Astăzi, pe blogul meu, găsesc un citat interesant la "Quatation of the day": "It is dangerous to be sincere unless you are also stupid."(George Bernard Show, 1856-1950)
Întotdeauna am avut o problemă legată de adevăr, minciună, sinceritate, prefăcătorie. Cât e eleganţă, cât e sinceritate şi cât e aparenţă/falsitate în comportamentul social. Legat de sinceritate este un citat ce mă provoacă de fiecare dată, cel pe care l-am şi ales ca moto al blogului :"Cuvintele sincere nu sunt totdeauna elegante, cuvintele elegante nu sunt totdeauna sincere." ( Lao Tze) De ce l-am ales ca moto? poate pentru că aici, pe blog, (dar nu numai) mă folosesc(la fel ca toti ceilalţi) de cuvinte care sunt când mai elegante, când mai sincere...când şi elegante şi sincere...
Ce spune Bernard Show? Că dacă eşti inconştient, ca să nu spun prost, nu ai decât să fii tot timpul sincer...pe socoteala, pe pielea ta.
Asta ce înseamnă? Că dacă ţii la tine, la relaţiile tale cu ceilalţi, la tot ceea ce reprezintă binele pentru tine dar şi pentru ceilalţi, ar fi mai bine să fii reţinut şi să te gândeşti de două ori atunci când vrei să dai drumul unei sincerităţi.
Păi, da! Poate că e chiar aşa! Aşa cum spune şi Lao Tze, sinceritatea nu e întotdeauna comodă, elegantă. Ea poate face rău celorlalţi dar şi ţie implicit.
Atunci ce facem? Suntem eleganţi şi prefăcuţi ...că doar trăim în societate...ce contează că echilibrul este precar şi că mulţumirea este doar o iluzie? Ne jucăm aşa de bine rolurile!
Într-o discuţie recentă, cineva îmi spunea că noi, oamenii, ne pregătim să trecem într-o dimensiune evoluată a existenţei noastre, în care ne vom citi gândurile şi sentimentele fără să le mai exprimăm. Acest aspect ar duce la echilibru, la înţelegere ...la eliminarea diferenţei dintre eleganţă şi sinceritate aş completa eu, ca să fiu în concordanţă cu observaţiile exprimate anterior.
Apoi vin eu, pesimista, şi mă intreb? oare? nu cumva faptul că ştii tot ce le trece prin cap celorlalti ar duce la şi mai multe probleme? Cine ştie???
Din punct de vedere teologic, aici nu există nicio dilemă. De ce? Pentru că virtutea supremă a creştinuliui e DREAPTA CUMPĂTARE. Astfel că, problema nu este de a decide cum să fii: sincer ori nesincer. Când îl urmezi pe Iisus Hristos, ai două graniţe în interiorul cărora îţi poţi exercita DREAPTA CUMPĂTARE:
RăspundețiȘtergere1.Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa (Ioan 14,6) şi
2. [...] nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi.(Matei 7,6)
Profu de religie
Sigur, profesore, că nu există nicio dilemă aici!
RăspundețiȘtergereLAO-TZE, cu câteva secole înainte de Hristos, avea o scuză să proiecteze un mod de viata - inspirat din ritmurile fenomenelor naturale, numit taoism.
Noi, care trăim de două mii de ani în creştinism, avem bucuria (şi datoria) de a ne proiecta un mod de viaţă inspirat din VIAŢA ÎNSĂŞI (Hristos: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa)!
Afirmaţia lui LAO-TZE, banală şi inexactă, poate fi "încreştinată" după Evanghelia lui Ioan (16, 12): "Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteţi să le purtaţi."
Premizele corectării textului lui LAO-TZE:
P1- Cuvintele trebuie să fie întotdeauna elegante! Nu avem nicio scuză pentru a folosi altfel de cuvinte, lipsite de eleganţă! Cu atît mai puţin o scuză privind caracterul lor de sinceritate!
P2- Cuvintele sincere nu sunt totdeauna uşor de acceptat! Cel care le rosteşte are de ales între starea de comoditate (la care renunţă) şi starea de jertfă (în care sinceritatea cuvintelor îl poate arunca). Trebuie văzută miza, dacă merită sau nu transferul de la o stare la alta. Laşite ori curaj!
P3- Toate cuvintele au caracterul acesta: nu sunt totdeauna sincere. Aşa încât constatarea aceasta făcută pe o submulţime a lor (submulţimea cuvintelor elegante) e de o banalitate iritantă. E ca şi cum ai spune: apa rece e lichidă!
Eu, căruia mi-e drag/ă blog-ul/JUST ANA, aş schimba rapid textul de sub denumirea minunată a blogului VORBIND ÎN LINIŞTE! E păcat s-atârne de acest buchet frumos de trei cuvinte,
o-mpletitură de buruieni exotice!
Aristotel
Pentru prof. de religie
RăspundețiȘtergere"Dreapta socotință este considerată de Sfinţii Părinţi drept cea mai mare virtute pentru că îl menţine pe monah şi pe orice creştin pe calea de mijloc, cea neprimejdioasă, pe calea împărătească de înaintare spre scopul final. (Vasul navighează pe mijlocul fluviului, unde apa e cea mai adâncă şi primejdiile cele mai mici) Extremele nu sunt de la Dumnezeu. Lucrarea diavolului este să ne arunce în extreme, ori în stânga, ori în dreapta. Căderea de-a stânga înseamnă lucrarea exclusiv a patimilor trupesti (trândăvie, lăcomie, desfrânare), iar căderea de-a dreapta este căderea în nevoinţă peste putere, cunoscute fiind cazurile unora care au fost ispitiţi să se nevoiască peste puteri, ba chiar au fost ajutaţi să ajungă la anumite măsuri, însă în cele din urmă au căzut înfrânţi. Deci dreapta socotință este virtutea virtuţilor, care ne păstrează în smerenie." (text extras din Scurtă convorbire cu Părintele Ieroschimonah Ștefan de la Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos)
Iulia
Câteva sugestii pentru înlocuirea lui lao-tze (dacă Just Ana e convinsă de dreptatea lui Aristotel):
RăspundețiȘtergereOrice aţi face, cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceţi în numele Domnului Iisus şi prin El să mulţumiţi lui Dumnezeu-Tatăl. (Coloseni 3,17)
Vorba voastră să fie totdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia. (Coloseni 4,6)
Din gura voastră să nu iasă nici un cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuinţă, ca să dea har celor ce ascultă. (Efeseni 4,29)
Rugaţi-vă şi pentru mine, ca să mi se dea mie cuvânt, când voi deschide gura mea, să fac cunoscută cu îndrăzneală taina Evangheliei. (Efeseni 6,19)
Tot ce creează tace. Natura-şi deschide florile ei în cea mai adâncă tăcere. Numai distrugerea vrea gălăgie. Nu e războiul cel mai mare zgomot pe care-l face omul pe pământ? (Alexandru Vlahuţă)
Profu de religie
SINCERITATE FĂRĂ FRONTIERE
RăspundețiȘtergereUSA = Uniunea Sincerităţii Asumate
ONU = Ofensiva Nonvalorilor Unite
Poetul isi asteapta iubita ca impreuna sa cutremure o barca.(Eminescu-Limba română)
Creierul este un organ oarecum indispensabil capului.(Anatomie)
Pana la urma,mosneagul si-a dat seama de ce pramatie era baba.(Fata moşului şi fata babii-Limba română)
Moromete plecase in excursie sa vanda cerealele.
(Morometii-Limba română)
Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara.(Latină)
Limba romana are la baza latina bulgara, amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe. In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni. (Limba română)
Rascoala de la Bobalna a inceput pe un deal si s-a terminat in 1438.(Istorie)
Ion Creanga s-a nascut intre anii 1887-1889.(Limba română)
Animalele salbatice traiesc in padurea zoologica.
(Zoologie)
Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai intoarce acasa fiind jefuit de niste oameni invidiosi.(Baltagul-Limba română)
In multe poezii Octavian Goga a scos in evidenta natura si treieratul pe caldura.(Limba română)
In triunghiul ABCD avem 5 unghiuri congruente.
(Geometrie)
Ludovic XII-lea a spunea despre el ca "soarele sunt eu". El a domnit intre anii 1822-1945. Aia din tara lui erau suparati ca el tinea cu Franta si de aia l-au executat prin moarte prin decapitare, taindu-i-se totodata capul.(Istorie)
Hidrogenul este un gaz foarte maleabil. (Chimie)
Sahara se afla asezata pe un nisip uscat, lipsa apei avand in zona o prezenta statornica.(Geografie)
Datorita faptului ca Lapusneanu chinuia pe boieri taindu-le nasul, urechile, mainile, etc, el le-a devenit antipatic acestora.(Istorie)
Miron Costin vrea sa ne arate ca este bine ca din cand in cand sa mai deschizi o carte si sa o citeste pentru ca nu face rau.
(Limba română - Cronicarii)
Capitala SUA este Casa Alba.(Geografie)
Conversatia dintre Baiazid si Mircea este descrisa cuvint cu cuvint, cu toate ca autorul n-a prea fost cine stie ce de fata.(Limba română)
In nuvela "La vulturi" de Gala Galaction, sunt descrise aventurile unei alpiniste curajoase fugarite de turci, si copii ei.(Limba română)
In poezia lui Toparceanu gazele, gandacii si insectele, cum e cotofana, stau de vorba: "Ce ne facem fetelor?".(Limba română)
Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de la Rovinari. (Limba română)
In China traieste foarte multa lume care mananca o abundenta de orez, se incheie la gat si a inventat guma de la capatul creionului.
(Istorie)
Profu de mate
Aristotel formuleaza premisele:
RăspundețiȘtergere1."Cuvintele trebuie să fie întotdeauna elegante!"
Bine, "trebuie", dar realitatea spune altceva: nu sunt intotdeauna elegante. E o evidenta ce nu poate fi contrazisa.
E ca si cum as spune trebuie sa infaptuim întotdeauna binele. In realitate nu se infaptuieste intotdeauna binele.
2."Cuvintele sincere nu sunt totdeauna uşor de acceptat! Cel care le rosteşte are de ales între starea de comoditate (la care renunţă) şi starea de jertfă (în care sinceritatea cuvintelor îl poate arunca). Trebuie văzută miza, dacă merită sau nu transferul de la o stare la alta. Laşite ori curaj!"
Nu e acelasi lucru cu: mai bine sa fiu elegant sa ocolesc adevarul ca nu cumva sa ranesc pe X. Sau: fie ce-o fi! decat elegant, cel mai bine ar fi sa stie fiecare adevarul, sa nu jucam teatru de dragul aparentelor, conventiilor.
3."Toate cuvintele au caracterul acesta: nu sunt totdeauna sincere. Aşa încât constatarea aceasta făcută pe o submulţime a lor (submulţimea cuvintelor elegante) e de o banalitate iritantă. E ca şi cum ai spune: apa rece e lichidă! "
Apa rece poate fi si solida...apropo.
Aici se punea accent pe jocul de cuvinte elegant/sincer pentru a scoate in evidenta (da, e adevarat, o evidenta) contrastul banal, obisnuit(poate iritant, da)dintre ceea ce spunem si ceea ce gandim, dintre ceea ce suntem si ceea ce parem a fi.
Da! E asa de banal...axiomatic, poate,(aproape iritant ca se mai vorbește despre asta) faptul ca aproape toti jucam "roluri" si rostim "replici", ca e nevoie de curaj pentru a spune mereu adevarul. Nu-i asa ca pentru mai multa comoditate se prefera "eleganta"?
"Credo ut intelligam", "cred pentru a putea înţelege", este celebra axiomă pe care ne-a lăsat-o Anselm.
RăspundețiȘtergere_________________
Anselm de Canterbury (născut în 1033, † 21 aprilie 1109) Episcop, gânditor, scriitor Sfântul Anselm de Canterbury e sărbătorit pe 21 aprilie._____________
Profu de religie
SINCERITATE FĂRĂ FRONTIERE (II)
RăspundețiȘtergereUSA = Uniunea Sincerităţii Asumate
ONU = Ofensiva Nonvalorilor Unite
° In 1877 trupelor rusesti li s-a permis sa traverseze teritoriul Romaniei, impreuna cu tancuri si avioane, iar romanii le-au dat mancare si cazare contracost.
° Drumetii veneau la Hanul Ancutei pentru a minca si a bea vin din ulcicile noi ca alea vechi erau sparte!
° Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.
° Poezia "Sburatorul" de Ion Has Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.
° Mircea cel Batrin a fost inmormintat la Cozia impreuna cu umbra sa
° Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant "Tu esti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: "Da-mparate! "
Pina la urma Mircea cel Mare, desi batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman
cu citeva proverbe si zicatori bine plasate.
Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita "inspre Dunare, o mina."
° Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze.
° Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.
° Balada e o specie a liricii populare inventata de Ciprian Porumbescu.
° În romanul "Rascoala" personajul principal este poporul si marea masa a taranilor.
° Dimitrie Cantemir a avut un rol însemnat în viata sa.
° Nechifor Lipan statea "pe spate cu fatza in jos"..
° Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cât o carte groasa, si are atâtea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intâlnesti cu ea si in final.
Profu de mate