31 oct. 2010

Teatrul Muzical "Nae Leonard' - Program

Săptămâna 1-7 noiembrie
  • Joi 4 noiembrie ora 18.00 în sala teatrului
Concert Simfonic extraordinar (realizat în colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România)
Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea societăţii compozitorilor români
Solist: Daniel Podlovschi( Bucuresti)
Dirijor: Stefan Novak ( Satu Mare)
În program:
Viorel Munteanu- Glasurile Putnei
Eduard Caudella - concert pentru vioară si orchestra
George Enescu- Suita I
  • Duminica 7 noiembrie ora 18.00 în sala teatrului România
Se întorc românii acasă
Spectacol muzical coregrafic de divertisment

Texte : Isabela Oancea si Luminita Panaitopol
Aranjamente muzicale si orchestratii: Nicolae Mantu
Regia artistică: dr. Florin Melinte
“Se întorc romanii acasa” .... o tema de actualitate pe care am preluat-o si noi într-un plan artistic. Petrecerea organizată cu ocazia sărbătoririi nunţii de aur de o familie cum sunt multe altele în tara noastră, ne oferă ocazia de a trece în revista, muzica si obiceiurile popoarelor de unde vin invitaţii: Spania, Grecia, America sau... Patagonia, o regiune îndepărtată si necunoscută din America de Sud unde au ajuns neamurile ţigăneşti.

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" - PROGRAM

Saptamana 1-7 Noiembrie
  • Vineri 5 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"

Hotelul celor două lumi, de Eric Emmanuel Schmitt
Regia: Cristian Gheorghe
Distribuţia: Aureliu Bâtcă, Grig Dristaru, Lucian Pînzaru, Ana Maria Ciucanu, Carmen Albu, Oana Preda Gheorghe, Elena Negoiţă, Carmen Frunză, Marian Tănase.

  • Sâmbătă, 6 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini":
Magnum Mophtologicum, după I.L. Caragiale
Regia: Dan Stoica
Distribuţia: Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Dan Căpăţână, Grig Dristaru, Petrică Papuşă, Svetlana Friptu, Cristina Uja, Oana Preda Gheorghe, Veronica Papuşă, Ana Maria Ciucanu, Stelian Stancu, Lică Dănilă, Elena Negoiţă, Iulian Costea, Aurel Mihalache, Valentin Dumitru, Marian Tănase, Mihai Ursache.

  • Duminică, 7 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Petrecerea, de Harold Pinter
Regia: Cătălin Vasiliu
Distribuţia: Liliana Lupan, Corina Căpăţână, Stelian Stancu, Gabriel Constantinescu, Ciprian Braşoveanu, Dan Căpăţână.

Ondine

Am vrut să văd un film. Mi-am făcut, cu chiu cu vai, pe bucaţele, timp şi ce-am găsit în calculator a fost “Ondine”(2009). După denumire mă aşteptam să intru într-o lume imaginară plină de fiinţe imaginare cu tot felul de calităţi, puteri nemaipomenite.
Doar ce-a început filmul şi m-am trezit în faţă cu un Collin Farrel în rolul lui Syracuse, un pescar pe un vaporaş nu tocmai mitic ba chiar foarte real şi contemporan. Acesta, un alcoolic (motiv pentru care a şi fost “alintat” Circus) ce nu a mai băut de aproape trei ani, are o fetiţă , Annie, care se afla în îngrijirea fostei soţii a lui Syracuse, şi ea, acoolică. Ceea ce l-a determinat să se lase de băut a fost tocmai gândul că cineva trebuie să fie treaz, în stare să aibă grijă de fata bolnavă de rinichi, nevoită să meargă într-un scaun cu rotile şi să facă frecvent dializă pentru a supravieţui.
Mă gândesc apoi că trebuie să existe vreun artificiu artistic ce-are să mă trimită în acea lume pe care o aşteptam.. Apare ceva: pescarul nostru trist, abstinent, urmărit de nenoroc, prinde într-o zi în plasa pentru peşti (mai mereu goală)…o fată. Iniţial are impresia că a găsit un cadavru, însă relizează că fata trăieşte. Când îşi revine, fata îi explică faptul că nu vrea să fie văzută şi construieşte o aură misterioasă în jurul său. Pescarul o adăposteste într-o casă ce aparţinuse mamei sale şi are senzatia că un cântec al fetei îl ajută să prindă mai mult peşte.
"Curiouser and curiouser,"e vorba repetată de Annie (inspirată din cartea despre Alice în tara minunilor a lui Lewis Carroll), acum cu rezonanţe şi în mintea tatălui. Syracuse îi povesteşte preotului ce i s-a întîmplat, sub titlul de mărturisire, discurs punctat de umor irlandez, şi apoi îi spune fetiţei sale totul sub titlul de poveste, Annie, o fetiţă cu foarte multă imaginaţie, interesată de lumea imaginară a cărţilor, a miturilor, deja vede în cea pe care o numea tatăl său Ondine, o fiinţă acvatică, o “selkie”( 'In Irish folklore, there are many stories about creatures who can transform themselves from seals to humans. These beings are called selkies.’/ În  folclorul irlandez există multe poveşti despre nişte creaturi ce se pot transforma din foci în oameni. Aceste fiinţe sunt numite selkies.) Aşa că începe să creadă că ceva minunat (“something wonderful or terrible”) urmează să se întîmple: un miracol pentru ea şi tatăl său.
Realitatea este alta: tânăra, Ondine, este de fapt Ioana, o bună  înotătoare din România, folosită de un Traficant pentru a transporta droguri. Ajunsese în apă în încercarea de a-l salva pe “peştele” său de poliţie, ducând cu ea un pachet cu droguri. Acum era căutată pentru a se recupera pachetul. Ceea ce credea Annie că îngropaseră în pământ, pielea de focă, era de fapt coletul cu droguri.
Dorinţa lui Syracuse şi a fetiţei lui de a-şi schimba viaţa ii fac să vadă denaturat realitatea, să vadă minuni şi fiinte miraculoase în banala realitate. Cu toate acestea, dorinţa se pare că li se îndeplineşte: Ioana scapă de urmăritor, este luată în căsătorie de Syracuse iar pentru Annie se găseşte o persoană compatibilă pentru transplant.
Un film drăguţel dar nu l-aş mai vedea a doua oară.

28 oct. 2010

Hmmm...miaaau! :)

I'm a kind of Cat woman...cică! :) zice testul. 

Halle Berry , o energică şi frumoasă Cat woman:

Adică...da! Cred că e super să fii Cat woman!
Aş vrea să fiu Cat woman ...măcar o zi. Miiaaaauu! :)

Examen pentru obţinerea gradului II în învăţământ (profesori)-august 2010

Universitatea "Dunărea de jos"
Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic
Examen pentru obţinerea gradului II în învăţământ (profesori)
Limba şi literatura română şi metodica predării acesteia
Subiecte:
I. Romanul interbelic românesc. Direcţii, reprezentanti, formule şi structuri romanesti.
II. Se dă textul:
"- Aşa-i că s-a diochet vremea? zise unul dintre plăieşi oftând. Mă mieram eu să fi mâncat lupul iarna asta aşa de în pripă. De la Înţărcători am prăpădit drumul. De-acum s-o luăm de-a chioara, şi unde ne-a fi scris, acolo vom ieşi.
- I-auziţi glasul unui cucoş, zise celălalt plăieş. Haideţi să apucăm într-acolo şi poate să ieşim în sat undeva." (Ion Creangă).
Se cere:
1) Extrageţi propoziţiile necircumstanţiale şi arătaţi felul lor.
2)Reorganizaţi structura frazei a doua, astfel încât, păstrînd sensul, propoziţia subordonată să fie o subiectivă.
3)Faceţi analiza morfo-sintactică a cuvintelor evidenţiate în text prin cursive.
4)Analizaţi formele de viitor din text.
5)Indicaţi şi exemplificaţi cel puţin trei valori gramaticale (omonime gramaticale) ale formei o, care să fie altele decât valoarea din text a acestei forme.
6)Extrageţi locutiunile din text şi precizaţi valoarea lor morfologică.
7)Indicaţi(prin sinonime sau parafraze) sensurile din text ale verbelor a prăpădi şi a apuca. Găsiţi alte două sensuri ale acestora şi actualizaţi-le în câte un enunţ.
8)Oferiţi cel puţin trei argumente prin care să susţineti caracterul oral şi popular al textului.
III. Evidenţiaţi rolul metodelor interactive în procesul de predare-învăţare-evaluare. Daţi trei exemple în acest sens.

27 oct. 2010

Toamna, de George Cosbuc

Toamna târziu
În noaptea cu lună,
Cum vâjâie codrul
Şi geme şi sună!
Din nordul cu neguri
Un vuiet răsare
Şi vine şi creşte
Mai iute, mai tare;
Iar codrul aude,
Puternicul rege
Aude prin noapte
Şi bine-nţelege
Al oştilor vuiet
Din norduri pornite -
El vrea să răscoale
Puteri obosite
Şi-njură şi urlă,
Că-şi simte pierirea.
Şi galben se face,
Nu poate s-adoarmă,
Nu-şi află nici pace,
Şi tremură codrul
Cu inima ruptă
De spaimă, se zbate,
Cu vântul se luptă,
Pocneşte şi sună
Şi-şi urlă durerea,
Căci vântul îl prinde
Şi-l strânge de mijloc
Topindu-i puterea!
Şi codrul se-ndoaie;
Şi-l biruie vântul
Râzând îl sugrumă
Şi-i rupe veştmântul
Şi părul i-l smulge
Şi-n văi îl aruncă.
Un ţipăt răsare
Pe deal şi pe luncă;
Grăbitele păsări
Cu vuiet aleargă
Şi norii vin stoluri
Pe-ntinderea largă
De spaimă s-ascunde
Pârâul sub ghiaţă -
Şi regele codru,
Din ultima viaţă
Suspină văzându-şi
Pustiul, şi geme
Şi cade pe spate
Şi moare cu fruntea
Pe pieptul naturii
Şi moare natura
De jalea pădurii
În toamna târzie!

25 oct. 2010

"Acum ştiu, am aflat şi eu..."- Nicolae Steinhardt

“Cînd un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia.
Cel ce slăbeşte, se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său.
Dacă unul îşi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul, care se căzneşte să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte!
Ceea ce reuşim, ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de venin.
Banii care vin spre noi ne pot face aroganţi şi zgîrciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti.
Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. Blîndeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori...
Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat. Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.
Dacă reprimi foamea în timp ce posteşti, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase şi alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar şi în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreţ sfidător faţă de cel ce nu posteşte. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului şi a izbînzii trufaşe asupra poftelor... Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.
Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agăţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămîne emişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean.
Îngîmfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale evenimente specifice lor.
Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie scunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.
Între omul gras şi grăsimea sa există o relaţie ascunsă. O înţelegere. Un secret. Un sentiment eînţeles. O emoţie neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Şi, în viaţa noastră nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţle noastre.."

"Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart... este un păcat și o spurcăciune; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul.
Acum știu, am aflat și eu... "
Nicolae Steinhardt
de aici

TEATRUL MUZICAL “NAE LEONARD” - PROGRAM

Săptămâna 25-31 octombrie, 2010

  • Joi, 28 octombrie, ora 18.00, în sala teatrului
Primii paşi în muzică (concert simfonic educativ)
  • Sâmbătă, 30 octombrie, ora 18.00 în sala teatrului 
Cântece de altădată cu Alexandru Jula 
  • Duminică, 31 octombrie, ora 18.00 în sala teatrului 
 LA  T R A V I A T A
Operă în patru acte de Giuseppe Verdi
Spectacol în limba italiană supratitrat în limba română (live)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini"- PROGRAM

Săptămâna 25-31 octombrie
  • Joi, 28 octombrie, ora 19.00, Sala Studio
Magic Afternoon, de Wolfgang Bauer
Regia: Dan Stoica
Distribuţia: Aureliu Bâtcă, Mihaela Lecca, Cristian Gheorghe, Corina Căpăţână.

  • Vineri, 29 octombrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Zăpezile de altădată, de Dumitru Solomon
Regia: Mircea Cornişteanu
Distribuţia: Svetlana Friptu, Gabriel Constantinescu, Ioana Citta Baciu, Grig Dristaru, Oana Preda Gheorghe, Cristian Gheorghe, Petrica Păpuşă.

  • Sâmbătă, 30 octombrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Afacerea Protar (Ultima oră), de Mihail Sebastian
Regia: George Motoi.
Distribuţia: Vlad Vasiliu, Cristian Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Lucian Pînzaru, Cristina Uja, Ciprian Braşoveanu, Grig Dristaru, Dan Căpăţână, Lică Dănilă, Oana Preda Gheorghe, Adina Taschina, Corina Căpăţână, Mariana Caragata, Valentin Dumitru, Mihai Luchiancenco.

  • Duminică, 31 octombrie, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
Cutia Pandorei ,de Katalin Thuróczy
Regia: Eugen Făt
Distribuţia: Ioana Citta Baciu, Petrică Păpuşă, Cristian Gheorghe.

De râs...

Definiţii...trase de păr.

"DICŢIONAR EXPLICATIV PENTRU LINGBISTI
ABUZ = fără buze
ACRU = unitate de măsură a acrelii. Ex: Tata are o soţie de 3 acri şi o soacră de 5.
ACTRIŢĂ = matriţă pentru fabricarea acelor
AMÂNAT = fără mâini
AMPULĂ = amintiri din tinereţe
APOI = apă mare
APOPLEXIE = stare de disconfort creată de apa provenită de la vecin, neconvenţional, prin tavan
AŢÂŢAT = fără sâni
BASCĂ = femeie din Pirinei, cu marginile îndoite înăuntru
BIRMANIA = predispoziţie maladivă a unui ministru de finanţe de a pune noi taxe şi impozite
BIROCRAŢIE = democraţie originală, bazată pe încasarea cat mai multor biruri, cam ca la noi
BIZAR = zar dublu
BOSUMFLAT = şef supraponderal
CELULOZĂ = boală căpătată în închisoare
CHILOT = moldovean ce chilotează un avion
COLONEL = intestinul subţire
COMBINEZON = lenjerie uşoară, transparentă, purtată de lucrătorii de pe combine
GHINIOANE = varianta moldovenească pentru ardelenescul "Bine, Ioane"
ÎMPRĂŞTIERE = rezultatul procesului prin care beţivii se fac prastie
ÎNCHINARE = transport către China
ÎNFOCARE = transformare în focă
ÎNVINUIRE = procesul de fermentare a mustului
ÎNVIORAT = prevăzut cu vioară
LEŞINĂ = pe unde circulă "le tren"
MĂCEL = mac mic
MERITORIU = teritoriul ocupat de livada de meri
MICROSCOP = scop mărunt
MOPS = câine care a făcut ceva box la viaţa lui
NASOL = amintiri despre viitor
NASTURE = plasture pentru nas
PAPANAŞ = naşul Papei
PAPARUDE = rudele Papei
PIRELLI = firmă care a dat faliment când or venit moldovenii cu "firma pi buni"
PIRON = locul unde opreşte trenul în gara din Iaşi
MOLIERE = cutiuţe în care se păstrează naftalina
MONOLOG = olog de un picior
BIOLOG = olog de ambele picioare
SEXOLOG = olog de ...
PLASTURE = nasture din material plastic
PRUDENT = pastă de dinţi cu extras de prune
RATEU = pateu din carne de raţă
SCARABEU = cetăţean ce locuieşte la bloc, la scara a doua; din aceeaşi familie de cuvinte se cunosc scaraceu şi scaradeu
SCUMPETE = termen drăgăstos adresat femeii iubite pe timp de inflaţie
DICTIONAR EXPLICATIV PENTRU LINGBISTI
SOIOS = de soi
TRACTOR = actor cu mult trac
TUTUN = a-a-arma de-de-de a-a-artilerie
ŢURŢUR = sunetul soneriei, iarna
VEDETĂ = nava mică de război care se bucură de o deosebită popularitate
YETI = filmul lui Spielberg, "E.T.", pe ecranele Iaşiului"

(primit prin mail de la prietenul din Cluj; multumesc!)

24 oct. 2010

"Amintirile lui Nică"

Sâmbătă, 23 octombrie, la ora 11:00 m-am înfiinţat la Teatrul Muzical "Nae Leonard" deoarece ştiam că era premiera spectacolului "Amintirile lui Nică", adaptare muzicală după "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă.
Deşi Maria mea era destul de răcită, am dus-o la teatru, şi ca răsplată pentru faptul că a luat medicamentele. Sinceră să fiu nu ştiu cum de mai poate primi atâtea siropuri si siropele...
Revenind la Nică şi la amintirile lui, spectacolul este destinat copiilor, mai ales celor din şcoala primară şi gimnazială. Cred că şi cei mai mici pot recepta destul de bine specatacolul, avand în vedere că atât Maria (4 ani) cât şi verişoara ei, Dana (3 ani), au stat liniştite şi au urmărit cu interes piesa care nu durează mai mult de o oră, durată numai bună pentru a tine trează atenţia celor mici. 
Preţul biletului este accesibil, un copil plătind 5.3 ron, pentru părintele însoţitor biletul este 10.6 ron.
Prezentarea făcută piesei în programul Teatrului Muzical sună cam aşa:
"Un spectacol muzical antrenant şi interactiv pentru copii, într-o producţie inedită, ce are ca inspiraţie romanul copilăriei noastre: Amintiri din copilărie de Ion Creangă. Un roman autobiografic, un roman al formării personalitatii unui tânăr. Povestea simplă şi inocentă a copilăriei va încânta atât pe cei mici cât şi copiii din noi. Cu nostalgie, copiii vor descoperi într-o variantă plină de haz şi bucurie, celebrele aventuri ale lui Nică."
Din distribuţie: Lucian Tatu, Luminita Vologa, Isabela Oancea, Ionut Negrişan, Anton Mihail, Ramona Vâlcu
Muzica: Sorin Oancea
Text: Isabela Oancea
Scenografia: Gheorghe Andreescu
Regia artistică: dr. Florin Melinte   

Gânduri...



"Să spui cuiva te iubesc, înseamnă a-i spune nu vei muri niciodată."
(Gabriel Marcel)

"Aşa este. “Te iubesc” este o concluzie că celălalt nu va muri. Te iubesc, nu vreau să mori spiritual în veşnicie. Celălalt poate muri pentru mine dacă nu arăt iubire, răbdare. Poate muri, da. (...)" ( Părintele Dumitru Stăniloae )

Ce anotimp eşti tu?

Am găsit puţin timp liber să mă plimb pe net. Am dat şi de un nou test Kudika de m-am mai deconectat puţin:

Da, urăsc frigul!
Când vine iarna parcă intru în hibernare. Singurul lucru plăcut la iarnă este Crăciunului şi zăpada de Crăciun.
In ciuda faptului că sunt născută toamna, se pare că mai bine m-ar reprezenta primavara...zice testul. Eu m-aş fi gândit mai degrabă la vară...

Iesirea din criza se face doar pe spinarea unora...

Pe 9amNews , la 20 octombrie 2010 am citit urmatorul articol:
"Protejatii lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane"

     " Dupa ce profesorii sunt platiti cu salarii de mizerie, aflam ca "protejatii" ministrului Funeriu din Educatie, responsabili cu "calitatea invatamantului" primesc stimulente de sute de milioane de lei.
     Dupa scandalul stimulentelor de la Ministerul Finantelor, un alt scandal este pe cale sa izbucneasca, de aceasta data la Ministerul Educatiei. Aici insa nu este vorba de faptul ca ministerul nu acorda stimulentele cuvenite angajatilor sai, ci dimpo¬triva, de faptul ca doar unii dintre angajati primesc, pe langa salarii de cateva zeci de milioane si prime consistente, unele depasind 150 de mi¬lioane de lei lunar.
     Este cazul salariatilor de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), aflata in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, care, atat in anul 2009, cat si in anul 2010, au incasat aproape in fiecare luna astfel de prime.
     De exemplu, potrivit documentelor intrate in posesia redactiei Jurnalul National, in luna aprilie 2010, Dogaru Mariana, sef departament, pe langa salariul de 2.429 de lei, plus sporul de vechime de 211 lei, a incasat o prima de 13.524 lei (135,24 milioane de lei vechi), ajungand la un venit brut lunar de 16.785 lei, din care venit net, deci in mana, 11.773 lei - mai mult decat salariile a zece profesori la un loc.
Fuior Catalin Bogdan, consilier juridic II, a incasat in aceeasi luna o prima ceva mai "mica", de "doar" 8.454 lei. Aceeasi prima, de 8.454 lei, a incasat si colega lui, Hofman Tania Daniela, expert I.
     In schimb, seful ARACIP, Iosifescu Constantin Serban, care si semneaza statele de plata, in calitate de presedinte al institutiei, pe langa salariul de 3.773 de lei, plus sporul de vechime de 270 de lei, s-a autopremiat pe luna aprilie 2010 cu suma de 15.216 lei, ajungand la un venit brut de 19.259 de lei, din care, in mana, 13.509 lei, adica, peste 135 de milioane de lei vechi.
     Asadar, aproape in fiecare luna din 2010, anul in care atat presedintele Basescu, cat si premierul Emil Boc anunta "cu regret" ca nu sunt bani pentru plata bugetarilor, in special a profesorilor, salariatii de la aceasta agentie aflata in "parohia" Ministerului Educatiei au primit prime grase, de ordinul zecilor si sutelor de milioane de lei. "

De râs...

  • Ups!
   Un cuplu decide să plece în Caraibe. Soţia decide să vină mai tîrziu din cauza serviciului. Când soţul a ajuns la hotel, a decis să-i scrie un mail soţiei dar a greşit o literă din adresă şi mailul a fost trimis la altă adresă. Mailul ajunge din greşeală la o văduvă ce venise tocmai de la înmormântarea soţului. Citeşte mailul şi leşină. În mesaj scria:
"Draga mea, am ajuns bine. Probabil te va surprinde să primeşti veşti de la mine pe această cale dar acum au calculator aici şi poţi trimite mesaje persoanelor dragi. Doar ce-am ajuns şi am verificat ca totul să fie pregătit pentru venirea ta, vinerea viitoare. Abia aştept să te vad şi sper ca această călătorie să fie la fel de liniştită ca a mea. Nu-ţi lua multe haine pentru că aici e o căldură infernală."

  • Sub pătură
    Deodată, deşi pe jumătate adormită, ea simţi mângâierile lui. La început timide, ca şi cum i-ar fi fost ruşine. Apoi, mângâierile deveniră mai îndrăzneţe. Mai mult, şi mai mult, pe tot corpul ei, mâinile lui se plimbau cu nesaţ aşa cum se întâmpla… nu-şi aducea aminte exact, cam cu 4-5 ani în urmă. Senzaţii pe care le credea uitate se întorceau. Memoria sentimentelor era vie şi o ajuta să răspundă la fel. Mângaierile se îngrămădeau, se repetau, el o învăluia, o întorcea. Deodată… nimic. Absolut nimic.
- Ce s-a întâmplat? întreabă ea, surprinsă. Te rog, nu te opri, mai vreau!
- Shhhh… încercă el să o linistească, gata, am terminat!
- Cum adică ai terminat???
 - Gata, am găsit telecomanda, dormi liniştită!

  • Cadoul de Crăciun
-Aş vrea să cumpăr un cadou de Crăciun pentru iubita mea.
-Puteţi să-mi daţi un sfat?
- E tânără?
- Nu tocmai …
- Elegantă?
- Oarecum .
- Frumoasă?
- Nimic deosebit!
- Cultă ?
- Foarte puţin …
- Atunci sfatul meu este : Cumpără cadou pentru altcineva!!!

O vorbă...

"Prietenii sunt ca stelele: nu le vezi întotdeauna, dar ştii că sunt mereu la locul lor şi te aşteaptă... "

(Mulţumesc pentru "vorbă"  prietenului din Cluj)

De râs...

Doua călugăriţe au ieşit de la mănăstire ca să vândă prăjituri.  

Una era sora Matematica (M) şi cealaltă sora Logica (L).

M : Se apropie noaptea şi suntem încă departe de mănăstire.

L: Soră, ţi-ai dat seama că ne urmăreşte un bărbat de peste o jumătate de oră?

M : Da! ce o vrea de la noi?

L: Este logic. Vrea să ne violeze.

M: Oh , Doamne! Calculez că dacă continuăm să mergem în acest ritm, ne va ajunge în 15 minute. Ce putem face?

L: Unicul lucru logic pe care îl putem face este să mergem mai repede !!!

M : Nu cred să funcţioneze asta !!!

L: Bineînţeles că nu, pentru că şi el a făcut ultimul lucru logic pe care-l putea face, a început şi el să meargă mai repede !!!

M : Şi acum, ce vom face? O să ne ajungă într-un minut.

L : Unicul lucru logic pe care îl putem face este să ne separăm: d-voastră o luaţi pe acolo şi eu pe aici; nu va putea să ne urmărească pe amândouă!

Atunci, bărbatul s-a decis s-o urmărească pe sora Logica.
Sora Matematica a ajuns la mănăstire preocupată de ceea ce i s-o fi întâmplat sorei Logica, dar după un timp a sosit şi sora Logica.

M : Soră Logica!!! Multumesc lui D-zeu că aţi ajuns cu bine. Povestiţi-mi ce s-a întîmplat?.

L : S-a întîmplat ceea ce era logic. Barbatul nu putea să ne urmărească pe amîndouă, aşa că a optat pentru mine.

M : Şi? ce s-a întîmplat după aceea?

L : Ceea ce era logic. Am început să fug cat mai repede, şi el după mine, la fel.

M :Ş i?

L : Din nou ceea ce era logic. M-a ajuns.

M : Dumnezeule! şi d-voastră ce aţi făcut?

L: Am făcut ceea ce era logic, mi-am ridicat fusta.

M : Dumnezeule! şi omul ce a făcut?

L : Şi el a făcut ceea ce era logic, şi-a dat jos pantalonii .

M : Oh, nu! Ce s-a întâmplat după aceea?

L : Păi nu este logic, soră? O călugariţă cu fusta ridicată fuge mult mai repede decît un bărbat cu pantalonii în vine !

PERSOANELE CARE AU AVUT GÂNDURI MURDARE PRIMESC DREPT "PEDEAPSĂ" SĂ  SPUNĂ DE 20 DE ORI "CREZUL" ŞI DE 10 ORI "TATĂL NOSTRU" .

(De la Oricare)

9 oct. 2010

Annaeus Seneca, "Despre viata fericita"

"Sa traiasca fericiti  (...) isi doresc toti oamenii: insa cand vine vorba sa vada limpede ce anume face viata fericita, privirea li se incetoseaza;"
"...nimic nu este mai important de indeplinit decat sa nu urmam, asemenea dobitoacelor, turma celor care pasesc in fata noastra, inaintand, astfel, in directia in care merg toti  si nu in cea in care trebuie mers. Totusi, nimic nu ne aduce neajunsuri mai mari decat faptul ca tinem seama de ce spune lumea, considerand drept bun ceea ce a intrunit o mai mare aprobare, si faptul ca, avand atatea modele de urmat, traim nu dupa ratiune, ci dupa un principiu al imitarii.'
" Sa cautam, prin urmare, ce este mai bine sa facem si nu ce este mai obisnuit, ce ne va duce in posesia unei fericiri durabile si nu ceea ce gaseste incuviintare in randul gloatei, cel mai rau interpret al adevarului."
"Lasa sufletul sa descopere binele sufletului."
"...noi, de parca am orbecai prin intaneric, trecem pe langa lucrurile care ne stau la indemana, potacnindu-ne chiar de obiectele dorite."
"...in aceasta consta intelepciunea: sa nu te abati de la natura si sa te modelezi dupa legea si exemplul ei(...) O viata fericita este, asadar, aceea care se afla in armonie cu propria ei natura ..." 
"...orice act de cruzime, de fapt, izvoraste din slabiciune."
"...placerile si durerile, cei mai capriciosi si mai tiranici stapani dintre toti."

7 oct. 2010

Reguli de urmat si reguli de incalcat

In cartea sa "10 reguli de incalcat & 10 reguli de urmat"(Editura Curtea veche, Bucuresti, 2002), Bill Quain formuleaza cateva reguli dupa care trebuie sa te conduci in viata.
In opinia autorului,  nesupunerea inteligenta s-ar prezenta sub forma a 10 reguli de incalcat:
1."Nu-ti pierde vremea cu visurile"
2."Cele mai bune lucruri din viata sunt pe gratis"
3."Esti prea tanar ca sa iesi la pensie"
4."Nu-ti clatina barca"
5."Daca vei construi o cursa de soareci mai buna, toata lumea se va ingramadi la usa ta"
6. "Nu poti fi in doua locuri in acelasi timp"
7."A munci din greu este o rasplata in sine"
8."Ofera critici constructive"
9."Accepta numai scuzele valabile"
10."Nu amesteca afacerile cu placerea"
Pe langa regulile de incalcat, ar exista si 10 reguli de urmat, valabile oricand, fiind chiar adevarate lectii si pentru copiii nostri:
1."Revendica ceea ce ste deja al tau"
2."Afla toate informatiile"
3.Fii diferit"
4."Este mai bine sa ai o jumatate de pepene dacat un bob de strugure intreg"
5."Ia cateva decizii proaste"
6."Formeaza-ti o vedere patrunzatoare"
7."Esti ceea ce sunt prietenii tai"
8."Arata-le oamenilor ce au de castigat"
9."Fii putin nebun"
10."Bucura-te de calatorie"

Pilda zilei: Puterea credintei

Intr-un sat, o femeie avea un urs pe care il domesticise si il tinea legat. Intr-o zi, a dorit sa plece intr-un sat vecin, situat dupa o padure. S-a dus la urs si i-a spus: "Sa stai linistit aici, sa nu incerci sa te dezlegi”. Ursul era puternic si se eliberase de mai multe ori, insa, i-a dat a intelege ca a priceput. Femeia a plecat. Trecand prin padure, la un moment dat a auzit tropote puternice in urma ei. S-a uitat in spate si a vazut ca ursul venea alergand. L-a asteptat, si-a pus mainile in solduri si a inceput sa-l certe: "Nu ti-am spus sa stai acasa? Esti obraznic! Esti neascultator!” L-a lovit peste obraz si i-a spus sa se intoarca acasa.
Dupa ce femeia si-a rezolvat treburile in satul vecin, seara s-a intors si ea acasa. Spre marea ei mirare, ursul era legat asa cum il lasase.
Ce se intamplase? Ursul din padure fusese alt urs. Un urs salbatic, care venea dupa dansa cu gand agresiv sa o atace. Dar femeia i-a poruncit cu atata siguranta si cu atata credinta ca este ursul ei, despre care stia ca o asculta, incat acest urs salbatic a ascultat-o ca si ursul ei de acasa.
(de la Stefan ,Cluj)