13 feb. 2011

Inteligenţa emoţională

Daniel Goleman a lansat (în 1998) un nou concept, cu un impact la fel de răsunător ca cel al teoriei inteligenţelor multiple a  lui Gardner: inteligenţa emoţională.
Inteligenţa interpersonală şi cea intrapersonală (din teoria lui Gardner) sunt considerate tipuri diferite de inteligenţă, însă ele delimitează  ceea ce s-a numit Inteligenţă emoţională. Aceasta din urmă (Inteligenţa emoţională) reprezintă capacitatea personală de identificare şi gestionare eficientă a propriilor emoţii în raport cu scopurile personale.
Componentele inteligenţei emoţionale ţin de :
-domeniul intrapersonal: autocunoaşterea, autocontrolul (conştiinţa emoţională, asertivitatea, respectul de sine, independenţa emoţională),
-domeniul interpersonal: empatia, conştiinţa socială, managementul relaţiilor interpersonale.
Exerciţiu
Unde sunt?
În măsura în care este posibil, încearcă să îţi observi comportamentul azi (şi mâine, dacă vrei) ca şi cum ai observa comportamentul unui străin; asta înseamnă, de exemplu, să notezi ceea ce faci şi ceea ce gândeşti, fără a emite judecăţi de valoare. Acum nu critici, ci iei notiţe;

Cine sunt?
După ce ai terminat cu observatul, fă un portret pe baza notiţelor tale; la fel, încercând, pe cât posibil, să îţi păstrezi detaşarea.
Capacitatea de a categorisi emoţiile şi de a realiza relaţiile dintre cuvinte şi emoţii pe care le generează.

Cine doresc să fiu?
Acum compară portretul pe care l-ai obţinut cu imaginea pe care o aveai despre tine înainte să te apuci de acest exerciţiu. Se potriveşte sau există discrepanţe? Ce concluzie poţi să tragi de aici, te cunoşti destul de bine sau mai ai de lucrat la capitolul acesta?

Gestionează-ţi emoţiile!
Ce înţelegi prin asta? Şi după ce îţi e clar ce înţelegi, urmează o altă întrebare: cum îţi gestionezi tu emoţiile şi comportamentele? Faci asta suficient de bine? Dacă da, care sunt factorii care te-au ajutat să stăpâneşti atât de bine situaţia? Dacă nu, care sunt punctele asupra cărora mai ai de lucrat? Ce ai putea, concret, să faci ca să îţi gestionezi mai bine emoţiile? Care sunt obstacolele care ar putea să te demotiveze în încercarea de a-ţi gestiona emoţiile mai eficient?

Auto-motivare
Ce înţelegi prin auto-motivare? De ce ai avea nevoie de aşa ceva? Ce te motivează cel mai mult, de unde vine motivaţia ta şi ce eşti motivat să faci, în general?
Dintre lucrurile pe care nu eşti motivat/ă să le faci, care sunt lucruri importante, care merită sau trebuie să fie tratate cu atenţie şi poate…motivare? Cum ai putea să faci astfel încât motivarea ta să crească puţin în zonele acestea, unde nu e prea puternică?
Cum poţi să te auto-motivezi în ceea ce priveşte emoţiile şi comportamentele tale? Ce poţi face pentru a le gestiona mai eficient?

Controlul emoţiilor
 Să fii tot timpul conştient de propriile emoţii care conţin informaţii de valoare şi foloseşte-le pentru a rezolva problemele; în viaţă este foarte important: să faci ceea ce-ţi place, să ai pe cine să iubeşti, să ai ceva la care să visezi...
Emoţiile ajută la prioritizarea gândirii prin direcţionarea atenţiei spre informaţiile importante la un moment dat.
Surse de informare au fost şi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu