26 iul. 2012

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia a fost întemeiată în secolul al XVII-lea ( construită între 1690 si 1695) de către Spatarul Mihail Cantacuzino, după întoarcerea sa de la muntele Sinai. Se pare că de aici s-a tras şi denumirea mănăstirii cât şi cea a localităţii, Sinaia.
Biserica Noua - "Sfânta Treime" a fost construită de stareţul Ioasaf, şi finalizată de stareţul Paisie, în 1842-1846, din fondurile mănăstirii.  Numărul călugărilor crescuse de la 12 în 1690, la 100, în 1842. A fost reconstruită între anii 1897-1903, ajungând la forma care se păstreaza şi astăzi. Pictura a fost realizată  de Aage Exner, un pictor danez. Mobilierul a fost realizat în Bucuresti, în lemn de paltin aurit (naos) şi stejar (pronaos). Candelabrele au fost realizate la Viena, aceasta fiind prima biserică electrificată din ţara noastră (1903). In această biserică au fost botezaţi prinţii şi prinţesele României...Cu ocazia botezului prinţului Nicolae, fiul Regelui Ferdinand, naşul- Ţarul Nicolae al II-lea a dăruit Mănăstirii Sinaia cele doua icoane din pronaos, Sf. Nicolae şi Sf. Serghie. (de aici)

Biserica Veche - "Adormirea Maicii Domnului"a fost construită de Spătarul Mihail Cantacuzino în 1690-1695, primul stareţ fiind Ierom. Nicodim.Frescele au fost realizate de cel mai important pictor al vremii, Pârvu Mutu. In 1788, în timpul luptelor dintre austrieci şi turci, biserica a fost grav avariată, turnul-clopotniţă dărâmat şi pictura distrusă in multe locuri, aşa că în zilele noastre pictura lui Pârvu Mutu mai poate fi admirată doar in pridvor, in pronaos (tabloul votiv) şi in turla naosului (afara de Pantocrator).Tabloul votiv cuprinde întreaga familie Cantacuzino, inclusiv strămoşi iluştri. Cinci dintre cei pictaţi aici au fost domnitori ai Ţării Româneşti. (de aici)


 "Doamne, binecuvântează intrările noastre şi ieşirile!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu