiască, influențat în oarecare măsura de teatrul lui Camil Petrescu. Aș putea să spun că atitudinea față de femeie este cam aceeași. A se vedea atitudinea tânărului îndrăgostit (din piesa lui Solomon) față de tânăra naivă ce preia stereotipii din cărți, reviste, emisiuni TV, teatru, și atitudinea bărbatului matur care corectează cu superioritate și indulgență lipsurile intelectuale ale soției sale. Nu aș spune neapărat că e vorba de misoginism dar hai, să spun…o acceptare a femeii de către bărbat, cel care conștientizează ca are nevoie de Ea chiar dacă aceasta se dovedește a fi sub nivelul așteptărilor lui.
Și eroii lui Camil Petrescu sunt intelectuali lucizi care se îndrăgostesc, sunt fermecați de eternul feminin (indiferent de calitatea morală sau intelectuală a apariției acestuia) pentru ca, pană la urmă, nu există nici o diferență între un bărbat prost și unul inteligent, atunci când se îndrăgostesc.
Piesa se deschide cu declarațiile de dragoste ale tinerilor ce-și mărturisesc o dragoste „imensă”, „infinită”, etc. la care apare reacția sarcastică a statuii din parc, martoră a atâtor declarații similare. Timpul schimbă totul, chiar și dragostea cea mai „infinită” și mai „imensă”. Ce „ajuta” la banalizare? Chiar relația în sine, trecerea timpului peste ea și apariția căsătoriei, a obișnuinței, căci, "dacă dragostea este oarbă, căsătoria iți deschide ochii."
Care ar fi întrebările tradiționale ce ar determina cauzele pentru care o căsătorie merge prost? Întrebări pe care le adresează și mama personajului feminin atunci când crede că ceva ar fi în neregulă în viața fiicei sale: „te-a lovit? Nu aduce toți banii acasă?” Adică ceea ce ar rupe rutina, ca formă comună de mulțumire în cele mai multe dintre căsnicii. Când, de fapt, tocmai rutina este cea care arată că ceva nu e în regulă, altceva merge prost: nu mai există fiorul acela ce-i determina să spună toate nebuniile posibile, să facă toate nebuniile ...
Marea plăcere a vieții, de după trecerea "nebuniei", este somnul...orice ieșire din aceste "reguli" impuse de viață și de timp deranjează... mai ales vecinii(apropo de intervenția repetata a vecinului necăjit de ceea ce se petrecea în apartamentul de deasupra ). Mai pot fi și căsnicii fericite? relații fericite?
Relația "fericită"? cea în care nu tre să-ți vină ideea să compari. Care ar fi căsnicia" fericită"? cea în care nu ai preferințe și te mulțumești cu ceea ce ai .
Piesa a durat aproximativ o oră, nu prea mult, suficient cât să nu plictisească pe nimeni. Dialogul efervescent și replicile adresate, uneori, direct publicului sub aparența de monolog al personajului feminin țin trează atenția încât nici nu știi când se termină piesa. Impresia că o felie din viata ta , o replică , o reacție tocmai s-a spus /s-a petrecut pe scenă este pregnantă... Concluzia ar fi că dacă nu-ți îngrijești, nu-ți cultivi sentimentul, iubirea dispare ca și cum nu ar fi existat niciodată, sau mai rău, rămâne doar motiv de amuzament pentru tine însuți omul serios devenit un banal sclav al rutinei , al timpului.