24 iul. 2011

Despre fericire...

     "...Nefericirea vine deci singura, in schimb fericirea trebuie dobandita. Frica, furia si tristetea sunt pericolele lumii exterioare, dar natura a conceput placerea penru a ne atrage in situatii bune. Nu numai oamenii sunt programati asa. Soarecii e laborator , de exemplu, se duc mereu in acele locuri ale custii in care s-au imperecheat, de parca ar vrea sa faca totul pentru a mai putea trai o data acea experienta.
     Ceea ce-i deosebeste pe oameni de soareci este imaginatia. Spre deosebire de animale, noi nu trebuie neaparat sa fi trecut printr-o situatie anume ca sa tragem concluziile corecte pentru viitor; e suficient sa ne imaginam o intamplare. In lumea afacerilor, anumitor intreprinzatori le este atat de frica de supararea de dupa o pierdere, incat evita sa faca speculatii prea riscante. Iar in dragoste, fantezia unei nopti cu persoana iubita, dar care ne ramane inaccesibila, ne accelereaza pulsul.
     Trairea fericirii si asteptarea ei au astfel rolul de a ne controla comportamentul. Cu aceasta concluzie , cercetarile moderne asupra creierului confirma o idee de baza a filozofiei antice, intre timp uitata: in vreme ce astazi multi oameni percep fericirea ca pe ceva ce tine de destin si care poate exista sau nu, ganditorii din Antichitate spuneau sa fericirea este determinata de actiuni corecte. "Fericirea este urmarea unei activitati."spunea Aristotel. Fericirea nu este un dar de la zei, ci apartine celui care isi foloseste posibilitatile in mod optim. "[...]asa cum un bun strateg se serveste de armata pe care o are la dispozitie in modul cel mai util pentru lupta, la fel cum un bun cizmar face din pielea disponibila cea mai frumoasa incaltaminte"(Aristotel, ed. rom.1988), un om intelept face intotdeauna din inclinatiile sale si din ocaziile ce i se ofera tot ce este mai bun. Dupa Aristotel, viata activa este secretul fericirii si al implinirii.
     Din aceste idei, filozofii antici au tras doua concluzii. Prima: daca fericirea rezida in implinirea tuturor posibilitatilor umane, atunci trebuie sa existe niste reguli general valabile pentru a o atinge. A doua: fericirea poate fi invatata urmand aceste reguli. Nu suntem victimele starilor noastre psihice si nici ale mediului.
     Pentru ca astazi nu mai intelegem prin fericire decat o stare placuta, nu ne este foarte usor sa intelegem conceptia antica. Mai degraba ne uitam , plini de invidie, la cei aparent fericiti, care au parte, pe nedrept, de mai multe momente euforice decat noi. Ignoram cu aceasta ocazie faptul ca- in ciuda diferentelor dintre oameni- elementele care ne apropie, atat biologic, cat si spiritual, de ceilalti sunt mai numeroase decat cele care ne despart. Tindem sa concepem fericirea ca pe o placere , fara un drum de parcurs si fara costuri, deci nu ca pe un proces. Iar aceasta viziune nu este realista."
(Strefan Klein, "Formula fericirii. Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2005, p.36-37)

21 iul. 2011

"Legea efectului inversat"

     Intr-o carte intitulata "Cartea despre nimic", am citit despre  "Legea efectului inversat", una dintre legile fundamentale ale mintii umane. Se exemplifica aceasta lege in cazul dorintei de a adormi, atunci cand insomnia nu-ti da pace.
     "...Spre exemplu, ce poti face daca nu-ti vine somnul? Oricate eforturi ai face pentru a adormi , nu vei obtine decat o stare si mai mare de agitatie, care iti va alunga si mai mult somnul. Altfel spus, se va intampla exact opusul starii de somn, caci orice activitate , orice efort se opune acestei stari.
     Somnul inseamna inainte de toate relaxare. El nu poate fi impus cu forta. Nu poti face nimic pentru a adormi, caci somnul nu are nimic de-a face cu vointa personala. El inseamna o alunecare in planul inconstient, iar vointa personala este mai presus de orice un fragment al constiintei e veghe.
     Atunci cand te scufunzi in profunzimile inconstientului, acest fragment al constiintei e veghe(vointa) este lasat la suprafata. Suprafata nu poate fi dusa in profunzimi, la fel cum circumferinta nu poate fi dusa in centru. De aceea, ori de cate ori faci eforturi pentru a  adormi, iti alungi singur somnul. Consecinta acestor eforturi va fi exact cea opusa celei scontate: te vei trezi si mai tare. Singura modalitate de a adormi consta in a nu face nimic. Tot ce poti face este sa astepti. Daca somnul nu vine, asta e! Important este sa nu faci ceva anume pentru a adormi, caci nu vei face decat sa alungi si mai tare somnul, sa maresti si mai mult distanta dintre tine si el. Stai cu capul pe perna, stinge lumina, inchide ochii, relaxeaza-te si asteapta. Starea de somn va veni numai atunci cand va dori ea. Nu poti face nimic pentru a ti-o induce, caci vointa se opune prin excelenta starii de inconstienta..."
(p.36,"Cartea despre nimic", OSHO, Ed. Mix, Brasov, 2008)

9 iul. 2011

De râs...

1. Matrimoniale:
”Caut femeie rezistenta la frig, foame si bataie. Rog seriozitate!”

2. Patru tipi casatoriti merg la pescuit. Cam dupa vreun ceas se putea asculta urmatoarea conversatie:
- Nici nu va-nchipuiti ce a trebuit sa fac sa pot veni la pescuit! Am promis ca in urmatorul sfarsit de saptamana voi zugravi toata casa.
- Nici pe mine nu m-a lasat sa vin pana n-am promis ca voi schimba toata gresia in jurul piscinei.
- Voi va plangeti pentru niste fleacuri. Eu a trebuit sa promit ca voi renova bucataria inclusiv schimbarea electrocasnicele..
Si asa au continuat sa pescuiasca pana cand si-au dat seama ca cel de al patrulea nu zisese nimic.
- Hei, tu, doar nu vrei sa ne faci sa credem ca n-a trebuit sa promiti nimic!
- Eu am pus desteptatorul sa sune la 4:30 AM si cand a sunat, m-am apropiat de sotia mea si i-am susurat la ureche: "pescuit sau sex?" Si ea mi-a raspuns:
- Sa te imbraci bine!

3.Doi amici, vara torida, in barca la pescuit, beau bere cu lansetele in apa, fumeaza niste trabucuri ... cand deodata unul din ei se opreste si zice din senin:
- Auzi ma, cred ca divortez de nevasta-mea, nu mi-a mai vorbit de o saptamana!
- Baa, io zic sa te mai gandesti, femeie buna ca asta e mai greu de gasit...

4. - Marie, daca ai castiga 100 milioane € la Loto , m-ai mai iubi?
- Da, Ioane, si mi-ar fi foarte dor de tine!

PACEA INIMII

1. Dacă nu-ţi place unde eşti, trebuie să pleci de acolo, pentru că numai aşa te cinsteşti pe tine însuţi.
2. Lasă-ţi serviciul sau relaţia în care eşti incapabil de a-ţi aminti cine eşti.
3.Lasă la o parte tocmeala nevrotică pentru iubire şi acceptare. Nu-ţi vei găsi niciodată aripile, până când nu vei învăţa să-ţi foloseşti braţele şi picioarele.
4. Fă doar ceea ce este bine pentru tine şi exprimă-ţi recunoştinţa faţă de ceilalţi.
5. Atunci când intri pe deplin în viaţa ta, nu-i părăsi pe ceilalţi în grabă sau cu furie. Ia-ţi la revedere. Binecuvântează persoana cu care ţi-ai împărţit viaţa şi locul unde ai trăit.
6. Fii puternic în convingerile pe care le ai în privinţa propriei tale vieţi, dar fii blând cu ceilalţi.
7. Numai acceptarea aduce împlinire.
8. În inima şi în mintea ta vei şti când eşti gata să părăseşti complicaţiile din viaţa ta şi să păşeşti pe cărarea simplă a dragostei şi iertării.
9.Singurele închisori din lume sunt cele pe care ni le creăm noi înşine.
10. Aminteşte-ţi, că există o cheie care descuie orice uşă, a oricărei închisori pe care o creezi în mintea ta. Dacă nu poţi să desfiinţezi închisoarea, cere cel puţin cheia de la uşă.
11. Tu nu eşti o victimă a lumii, ci eşti cel care deţine cheia spre libertate.
12. În ochii tăi se află scânteia luminii divine care conduce toate fiinţele spre ieşirea din întunericul fricii şi a lipsei de încredere.
13. Iar în inima ta este dragostea care dă naştere tuturor miliardelor de fiinţe din univers.
14. Esenţa ta este întreagă, nefarâmiţată, dinamică şi creatoare. Ea aşteaptă doar încrederea ta!
(de la Silvia B.)

Lucian Bute

Statistici Poreclă Le Tombeur
Mister KO
Categorie de greutate Supermijlocie
Înălțime 1.88 m
Alonjă 70"
Naționalitate Român
Data nașterii 28 februarie 1980 (1980-02-28) (31 de ani)
Locul nașterii Pechea, Galați, România
Stil Southpaw
Istoric
Număr total de lupte 28
Victorii 28
Victorii prin KO 23
Înfrângeri 0
Remize 0
Nedisputate 0
Lucian Bute (n. 28 februarie 1980) este un pugilist român la categoria supermijlocie, campion mondial în versiunea IBF. S-a născut la Galați, iar în anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian Interbox. Are în palmares 28 victorii din 28 meciuri, dintre care 23 prin KO. Locuiește în orașul Montreal, fiind antrenat de Stephane Larouche, cel care i-a antrenat și pe foștii campioni mondiali Eric Lucas și Leonard Doroftei.

Să-i ţinem pumnii campionului gălăţean, în meciul cu Mendy, care va avea loc pe 9 iulie, de la ora 23.00!

3 iul. 2011

Ce nume mitologic ţi se potriveşte?

In ancient Roman religion, Summanus (Latin: Summānus) was the god of nocturnal thunder, as counterposed to Jupiter, the god of diurnal (daylight) thunder. (de aici)

Paşii lui Dumnezeu

     Un om, ajuns în rai, i-a cerut lui Dumnezeu să-i arate reconstituită viaţa pe care a trăit-o pe pământ. Dumnezeu i-a îndeplinit dorinţa, înfăţişându-i viaţa ca un drum străbătut pe o plajă imensă. Omul a constatat că, în momentele de bucurie trăite, pe drum rămâneau patru urme de paşi în nisip, ale lui şi ale lui Dumnezeu. În schimb, în clipele de suferinţă, pe drum, rămâneau numai două urme de paşi. Mâhnit, omul i-a reproşat lui Dumnezeu: De ce în momentele grele m-ai lăsat singur? Acesta, înduioşat, i-a răspuns: Nu ai fost atent la urme; în clipele tale de suferinţă, pe nisip, erau doar urmele mele, ale tale nu mai erau pentru că atunci te purtam în braţe.
(de la Stefan, Cluj)

Pilda zilei

Nişte părinţi, extrem de ocupaţi, fiecare cu serviciul lui, au mers într-un magazin de jucării şi i-au cerut vânzătoarei o jucărie, indiferent ce preţ ar avea, care să-i ocupe tot timpul copilului lor. Vânzătoarea, fără a se gândi o clipă, le-a răspuns cu toată convingerea: Îmi pare nespus de rău, dar nu avem jucării care să poată înlocui părinţii!
(de la Ştefan, Cluj)

Lista anti-depresie a lui Stash

1. Plimbaţi-vă cu maşina. Parcaţi la marginea drumului, puneţi-vă ochelarii de soare şi scoateţi pe geam uscătorul de păr. Îndreptaţi-l către maşinile care vin din faţă. Acum număraţi câţi şoferi frânează brusc în faţa voastră! 

2. Reîncărcaţi automatul de cafea din biroul vostru cu cafea decofeinizată timp de trei săptămâni. Când toată lumea va fi depăşit dependenţa de cafea, schimbaţi-le cafeaua cu ESPRESSO.

3. Dacă scoateţi bani la ghişeul băncii, la rubrica « scopul folosirii banilor » scrieţi « pentru marijuana ».

4. Când sunteţi pe un coridor, săriţi în loc să mergeţi. Apoi încercaţi să număraţi câte persoane se uită la voi cruciş!

5. Dacă sunteţi la restaurant şi vreţi să comandaţi ceva, cereţi « apă plată dietetică ».

6. Sunaţi-vă prietenii cu cinci zile înainte să mergeţi la o petrecere şi spuneţi-le că nu veţi putea fi prezent din cauza unei dureri de cap.

7. Când scoateţi bani de la ATM, apucaţi-vă de strigat din toţi rărunchii « Am câştigat! Am câştigat! »

8. Dacă vă aflaţi într-o grădină zoologică, luaţi-o brusc la fugă către parcare strigând îngrozit « Salvaţi-vă! Au scăpat toate animalele! »

9. Dacă aveţi copii, la masa de seară spuneţi-le că din cauza recesiunii va trebui să renunţaţi la ei!

10. La farmacie, cumparaţi o cutie de prezervative şi după aia întrebaţi farmacistul unde este cabina de probă!

Stash vă garantează că după ce veţi fi încercat toate cele zece puncte din această listă, veţi suferi de orice, mai puţin de depresie!

4 legi spirituale din India

- Prima lege zice: 
“Persoanele pe care le întâlneşti sunt persoanele potrivite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu intră în viaţa noastră din întîmplare; toate persoanele cu care interacţionăm se află alături de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta să învăţăm lecţiile de viaţă care apar şi să continuăm drumul personal;"

- A doua lege zice:
“Ceea ce ni se întâmplă este singurul lucru care ni se putea întâmpla”. Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce în viaţa noastră nu ar fi putut să se întâmple în alt mod (nici măcar detaliul cel mai nesemnificativ)… Nu există: “dacă aş fi făcut cutare lucru….s-ar fi produs alt cutare lucru….” NU! Toate şi fiecare în parte dintre situaţiile care se produc sunt perfecte, cu toate că mintea şi egoul nostru nu le acceptă …

- A treia lege zice:
“Orice moment în care se începe este momentul corect”. Totul începe în momentul potrivit, nici înainte, nici după; când suntem pregătiţi pentru ca ceva nou să apară în viaţa noastră, exact atunci apare (începe);

- A patra lege zice:
“Cand ceva se termină, se termină”. Dacă ceva a luat sfârşit în viaţa noastră, este pentru propria noastră evoluţie, deci cel mai bine este să închizi capitolul şi să mergi înainte îmbogăţit cu acea experienţă. Cred că nu este întâmplător că citeşti aceste rânduri acum; acest text ajunge la tine azi pentru că eşti pregătit(ă) să înţelegi că “nici un fulg de zăpadă nu cade niciodată în locul greşit”…