31 aug. 2011

"Forţa gândirii pozitive"

      Dr. Norman Vincent Peale (1898-1993) a fost un orator specializat în probleme motivaţionale, cunoscut sub numele de “Predicatorul de milioane.” Cea mai bună carte a sa, “Forţa gândirii pozitive”s-a vândut în mai mult de 15 milioane de exemplare şi s-a tradus în peste patruzeci de limbi. Eu am găsit această carte în traducerea Luizei Gervescu, publicată la editura Curtea Veche, Bucureşti , 1999.
     Pe lângă cele şaptesprezece capitole cu titluri ilustrative pentru modul în care pot fi abordate diverse probleme ale omului (Aveţi încredere în propriile forţe, Anticipaţi Victoria şi o veţi obţine, Cum să vă debarasaţi de griji, Infuzia de gânduri noi vă poate transforma într-un om nou, etc.) Prefaţa, Introducerea şi Epilogul sunt semnate tot de Norman Vincent Peale. Acesta din urmă mărturiseste în Prefaţă: “Am scris această carte dintr-o înţelegere profundă pentru durerea, greutăţile si lupta care ne caracterizează existenţa.”(p.8) El scrie în Introducere: “Scopul acestei cărţi este de a va sugera tehnici şi a vă oferi exemple care vă vor arăta că nu trebuie să fiţi niciodată învinşi, că puteţi fi liniştiţi, sănătoşi şi niciodată epuizaţi. Pe scurt, viaţa dumneavoastră poate fi un izvor nesecat de bucurie şi satisfacţie.”(p.11)
     Dr. Peale sfătuieşte cititorul sa aibă încredere în sine, sa scape de complexele de inferioritate si de inadaptare astfel încît să obţină împlinirea personală.
     El consideră că “Atitudinile sunt mai importante decât faptele.”: ”Nimic din ceea ce ne stă în cale, fie cât de dificil, chiar aparent fără ieşire, nu este la fel de important ca atitudinea pe care o adoptaţi faţă de acel lucru. Cum vă puteţi da bătut înainte să luaţi o atitudine? În felul acesta, vă lăsaţi copleşit din punct de vedere mental, chiar înainte ca lucrul respectiv să se petreacă de fapt. Pe de altă parte, un mod de gândire încrezător şi optimist poate îmbunătăţi sau schimba situaţia cu desăvîrşire.”
     Un alt sfat ar fi: ”O metodă esenţială prin care vă puteţi redobândi liniştea sufletească este să încercaţi să vă eliberaţi creierul de orice impuritate.”
     La baza tuturor tehnicilor prezentate de Peale se află credinţa, Dumnezeu şi Biblia: “Dacă ne apropiem de Dumnezeu, ne încărcăm cu aceeaşi energie care recrează lumea şi readuce primăvara pe Pămînt în fiecare an. Când stabilim un contact spiritual cu Dumnezeu, prin procesele noastre de gândire, energia divină ne invadează personalitatea, oferind, în mod automat, un suflu nou actului creativ original. Când ne deconectăm de la sursa de energie divină, trupul, mintea şi sufletul nostru vor fi părăsite, treptat , de energia divină.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu