20 feb. 2011

Sabaton - The Final Solution



În timp, termenul "Holocaust" s-a restrâns la semnificaţia de masacrare a evreilor de către naziști în ajunul și în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Termenul german oficial pentru exterminarea evreilor în perioada nazistă era Endlösung der Judenfrage („Soluția finală a problemei evreiești”). În germană, ca și în alte limbi, printre care engleza, termenul soluția finală este folosit ca alternativă la cel de holocaust.
Mult mai multe, de aici.
Filmuleţul postat mai sus l-am urmărit la recomandarea prietenei mele, Carmen. Urăsc tot ceea ce e urât, crud, violent; evit chiar să urmăresc astfel de lucruri. Poate de aceea videoclipul m-a întors pe dos, mi-a amintit cât de cruzi pot fi oamenii cu oamenii. M-a oripilat! Nu neapărat imaginile cu sărmanii oameni condamnaţi la moarte ci gândul că nişte oameni au putut gândi, programa, pune în aplicare un astfel de masacru. Nazismul a arătat până unde poate merge cruzimea umană.
Mă întreb acum, nu cumva şi în zilele pe care le trăim noi se aplică, prin alte metode, mai puţin evidente şi violente, aceeaşi politică formulată de Goebbels: "Punctul nostru de plecare nu este individul: Nu împărtășim viziunea că trebuie să-i hrănim pe cei flămânzi, să dăm apă celor însetați sau să-i îmbrăcăm pe cei dezbrăcați... Obiectivele noastre sunt altele: Trebuie să avem un popor sănătos pentru a triumfa în lume." (Joseph Goebbels, 1938)
...sau... scapă cine poate, legea junglei, selecţie naturală? 

Un comentariu:

  1. Niciodata nu stim cum este mai bine: sa le ascundem in raftul uitarii, de teama sa nu alimenteze cruzimea omeneasca, de care se pare ca nu scapam decat cu ajutorul ratiunii, sau, e mai bine sa le dezvaluim in toata goliciunea lor, sperand sa functioneze ca un vaccin, indreptand spre sanatate?
    Sigur este faptul ca devenim tot mai ”anesteziati”, nu mai stim cum e sa simtim pe celalalt, om ori alta fiinta.
    Sigur este ca lupta trebuie sa se dea in noi si sa avem mereu in minte o realitate atat de banala: NU OMUL ESTE STAPANUL VIETII SI MORTII. Si adaug: TRAIM PRIN CEEA CE FACEM

    Multumim Justana, multumesc

    RăspundețiȘtergere