11 nov. 2009

GRIPA PORCINA

Da, gripa porcina si...pentru ca "trebuia sa poarte-un nume" i s-a spus, modest, H1N1. Este personajul omniprezent in viata noastra din ultimele luni: ne culcam cu H1N1, toata ziua-H1N1, seara tot el.
Dupa agitatia aceea lamentabila si prefacuta cu gripa aviara, cumpararea de substante dezinfectante(apa cu ceva var)si masacrul aviar, acum a aparut pericolul "porcinei".
Rad eu rad, dar nu-i chiar rasul meu. Parca am fi intr-o carte politista scrisa de Agatha Christie. Suntem toti in acelasi spatiu inchis(aparent deschis), reprezentat de societatea in care traim. Toti stim cu siguranta ca printre noi e vreunul "vinovat" si vedem unul in celalalt "criminalul", pe cel infestat.
Problema este ca nu putem sta inchisi, nu putem sa ne izolam de ceilalti-acolo unde este, sigur, cel infestat. Astfel, ne confruntam, vrand, nevrand, cu o adevarata isterie.
Deja avem in tara peste 1000 de cazuri de "gripa porcina"- sa mai spuna cineva ca e vorba doar de zvonistica. In Galati, in doua unitati scolare sunt banuite cazuri de gripa porcina. La fel, "Universitatea Dunarea de jos" a fost inchisa cateva zile pentru aplicarea metodelor specifice de dezinfectie.
Eu chiar ma gandesc daca sa o mai trimit pe Maria la gradinita, avand in vedere ca cei mici sunt cei mai expusi. La acestia se mai adauga batranii, fumatorii, obezii si femeile insarcinate.
Cred ca pana o sa treaca aceasta perioada trebuie sa acordam o mai mare atentie igienei personale, sa ne spalam pe maini cat mai des(cu sapun, cu dezinfectant), sa stam cat mai depaerte(cel putin 2 m) de persoanele banuite a fi bolnave, sa limitam contactul cu mediile aglomerate(piete, mijloace de transport in comun, sepermarketuri)la strictul necesar. Nu este momentul pentru manifestari publice(apropo de electorale), pentru serbari sau excursii.
Pana la urma, virusul se raspandeste in primul rand prin aer, de la persoana la persoana si apoi prin intermediul obiectelor atinse de persoana infectata. Banii, care au o asa de larga circulatie, sunt o cale ce favorizeaza transmiterea virusului. Cei ce pot face platile cu cardul ar fi bine sa o faca astfel pentru a evita contactul cu banii.
Daca avem simptomele unei gripe "obisnuite", febra, stare generala proasta, lipsa poftei demancare, tuse seaca, dureri de cap, scurgeri nazale apoase, dureri de stomac, diaree, cel mai bine ar fi sa mergem de urgenta la medic. Nu este suficient sa mergem la farmacie sau sa ne administram medicatie "dupa ureche". Gripa porcina poate fi cauza mortii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu