Cata bataie de cap a cauzat saracul Costache Negruzzi cu a sa nuvela istorica, "Alexandru Lapusneanul"! Asa vad unii elevi celebra scena a uciderii celor patruzeci si sapte de boieri:
"Lapusneanul isi aduna toti slujitorii si boierii pentru ai omara. Lapusneanul il ia de mana pe Motoc si se retrag langa o fereastra unde privesc macelaria ce incepuse. Motoc rade ca sa fie pe placul stapanului, deoarece simtea ca parul i se zburlise."
"Lapusneanul era un om dur, tinea la statutul de capitan, ii placea sa macelareasca oamenii. Motoc era un boier, ii placea sa rada de ceilalti si sa omoare oamenii."
"In acest text personajul principal este Lapusneanu. Acesta se adreseaza la Motoc povestindu-i despre viata sa. In acest text se mai povesteste despre boieri. Lapusneanu se adreseaza la Motoc sa ii lichideze pe boieri."
"Lapusneanu a adunat multi boieri pt ai omora pe toti. Acestuia nu ii este mila de multimea de boieri care se prabusesc."
"Lapusneanul aduna multi boieri pentru ai omora. Apoi el il ia pe Motoc de mana si se trasesera langa o fereastra deschisa. Lapusneanu radea iar lui Motoc i se zburlise parul pe cap. Boierii luati prin surprindere cadeau fara a se opri."
"Lapusneanu a adunat multi lefecii pentru a-i omora pe boieri. Boierii neavand cu ce se apara, nu au mai avut nici o sansa in fata oamenilor lui Lapusneanu si Motoc care era "unealta" lui."
"Lapusneanul le pusese gand rau boierilor, la momentul potrivit incepu macelul. Lapusneanu impreuna cu Motoc care ii facea pe plac stapanului, radeau miseleste pe din dos. Boierii cadeau morti."
"Lapusneanu isi aduna toata oastea si napustesc cu sabii in ei, boeri si slujitori acestora.
Lapusneanu si Motoc dau dovada de mare lasitate deoarece armata condusa de ei lupta cu vitejie impotriva boierilor, iar ei sau refugiat langa o fereastra deschisa de unde priveau macelaria ce incepuse."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu