9 nov. 2010

In memoriam, prof.univ.dr.Vasile Lica

Un email primit în aceasta seară m-a surprins şi m-a întristat. O mare personalitate a învăţământului superior din Galaţi a plecat dintre noi: prof.univ.dr. Vasile Lica.


In memoriam, prof. univ. dr. Vasile Lica 
(25 ianuarie 1953 - † 8 noiembrie 2010)    
"În ziua de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a trecut la cele veşnice una din personalităţile de prim rang ale învăţământului superior gălăţean, profesorul universitar doctor Vasile Lica.
Născut la 25 ianuarie 1953, în comuna Beceni din judeţul Buzău, Vasile Lica a manifestat de timpuriu înclinaţie pentru cuvântul scris, pentru actul de cultură în general. Absolvent strălucit al Facultăţii de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, dl. Lica a întreţinut o relaţie aparte cu marele epigrafist şi istoric al antichităţii, prof. univ. dr. Nicolae Gostar. Era o relaţie de tip maestru discipol, dar şi de prietenie, construită pe afinităţi elective profunde, pe amândoi unindu-i dragostea pentru istoria antică, în particular pentru destinul strămoşilor geto-daci. De altfel, prima lucrare majoră a profesorului Lica dedicată evoluţiei societăţii geto-dacice a fost realizată ca un proiect împreună cu magistrul său. Peste ani, ca profesor universitar, Vasile Lica a înfiinţat un seminar de istorie antică şi epigrafie în cadrul universităţii gălăţene, de mare prestigiu naţional, căruia i-a dat numele de "Nicolae Gostar", ca semn al preţuirii veşnice pentru magistrul său.
     După ani petrecuţi în mediul preuniversitar, timp în care a slujit mai multe instituţii de învăţământ din municipiul Brăila, profesorul Lica a valorificat deschiderea ştiinţifică de după revoluţie, înscriindu-se la doctorat în cadrul Institutului de Arhelogie "Vasile Pârvan" din Bucureşti (coordonator profesor Alexandru Suceveanu).
     A fost printre puţinii români care au primit o bursă Humboldt, bursă pe care a ştiut să o valorifice într-o strălucită lucrare de doctorat, publicată ulterior în limba engleză în prestigioasa colecţie Xenia din Germania, THE COMING OF ROME IN THE DACIAN WORLD.
     Mediul german a fost o a doua şcoală pentru el din punct de vedere cultural şi ca mod de viaţă, profesorul Lica devenind unul din promotorii de frunte a valorilor culturale germane în spaţiul românesc. A întreţinut legături strânse cu unii dintre cei mari profesori germani, precum Gerhard Wirth, Armin Heinen, Klaus Heitmann şi mulţi alţii. Toţi aceştia au fost prezenţi la un moment dat la Galaţi, iar cu ajutorul lor generos Seminarul "Nicolae Gostar" a fost dotat cu una din cele mai complete biblioteci de istorie antică din România.
Din anul 1991 a fost invitat să participe la înfiinţarea secţiei istorie din cadrul Almei Mater Galatiensis. Se poate spune fără a greşi că este unul din ctitorii învăţământului istoric superior gălăţean, Vasile Lica având o contribuţie decisivă la existenţa astăzi a unei Facultăţi de Istorie, Filosofie şi Teologie.
     În cadrul universităţii, Vasile Lica a parcurs rapid toate treptele carierei universitare, devenind în cele din urmă conducător de doctorate. Din anul I de facultate şi până la susţinerea doctoratului, profesorul Lica s-a dovedit pentru foarte mulţi tineri studioşi îndumătorul prin excelenţă, în multe privinţe un adevărat părinte. Vasile Lica făcea parte din acea specie rară a profesorului de vocaţie, fiind legat trup şi suflet, până în ultima clipă, de destinul facultăţii. Chiar şi de pe patul de suferinţă, el a fost alături de colegii săi în tot ceea ce aceştia au întreprins.
     Calităţile ştiinţifice şi organizatorice l-au recomandat pe profesorul Lica pentru ocuparea unor funcţii importante în cadrul universităţii gălăţene. Pe rând, a fost şef al Catedrei de Istorie, prodecan al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi unul din cei mai activi membri ai Senatului universităţii. Pe plan naţional, profesorul Lica a fost expert în diverse programe naţionale şi membru în numeroase comisii ştiinţifice la cel mai înalt nivel din cadrul sistemului de învăţământ românesc.
     Fie şi din această scurtă înşiruire este limpede că pentru gălăţeni moartea profesorului Lica este o uriaşă pierdere petrecută prea curând după ce patriarhul istoricilor din Galaţi, Paul Păltănea, trecuse şi el la Domnul. Vasile Lica a fost un profesor, un savant, un lider cunoscut şi apreciat de foarte mulţi oameni, care în acest moment îi resimt dureros dispariţia prematură.
     După domnia sa rămân numeroase cărţi şi articole, o impresionantă bibliotecă, dar mai ales amintirea puternică a unui om care a marcat adesea decisiv destinul celorlalţi.
     Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
                                                          Catedra de Istorie
                                                           Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie
                                                           Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi
     Înmormântarea va avea loc în localitatea natală, satul Dogari, comuna Beceni, judeţul Buzău, în ziua de 11 noiembrie 2010, ora 12,00.
     Trupul neînsufleţit al profesorului Vasile Lica nu va poposi, din păcate, în Galaţi, însă gălăţenii care l-au cunoscut şi preţuit pot să-i aducă un ultim omagiu în cadrul unei slujbe de pomenire care va avea loc în data de 10 noiembrie 2010, orele 18,00, la Seminarul "N. Gostar" (Sala A 017), Str. Gării 63-65.

13 comentarii:

  1. Un om care a trezit sentimente contare, insa, ciudat, repede alternante. Iubit-urat, adorat-respins...Un om care a stiut sa te faca sa te simti mic astfel incat sa poti creste prin fortele tale. Ai devenit cineva si ai uitat. Au ramas resentimentele. A trebuit sa moara pentru ca noi sa ne privim in oglinda constiintei sa vedem ingratitudinea. Acesta este singurul lucru care ar putea sa ma determine sa accept disparitia Domnului Profesor: sa-mi vad greselile si sa cer iertare.
    Acest om nu trebuia sa moara!ACEST OM NU TREBUIA SA MOARA!
    A mai reusit ceva...ne-a reunit la Seminar, la ora 18, 10 noiembrie. Am fost multi, dar parca mai lipseau. Am plans impreuna, amici si dusmani, ne-am rugat sa aiba odihna dumnezeiasca. Trebuie sa fie primit si alinat. Noi suntem martorii sai.
    El va fi mereu aici, cat vom fi noi si ceilalti.
    Dumnezeu sa-l odihneasca si pe noi sa ne ierte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu parere de rau citesc randurile IN MEMORIAN. L-am cunoscut ca profesor timp de 4 ani. Un om plin de viata pregatit sa raspunda la orice intrebare stiintifica. MARE PACAT CA NE MOR PROFESORI MINUNATI. Acum cativa ani SIMANSCHI...... acum d-l Prof Vasile Lica.....
    Si mai avea multe de spus si de cercetat.....
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum veti preda istorie in ceruri Domnule Profesor! Ati fost una dintre personalitatile care mi- au ghidat pasii in cadrul facultatii si mi-ati insuflat dragostea pentru istoria antica!Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost un norocos pentru ca l-am cunoscut ! In facultate "toceam" amandoi in aceleasi sali, desi avem preocupari total diferite.
    E pacat ca l-a luat Dumnezeu asa de tanar.
    Mai avea multe de facut, in folosul multora.
    Se pare ca si lui Dumnezeu ii plac oamenii buni !
    Condoleante sincere pentru Mariana-sora si Vasile-cumnat, cu care s-a inteles foarte bine si care mi-au dat aceasta veste trista, pe care nu trebuia sa o primesc vreodata.
    Adio Vasilica! Sa-ti fie tarana usoara !

    RăspundețiȘtergere
  5. Recunostinta, lacrimi si regrete a lasat in urma sa domnul profesor Vasile Lica. Inca nu realizez disparitia mult prea timpurie. Astept sa primesc un mail de la dansul prin care sa ne mai comunice ceva, un telefon sau macar sa-l vad pe holul facultatii ori la Seminarul N.Gostar. Cu ochi blanzi si cu o vorba buna pentru fiecare...asa vreau sa mi-l amintesc.Facultatea de Istorie e pustie fara dansul, seminarul nu va mai fi la fel. Ramas bun, Magister!

    RăspundețiȘtergere
  6. au trecut si cele 40 de zile. Credinta populara spune ca acum a plecat definitiv. Mi-a fost frica sa ma rog pentru el, poate pentru ca, inconstient, am vrut sa ramana aici. Avem nevoie de el.
    Pustiul se intinde. Se lasa si iarna, grabita si flamanda. Cred ca se hraneste cu rataciti din calea vietii.
    Dumnezeu sa va odihneasca, Domnule Profesor!
    Stiu ca e asa, insa o spun pentru mine, ca in speranta unei iertari.
    Dumnezeu sa aiba grija de sufletul dvs, iar pe noi sa ne ierte!
    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cata falsitate! L-am cunoscut personal in anii '80.Era mare securist, necunoscator al limbilor greaca si latina, plagiator, turnator etc. etc. Cum a ajuns cadru universitr? Romania...

      Ștergere
    2. E nevoie de aprobarea cui' asecuritatii!

      Ștergere
  7. Bună seara, am văzut din întâmplare comentariul și nu mă pot obține să nu comentez.
    Nu știu ce a fost în anii `80, dar l-am cunoscut pe dl. prof.,între anii 2007-2010, atunci când eram studentă și pot spune că a fost unul dintre puținii oameni de caracter pe care i-am cunoscut.
    A fost omul care m-a ajutat să-mi termin facultatea, în pofida reticienței mele față de istorie antică, și nu au fost mulți.
    A fost unul dintre puțini oameni care au reușit să obțină totul prin propriile forțe; de fiecare dată când mă întâlneam cu dumnealui pe holuri, îmi povestea de perioada când lucra în uzină, era mândru de tot ceea ce realizase.
    L-am cunoscut pe omul Lica, deoarece soarta a făcut să provin din aceași lume cu dumnealui. Iar să evoluezi prin propriile forțe, așa cum a făcut dl. Lica, nu este o rușine, ci un lucru demn de laudă. Și repet, nu știu ce era cândva odată, dar la cursurile de epigrafie latină dl. profesor știa și latina și greaca. Nu are rost să aruncați cu noroi, am observat c, după moartea dl. profesor după război mulți viteji s-au arătat!

    RăspundețiȘtergere
  8. daca nu stii ce a fost in anii'80,taci!lica ramane o mare canalie !n-o zic numai eu..

    RăspundețiȘtergere
  9. am terminat latina-greaca la bucuresti,singura facultate de limbi clasice din romania anilor 70-80.la braila fusese repartizat,de la iasi, vasile lica.cauta innebunit pe cineva care sa-l mediteze pentru ca voia sa invete latina si greaca.nu m-am oferit nici eu,nici altii.in 1990 a dat concurs ca sa se transfere la liceu.a obtinut media 7.ca cei mai amarati...draga ana,si tacuisses, philosophus mansisses...

    RăspundețiȘtergere
  10. va faceti de ras din cauza 0sanalelor la adresa lui lica. vedeti ca il cunosc si altii.fosta nevasta lucra la...partid, in braila, in rest, de mortuis nihil nisi bene!(lica n-ar sti sa traduca...)

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragilor, strugurii sunt foarte acri cand nu ajungi la ei.Toate comentariile rautacioase sunt din partea celor care NICIODATA in viata lor nu vor ajunge, ca valoare, nici macar la degetul cel mic al Profesorului LICA.Fiti sinceri cu voi si recunoasteti acest lucru despre un OM care a lasat ceva in urma lui si a facut lucruri frumoase pentru Universitatea din Galati.

    RăspundețiȘtergere