6 aug. 2011

Dinastia Tudorilor

Un film pe care pur si simplu l-am devorat este serialul  "The Tudors"- "Dinastia Tudorilor". Deşi este un film din 2007, eu l-am descoperit vara aceasta și după primul episod am devenit dependentă de el. Nu sunt în măsură să apreciez cu câtă exactitate sunt prezentate evenimentele istorice și personalităţile vremii, însă mie mi se pare nu doar o operă de artă dar și o bună modalitate de face cunoscută istoria: evenimente, personalităţi, tradiţii, obiceiuri, credinţe, religia, arta, sportul, interioarele, arhitectura, moda vremii, costume, bijuterii, toate completează un tablou veridic al domniei lui Henric al VIII-lea.
Personajul Henric al VIII-lea este interpretat într-un chip fantastic de Jonathan Rhys Meyers, actor pe care l-am mai văzut într-un rol mai puţin impresionant în "August Rush ".
 Michael Hirst este cel care a adaptat istoria într-un scenariu de film iar Steve Shill semneaza regia unui film din care nu lipsesc nici datele istorice dar nici intrigile, scenele de nuditate, de sex, homosexualitatea, scenele de tortură de o mare cruzime.

Henric al VIII-lea (1491 –1547) a fost rege al Angliei, al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea. Henric a cultivat imaginea omului renascentist iar curtea lui era centrul educației și inovațiilor artistice. Tânărul rege avea gust literar, compunea poeme, muzică și cânta la lăută. Compoziția muzicală cea mai cunoscută a lui este "Pastime with Good Company". Henric a extins Marina Regală de la 5 la 53 de nave. Iubea palatele; la începutul domniei avea o duzină și când a murit avea cincizeci și cinci. De asemenea, era un excelent sportiv și îi plăcea vânătoarea și tenisul.
El a rămas celebru în istorie si datorită faptului că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr.
După moartea regelui Henric al VII-lea, la numai 17 ani, Henric al VIII-lea se căsătorește cu Caterina la 11 iunie 1509 și la 24 iunie 1509 cei doi sunt încoronați la Westminster Abbey. Regina Caterina, după mai multe avorturi, a născut o fată, prințesa Maria a Angliei, care mai târziu va domni sub numele Maria I. Regele care își dorea cu înfocare un fiu începuse să se întrebe dacă căsătoria lui nu fusese blestemată.
Căsătoria dintre Henric și Caterina este declarată nulă și deoarece fiind îndrăgostit de Anne Boleyn vrea să o ia în căsătorie pentru a căpăta un moștenitor. Anne a născut prematur o fată care a fost botezată Elisabeta. După ce Anne suferă două avorturi, Henric a văzut drept o trădare faptul ca nu i-a dăruit un moștenitor și caută motive pentru a scăpa și de acest mariaj; considera că mariajul este produsul unei vrăjitorii și o acuză pe regină de adulter, incest și înaltă trădare. Anne Boleyn este decapitată în poziție verticală, în stil francez de execuții.
A doua zi după execuția Annei, Henric s-a logodit cu Jane Seymour, una din doamnele de onoare ale reginei. Zece zile mai târziu s-au căsătorit. În același an se votează Actul de Succesiune din 1536 care declară copiii lui Henric cu regina Jane drept moștenitori ai tronului în timp ce Lady Mary și Elisabeta sunt declarate nelegitime și excluse din linia de succesiune. În 1537, Jane naște un fiu, Prințul Eduard, viitorul Eduard al VI-lea. Nașterea a fost dificilă, iar regina a murit. Henric a considerat-o pe Jane "adevărata" lui soție, singura care i-a dăruit moștenitorul pe care l-a dorit cu atâta disperare.
Thomas Cromwell, numit conte de Essex, sugerează o căsătorie cu o prințesă germană Anne de Cleves, sora ducelui protestant de Cleves, care era privit ca un aliat important în cazul unui atac romano-catolic asupra Angliei. După sosirea Annei în Anglia, Henric o găsește complet neactractivă. Cu toate acestea, căsătoria are loc la 6 ianuarie 1540. Regina Anne a fost destul de inteligentă pentru a nu împiedica încercarea lui Henric de anulare a căsătoriei. Întrebată, ea a mărturisit că acestă căsătorie nu a fost niciodată consumată. Henric a declarat că intra în cameră în fiecare noapte și își săruta noua mireasa pe frunte înainte de culcare.
La 28 iulie 1540 (în aceeași zi Cromwell a fost executat) Henric, fermecat de tânăra Catherine Howard, s-a căsătorit cu verișoara primară și doamna de onoare a Annei Boleyn. La scurt timp după căsătorie, regina Caterina are o aventură cu Thomas Culpeper și l-a angajat pe Francis Dereham, care a fost anterior logodit cu ea și cu care a avut o aventură înainte de căsătorie, în calitate de secretar ei. Si Catherine Howard este executată.
Henric s-a căsătorit pentru ultima dată cu văduva Catherine Parr. Ea l-a ajutat să se împace cu fiicele lui, Lady Mary și Lady Elizabeth. În 1544 un act al Parlamentului a repus fiicele regelui în linia de succesiune după Eduard, Prinț de Wales.
În ultimii ani ai vieții, Henric a devenit obez și a trebuit mutat cu ajutorul unei invenții mecanice. Era acoperit cu abcese dureroase și posibil să fi suferit de gută. Obezitatea lui a început în 1536 când a suferit un accident din care s-a ales cu răni la picior. Acest lucru l-a împiedicat să facă exerciții și treptat acestea au devenit ulceroase. Fără îndolială acestea i-au grăbit moartea la vârsta de 55 de ani, la 28 ianuarie 1547 la palatul Whitehall. Henric al VIII-lea a fost înmormântat la Castelul Windsor, lângă soția lui Jane Seymour. (informații desprinse şi sintetizate de aici).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu