6 iul. 2009

The Air I Breath

Filmul acesta incepe cu un citat "No emotion , any more than a wave, can long retain its own individual form."(Henry Ward Beecher), adica 'nicio emotie, la fel ca si un val, nu-si poate mentine pentru mult timp forma sa individuala'.
In realizarea filmului se spune ca s-a pornit de la un proverb chinezesc despre sentimente. Conform acestuia, intreaga noastra viata ar fi determinata de patru sentimente fundamentale: Iubire, Fericire, Placere si Tristete. Aceste sentimente ne determina hotararile, actiunile , faptele, comportamentul, deci, destinul. Fiecare crede ca viata ii este condusa de hazard, insa destinele, ca si sentimentele, sunt legate intre ele. Se determina unele pe altele, decurg unele din altele, nimic nu e intamplare.
In momente critice din viata lor, oamenii incearca sa-si schimbe destinul. Aceasta incercare determina transformari in lant nu doar in viata lor cat si in viata celor din jur. Sentimentele ne dicteaza actiunile, actiunile ne determina destinul; actiunile noastre influenteaza si vietile altor oameni. Deci sentimentele stau la baza vietilor noastre iar sentimentele unui singur om pot determina transformari in lant (ca un val) in vietile mai multor oameni.
"You cannot love without knowing pleasure, have sorrow without knowing happiness. You need to know all of them to know one, and that balance came out."
Cele patru sentimente sunt identificate cu patru personaje ale caror nume reale nici nu sunt mentionate.
"Love"
(Kevin Bacon) este un medic ce incearca sa ii salveze viata femeii iubite, desi acesta este casatorita cu prietenul lui.
"Happiness"(Forrest Whitaker) este un om de afaceri care incearca sa-si gaseasca fericirea.
"Sorrow"(Sarah Michelle Gellar) este o cantareata al carei contract intra pe mana unui mafiot din cauza managerului ei.
"Pleasure"(Brendan Frasier) este mana dreapta a mafiotului Fingers(Andy Garcia) si are capacitatea de a vedea viitorul apropiat.
Patru destine care se intrepatrund si se determina. 'Pleasure' cunoaste placerea prin 'Sorrow' chiar daca aceasta intalnire a insemnat moartea pentru el. Aceasta il ajuta pe 'Love' sa-si salveze femeia iubita. 'Love' o ajuta pe 'Sorrow' sa evadeze de sub supravegherea lui Fingers oferindu-i masina sa, dupa ce ii salvase viata in momentul in care aceasta incercase sa se sinucida. 'Happiness' moare in incercarea sa de a fi fericit dar o ajuta pe 'Sorrow', cea care duce mai departe dorinta sa de a fi fericit.
In viata nu exista coincidente.

2 comentarii:

  1. pai,daca nu exista coincidente atunci ce exista? soarta?destinul?sau vointa omului de a actiona intr-un sens sau altul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ambele: destin plus vointa. Cu toate ca prin vointa se poate doar schimba cu putin destinul, rezultatul fiind acelasi. Omul crede ca-si faureste singur destinul dar merge dus de val, de viata, de intamplari, si reactioneaza la circumstante exterioare lui.
    Cred ca exista puncte prin care unui om ii este menit sa treaca (este destin). Ceea ce se mai intampla intre aceste puncte e vointa.
    Ce bine ca nu ne putem sti viitorul: avem iluzia ca noi hotaram...
    "Life is a box of chocolate . You never know what you're gonna get."(Forrest Gump)

    RăspundețiȘtergere