29 sept. 2010

Puppet

În ciuda faptului că pare amuzantă, cred că această piesă cu tot cu videoclipul ei trădează o mare dramă: a omului obişnuit ca zilnic să facă aceleaşi lucruri, să se bucure şi să se necăjească pentru aceleaşi evenimente şi probleme, să imite şi să ia de bun ce zic şi fac alţii, să reacţioneze în funcţie de sforile trase din locuri, poziţii aproape abstracte, de neatins pentru ...umilele puppets.
Nu, nu mi se pare că intenţia celor de la Simplu ar fi fost de a fi comici. La o privire superficială, poate...
Oricum, la ora actuală suntem o naţiune de puppets.


"Ladies and gentlemen
We found the antidot
And for you my friends
It is gratis
Listen to this …

If you look like a puppet
Move like a puppet
You’re nothing but a puppet
On some pretty strigs.

If you walk like a puppet
And talk like a puppet
You’re cold as a puppet
And you’re ruled by machines.

It’s seven o clock
And at eleven you drop
For you it’s heaven
When you watch TV.

Work just for paying your rent
Your pockets don’t have a cent
But money is the only thing
Your eyes can see.

You’re immitating people
Impersonating people
Must be frustating
To be yourself

You look like everybody
You want to be somebody
But first you’ve got to stop
Being a puppet
(......)
If you look and dress like everybody else
You’re a puppet, You’re a puppet
If you leave your life through yourTV SET
You’re a puppet, You’re a puppet
If you dance with your finger in the air
You’re a puppet, You’re a puppet
And the money is all you wanna get
You’re a puppet(...)

"Camel balls" ???

     Cât de nebun trebuie să fii ca să denumeşti un produs destinat în special copiilor, “Camel balls”?
Probabil că trebuie să ai ceva probleme grave la mansardă sau un foaaarte ridicat grad de inconştienţă.
Cum am ajuns să-mi pun problema aceasta? În această seară, întorcând-mă de la un loc de joacă (…unde nu m-am jucat eu, ci Maria), trasă de mână de micuţa manipulatoare intru într-un mic magazin. Ea, cu ochii vraişte după ceva dulce. Nu că ar fi ştiut exact ceea ce-şi dorea.
     În timp ce ne orientam şi negociam ce să cumpărăm, îmi cad ochii pe o cutie destul de măricică, ceva de genul:
     Mi s-au făcut ochii cât ...camel's balls, crezând că nu văd eu bine. Apoi am crezut că nu înţeleg eu bine. Dar uitându-mă la imagine, mi-am dat seama că nu-i nicio problemă cu vederea ori cu engleza mea.
     Fiindcă aceste dulciuri erau puse uşor ostentativ în ochii oricărei persoane care intra în magazin, am încercat să o grăbesc pe Maria astfel încât să nu dea cu ochii de camilă şi de ...bilele ei. Dacă mă punea să-i cumpăr? Dacă mă întreba cum se numesc? Ce înseamnă acea denumire? De ce apare acea camilă pe pachet şi de ce seamănă bombonelele cu bilele din spatele atât de fericitei cămile? Cred că mi-ar fi fost destul de greu să-i explic, mai ales că habar nu aveam despre ce-a fost în mintea producătorilor respectivi când au gândit produsul.
     Mi se pare cel puţin tâmpită denumirea, având în vedere şi folosirea în argou a  expresiei  "camel balls", cu semnificaţia: "Camel ball is like camel toe. It is a phenomenon that occurs when a man wears his pants too tight, and a ball, or balls, can be seen protruding from the pants."(explicaţie preluată din Urban Dictionary )

26 sept. 2010

Perle ale elevilor

Se dă textul:
“Obrajii tăi mi-s dragi
Cu ochii lor ca lacul,
În care se-oglindesc
Azurul şi copacul.

Surâsul tău mi-i drag,
Căci e ca piatra-n fund,
Spre care-noată albi
Peşti lungi cu ochi rotund.

Şi capul tău mi-i drag,
Căci e ca malu-n stuf,
Unde păianjeni dorm,
Pe zori făcute puf.

Făptura ta întreagă
De chin şi bucurie,
Nu trebuie să-mi fie,
De ce să-mi fie dragă?”
(Creion, de Tudor Arghezi)
Interpretaţi semnificaţia titlului în relaţie cu textul dat.
Răspunsuri( care mai de care) ale elevilor:
1."Semnificaţia titlului semnifică în textul dat doar un creion, un obiect, dar textul cu cuvintele date de autor semnifică ca si cum obiectul ar prinde viaţă."
2."Titlul de Tudor Arghezi ne arată despre cine vorbeşte autorul deoarece în poezie nu ne arată despre cine este vorba. Eu cred că autorul încearcă să ne transmită un mesaj, deoarece el vede şi frumuseţea amănunţită a unor obiecte care poate la prima vedere par nesemnificative."
3."...Autorul semnificând astfel "Creionul" o fiinţă adevărată."
4."Textul dat de autorul Tudor Arghezi "Creion", semnifică o relaţie de o importanţă deosebită în care autorul îşi exprimă cu drag şi spor sentimentele faţă de acest obiect{creion}.
Este o relaţie în care autorul Tudor Arghezi încearcă să întruchipeze cat mai înţelegător şi explicit, caracteristicile sau caracterizările faţă de acest obiect drag."
5. "În ultima strofă, poetul îşi dă seama că vorbeşte cu un creion, deşi el vorbea precum unei persoane apropiate, făcînd-i tot felul de complimente plăcute."

25 sept. 2010

Pentru profesori! :)))

    Un medic a iesit la plimbare si a vazut o babuta stand pe o banca, fumand o tigara. Medicul, privindu-i fata palida, brazdata de riduri, i-a spus:
    -E imposibil sa nu observ fericirea de pe chipul dumneavoasta. Care va este secretul?
    Ea ii raspunse:
    -Sunt profesoara. Nu ma culc pana la 2 noaptea; pana atunci concep situatii didactice, creez fise pentru clasa, fac proiecte, studiez programa, bibliografia si manualele alternative. Ma trezesc pe la 6 dimineata ca sa ajung la timp la serviciu.
    Nu fac sport, nu ma distrez si nici nu am viata sociala. La sfarsit de saptamana lucrez intruna revizuind noi strategii de invatare pentru elevii mei, corectez lucrari, formulez teste de evaluare, elaborez material didactic.  Si daca e sarbatoare ma ocup cu aceleasi activitati; nu iau micul dejun, pranzul si nici cina pentru ca nu am timp.
    Sunt mereu stresata din cauza reformelor din invatamant, a termenelor de predare a documentatiei si a vizitelor inspectorilor.
    Uimit, medicul i-a raspuns:
    -E extraordinar! Nu pot sa cred cate puteti face. Totusi, ce varsta aveti??
    -34! ii raspunse babuta.
(text adaptat de subsemnata, dupa un email )

23 sept. 2010

SnapIt Screen Capture

In postul anterior vorbeam despre SnapIt Screen Capture, un produs de pe Digeus. In urma aceslui review am primit acest produs, acum este bine-merci deja instalat cu acte in regula pe calculatorul meu.
Mentionez, pentru persoanele care mai intra si citesc cate ceva pe blogul meu, ca il pot obtine la fel ca mine, in schimbul unui review pe orice: blog, forum, twitter, facebook, etc. (min. 100 de cuvinte)
Linkul catre review trebuie trimis prin mail la adresa julia.taylor@digeus.com , persoana de contact, Julia Taylor.
Cel care urmeaza acesti pasi vor primi ulterior un Registration name si un Registration code cu ajutorul carora pot instala oficial, pe termen nelimitat, produsul.
 Sa mai dau cateva detalii?
Pai, daca am si am instalat produsul in calculator, imi apare o iconita in coltul din dreapta jos a ecranului:

Daca vreau sa folosesc SnapIt, dau click pe iconita, apoi folosesc PrintScreen si pot selecta exact ceea ce doresc de pe ecran. Ceea ce selectez se poate salva in ce tip de document doresc, in functie de ceea ce voi face cu imaginea selectata.
Cu click dreapta pe iconita avem optiunile:

Astfel poti salva imaginea selectata, cu save as. Daca se doreste ca toate imaginile selectate sa fie salvate automat, imediat ce-au fost selectate, exista optiunea  Auto save images to file in Proprerties:

Dragut, nu?  :)

22 sept. 2010

SnapIt Screen Capture

Pe site-ul DIGEUS, specializat in software am gasit produsul SnapIt Screen Capture versiunea 3.7. Acest produs se poate folosi pe platforme Windows (95/98/ME/NT/XP/2000 /2003/Vistax32, Vista x64/Windows 7), este in limba engleza si are o dimensiune de 1.17 MB.

Initial (avand in vedere ca nici nu sunt o cunoscatoare a produselor de software) nu am inteles prea bine ce-i cu el, informatia despre existenta produsului gasind-o intr-un mail.
SnapIt Screen Capture
La ce ar fi bun?
- La captarea unor imagini de pe ecran, incluzand: ferestre, meniuri, intregul ecran, regiuni rectangulare, pagini web, putand chiar surprinde instantanee din imagini in miscare.
- Salveaza fisiere in format BMP, GIF, JPEG, PNG,TIFF.
- Copiaza automat pe clipboard imagini ale ecranului.
- Este necesar pentru designeri, functionari, oameni de afaceri, analisti, pentru cei care scriu despre domeniul tehnic si trebuie sa descrie interfete, meniuri, butoane, etc.
Se poate cumpara cu 17,99$ (pret redus de la 25$) pentru a se putea folosi in intreaga lui functionalitate.

Perle ale elevilor

Cerinţă:
Caracterizează un personaj dintr-o operă epică studiată!
O rezolvare:
"Harry Potter ca fizic este de o înălţime medie părul mai lung poartă ochelari şi are o cicatrice pe frunte. El este un băiat faţă de ceilalţi înzestrat cu puteri magice de la naştere. El este un vrăjitor priceput şi se descurcă mai bine cu vrăjile decât la ce învaţă . Este un băiat care îi place să-i ajute pe toţi cei din jur. Este în acelaşi timp şi un băiat sufletist care ţine la prietenii lui. În acelaşi timp are şi un mare duşman cu care se duelează dealungul romanelor cu el. Are puteri pe care el nu le ştie şi pe care nu le foloseşte decât în situaţii foarte grele. Este isteţ şi cu o gândire de invidiat, este un adevărat aventurier unde la şcoală se petrec toate întîmplările lui. Este şi un băiat respectos cu profesorii şi în tot ce face are alături prietenii lui în special doi la care tine foarte mult. Îi place să se bage şi în alte probleme şi să salveze şi pe alţi chiar dacă i se pune viaţa în pericol. În roman el se ceartă foarte mult cu un băiat Draco Reacredinţă. Are şi o avere mare mare moştenită de la părinţii lui care au fost ucişi şi a fost lăsat la naştere la singurele neamuri pe care le avea. Acolo i se poarta pică mereu de unchiul şi mătuşa sa şi nu i se ştie adevăratul potenţial."

Perle ale elevilor

1. "Gheorghiţă Lipan fiul lui Nechifor Lipan i-a căutat pe criminalii tatălui său până i-a găsit şi-i-a omorât."

2. "Vitoria avea un soţ pe nume Nichifor care a plecat să cumpere nişte oi. el a plecat de o lungă perioadă de timp care nu s-a mai întors Vitoria îl visa în fiecare seară pe un cal călare într-o apă de foc..."

3. "Vitoria şi Gheorghiţă au găsit câinele Lupu şi apoi la găsit şi pe Nichifor Lipan într-o prăpastie. Când la găsit s-a dus la stat şi a adus legea. Vitoria a făcut praznic şi i-a chemat şi pe cei doi asasini şi Vitoria a spus tot adevăru şi Calistrat Bogza, Calistrat s-a inervat şi a dat cu piciorul în praznic(...)"

4."Nechifor Lipan este personajul principal al romanului Baltagul el avea o familie frumoasă era alcătuită din nevasta lui pe nume Vitoria şi cei doi copii Gheorghiţă şi fata lui."

5."Nechifor este descris ca un om curajos deoarece nu-i era frică să umble seara singur pe afară.
Lipan era gospodar avea circa 200 de oi, el se plimba cu oile să le păştea."

6. "Era o femeie foarte ambiţioasă purta haine ţărănesti şi foarte muncitoare."

7. " Gheorghiţă este un copil maturizat prea devreme, ocupându-şi timpul cu oile tatălui său şi animalele de acasă."

8." A fost odată întrun sat o familie de 4 mebri. Intro zi soţul Vitoriei Lipan pleca la Dorna să cumpere nişte oi..."

Pilda zilei: Ochii

"Minunat, minunat, uluitor!"

Într-un tren de distanţă lungă se afla un pasager care în fiecare clipă, uitându-se pe fereastră, exclama: "Minunat! Minunat! Uluitor!” Cei care erau în acelaşi compartiment, au crezut că omul nu era sănătos. Unul dintre ei nu s-a putut abţine să nu-l întrebe: "Cum se explică faptul că în timp ce noi suntem plictisiţi de monotonia peisajului, acelaşi pe sute de kilometri, tu eşti singurul care exclami mereu: "Minunat! Minunat! Uluitor!". Nu ţi se pare că exagerezi? Până la urmă ai să ne scoţi din sărite!”
Omul răspunse stingherit, dorind să se scuze, dar să fie şi înţeles: "Am ieşit din spital azi-dimineaţă. Până azi am fost orb din naştere. Un mare doctor m-a operat şi astăzi, când mi-a scos pansamentele de pe ochi, am văzut pentru prima oară în viaţă. Ceea ce văd eu acum, văd pentru întâia oară. Ceea ce este pentru voi un lucru obişnuit, pentru mine este minunat, uluitor, uimitor. Ce frumoasă este lumea!”.

(de la Ştefan, Cluj)

16 sept. 2010

AXIOMELE SECOLULUI XXI

1. Toate generalizarile sunt false... inclusiv aceasta.
2. Poarta-te frumos cu copiii tăi. Ei îţi vor alege azilul.
3. Împrumută bani de la un pesimist. Nu se aşteaptă să i-i dai înapoi.
4. Moartea este ereditară.
5. Nu fi de neînlocuit. Dacă nu poţi fi înlocuit, atunci nu o să fii niciodată promovat.
6. Ai observat vreodată cât de repede merge Windows-ul? Nici noi...
7. Experienţa este ceva ce obţii abia atunci când nu mai ai nevoie de ea.
8. Puţine femei îşi dezvăluie vârsta reală. Puţini bărbaţi se comportă adecvat vârstei reale.
9. Prietenii vin şi pleacă. Duşmanii se acumulează.
10. Dă-i unui om peşte şi va mânca o zi. Învaţă-l să pescuiască şi va sta toată ziua în barca cu sticla de bere în mâna.
11. Cel ce râde la urmă, este mai încet la minte.
12. Nu sunt vegetarian pentru că iubesc animalele. Sunt vegetarian pentru că urăsc plantele.
13. Mi-am facut un test de inteligenţă şi rezultatele au fost negative.
14. Înainte eram mereu indecis. Acum nu mai sunt aşa sigur.
15. Dacă ai impresia ca nu îi pasă nimănui dacă mai trăieşti, încearcă să nu plăteşti câteva rate la bancă.
16. Multitasking înseamnă să faci mai multe lucruri prost, în acelaşi timp!
17. Puritanism: teama că cineva, undeva, s-ar putea să fie fericit.
18. Unii beau din fântana cunoaşterii. Alţii fac gargară.
19. Prima pasăre va prinde viermele, dar al doilea şoarece fură caşcavalul.
20. Cel mai scurt drum dintre două puncte este mereu în construcţie.
21. Exista trei tipuri de oameni: cei care pot să numere şi cei care nu pot.
22. Dacă furi idei de la o persoană, se numeşte plagiat. Dacă furi idei de la mai multe persoane se numeşte cercetare.
23. De ce abreviere este un cuvânt atât de lung?
24. M-am rugat la Dumnezeu să îmi dea o bicicletă, dar am aflat că Dumnezeu nu îţi pune în traistă. Aşa că am furat o bicicletă şi m-am rugat pentru iertare.
25. Femeile nu vor fi niciodată egale barbaţilor până când nu vor putea să se simtă sexy în ciuda cheliei şi a burţii de bere.
26. Dumnezeu sigur iubeşte proştii. Altfel nu ar fi creat atât de mulţi.
27. Niciodată să nu iei un laxativ şi un somnifer în aceeaşi seară.
28. Trăim într-o societate în care pizza ajunge mai repede decat poliţia. Încercaţi!
29. Un bărbat îndrăgostit nu este complet pâna nu se însoară. După aia e terminat.
30. Ştii că lumea s-a întors pe dos când cel mai bun rapper este alb, cel mai bun jucător de golf este negru şi cel mai înalt baschetbalist din NBA este chinez?
31. Un nou studiu guvernamental finanţat prin fonduri europene şi desfăşurat pe o perioadă de 10 ani a concluzionat că trei sferturi din populaţia României înseamnă 75% din populaţie.
32. Intenţionez să trăiesc veşnic. Până acum sunt în grafic.
33. Psihiatrul mi-a zis că sunt nebun. I-am zis că am nevoie şi de o a doua opinie. Mi-a zis că sunt şi urât.
(Mulţumesc, Oricare!)

15 sept. 2010

"RUGĂCIUNI..."

RUGĂCIUNEA UNEI FEMEI
"Doamne, acum, înainte de a merge la culcare, mă rog cu multă credinţă, să-mi dăruieşti un bărbat frumos, inteligent, puternic, drăgăstos şi supus. Să fie compozitor, poet, să aibă mult umor, din acela pe care eu îl înţeleg. Să-i placă familia şi prietenii mei şi nu fotbalul.
Să nu sforaie şi să urineze aşezat, fără să stropeasca prin baie. Să nu mă facă să aştept atunci când spune că mă va suna. Să ajungă la timp acasă, fără să miroasă a săpun necunoscut. Să ştiu mereu unde este, mai puţin când îmi cumpără flori şi cadouri, sau să-mi facă serenade. Să-mi dea 3 ore să mă aranjez atunci când spune că vom ieşi, să leşine de emoţie când mă vede, să danseze mai bine decât Fred Astaire. Să aibă un serviciu foarte bine remunerat. Să fie generos şi când cheltuiesc banii să nu se supere. Să ştie să gătească şi să-i placă să ajute la treburile casei. Să-i placă să rămână ore întregi ascultîndu-mă. Să gândească înainte de a vorbi si să spună adevărul, numai adevărul şi nimic altceva decât adevărul. Să-mi tragă scaunul când mă aşez la masă, să-mi deschidă portiera la maşină şi să ştie să-mi facă masaj pe spate. Să mă vadă slabă mereu, mereu. Să înţeleagă durerile mele de cap şi să-mi aducă micul dejun la pat.
Dă-mi Doamne un bărbat fidel, dragăstos, care să mă iubească cu respect şi cu pasiune, numai pentru mine şi nu pentru mărimea sânilor mei. Să nu aibă ochi pentru nicio altă femeie şi să-mi spună mereu ce frumoasă mă vede şi ce noroc a avut să mă întâlnească.
Te rog, Doamne, dă-mi bărbatul care mă va iubi până la moarte !
A M I N"


RUGĂCIUNEA UNUI BĂRBAT
"Doamne, te rog, dăruieşte-mi o blondă, surdo-mută şi nimfomană, cu nişte ţâţe enorme şi să fie fiica unui distribuitor naţional de bere.
A M I N"

12 sept. 2010

De râs...

1.
Un englez, un american şi un arab stau de vorbă despre familiile lor într-un bar.
Englezul zice:
"Am 10 copii acasă şi dacă aş mai face unul aş avea o echipă de fotbal!"
"Eeii", spune americanul, "eu am 15 copii acasă şi dacă mă mai forţez o dată îmi fac o echipă de fotbal american!"
În sfîrşit, arabul zice:
"Eu am 17 neveste acasă".
Face o pauză în timp ce soarbe tacticos din pahar.  "Dacă îmi mai iau una, îmi fac teren de golf!"

2.
COINCIDENŢE SINISTRE:
1981:
1. Prinţul Charles se căsătoreşte.
2. Liverpool câştigă Cupa Europeană.
3. Papa moare.
2005:
1. Printul Charles se căsătoreşte.
2. Liverpool câştigă Cupa Europeană.
3. Papa moare.
CONCLUZIE:
Dacă Printul Charles se mai căsătoreşte o dată şi Liverpool ajunge iar într-o finală europeană ar fi bine să-l anunţe cineva pe Papă.

3.
Pe perioada crizei economice, guvernul român va asigura slujbe pentru şomeri.
Ele vor fi oficiate de preoţi, episcopi şi mitropoliţi.

4.
Pentru a veni în întîmpinarea dorinţelor angajaţilor, luna aceasta vom da salariile mărite, după cum urmează : Fluturaşii vor fi tipariţi pe format A4, cu litere bolduite, font 36.

Vă dorim numai bine! CONDUCEREA

5.
- Dle doctor, cum a murit Ion?
- Nu ştim încă. Tot ce ştim este că la autopsie s-a zbătut mult....

11 sept. 2010

Bacalaureat 2011

Examenul de Bacalaureat din 2011 are la baza metodologia de Bacalaureat din 2010, schimbarile au aparut la nivelul calendarului de desfasurare a probelor de examen.

Sesiunea iunie-iulie 2011

23 – 27 mai 2011 - Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
27 mai 2011 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 - 8 iunie 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A
8 - 10 iunie 2011- Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna – proba B
13 – 17 iunie 2011 - Evaluarea competentelor digitale – proba D
20 - 23 iunie 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala – proba C
27 iunie 2011- Limba si literatura româna – proba E)a) – proba scrisa
28 iunie 2011 - Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
29 iunie 2011 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
1 iulie 2011 - Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
3 iulie 2011 - Afisarea rezultatelor
4 iulie 2011 - Depunerea contestatiilor (orele 08:00 – 12:00)
5 - 7 iulie 2011 - Rezolvarea contestatiilor
8 iulie 2011 - Afisarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2011

11 – 15 iulie 2011 -Înscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen
22-23 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A
22-24 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna – proba B
23 -24 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala – proba C
25 - 26 august 2011 - Evaluarea competentelor digitale – proba D
29 august 2011-  Limba si literatura româna – proba E)a) – proba scrisa
30 august 2011 - Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
31 august 2011 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
2 septembrie 2011 - Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
4 septembrie 2011 - Afisarea rezultatelor (pâna la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00
5-6 septembrie 2011-  Rezolvarea contestatiilor

7 septembrie 2011 - Afisarea rezultatelor finale

6 sept. 2010

Examenul de bacalaureat - sesiunea august, 2010. Probă scrisă la Limba si literatura română

Examenul de bacalaureat 2010
Proba E) a)
Probă scrisă la Limba si literatura română

VARIANTA 5
-Toate subiectele (I, II si III) sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
-Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

SUBIECTUL I (30 de puncte)
Se dă următorul text:

TABLOUL III
Zi de ianuarie, cu soare. Odaie foarte mare, tărănească, destinată, se pare, să fie prăvălie, la Rucăr. E transformată în atelier. O fereastră lată de tot cu obloane, acum deschise, la perete. Intrarea în stânga, altă usă în dreapta. Se ghiceste si aici înăuntru vidul acela resimtit, iarna, în oricare statie climaterică. [...]
SCENA I
MIOARA, LINA
MIOARA (pare foarte plictisită, se uită vag, pentru că n-are ce face, fără scop, pe geam,
citeste câteva clipe într-o gazetă si rămâne îndelung pe gânduri. Pe urmă îsi aduce aminte
de foc, îl zgândăre si ia din nou, plictisită, gazeta).
LINA (vine cu un brat de lemne si după ce mai pune vreo două pe foc): Auzi...? A venit Ilie,
bărbatul Vasilichiii... (Asteaptă să vadă vreo miscare de interes.)
MIOARA (nu ascultă si parcă n-o aude, cu ochii în gazetă).
LINA (stăruind): Vasilichia, nevasta aia care stă pe ulicioară... spre biserică...
MIOARA (plictisit mirată): Vasilichia... care Vasilichia?
LINA: Cum, care Vasilichia? Aia care stă pe ulicioară [...] Casa mai mică... aia fără gard...
După livada cu pruni a lu’ Mitru Spânu. (A rămas cu gura strâmbă.)
MIOARA (molatic): Acum trebuie să-ti stiu toti spânii din sat...
LINA (eveniment important): Vasilichia! Omul ei la tramvai în Bucuresti... întelegi?... câstigă
bine... Si-i om cumsecade... strângător... el mână la tramvai.
MIOARA (se uită mereu fără niciun interes peste gazetă).
LINA (necăjită putin pentru că n-o interesează pe Mioara): Ea zice că era să vie de Crăciun...
da ei la tramvai merg si de Crăciun... C-asa e la tramvai... Da i-a zis directorul să astepte...
că are să-i dea trei zile mai târziu... Cine o fi ăla acolo mai mare... c-asa-i zice: director...
MIOARA (mereu plictisită la darea de seamă cotidiană a Linei, tace mai departe, nu
răspunde).
LINA (nu e supărată. Se vede că voia numai s-o învioreze, deci asteaptă încă si când vede
insuccesul stirilor ei, nu mai stie ce să facă. Îndreaptă un scaun, caută, si pe urmă a găsit):
Să pui masa?... Că Radu trebuie să vie de la primărie. […] Dar de ce o fi întârziat?... Că el
vine totdeauna...
MIOARA (judecând după ea): N-a întârziat... Si pe urmă, o fi mai schimbat si el vreo vorbă
cu cineva... Ce să faci în plictiseala asta? Nu vezi cum trece timpul? (De greu.)
LINA (stie ea ce stie): Ba eu zic să multumim lui Dumnezeu că avem de toate... asa cum le
avem... (Iese.)
MIOARA (singură se îndreaptă spre ghitară si pe urmă, încă mai înmuiată de plictiseală,
renuntă).
(Camil Petrescu, Mioara)

Scrie, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinte:
1. Numeste câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: casa si omul. 2 puncte
2. Explică rolul virgulei în secventa: A venit Ilie, bărbatul Vasilichiii... 2 puncte
3. Construieste un enunt în care să folosesti o locutiune/ expresie care să contină verbul a face. 2 puncte
4. Precizează tema discutiei dintre cele două personaje în fragmentul dat. 4 puncte
5. Transcrie două cuvinte/ structuri din text care apartin registrului colocvial. 4 puncte
6. Selectează, din text, două cuvinte/ grupuri de cuvinte care reprezintă mărci ale adresării directe. 4 puncte
7. Prezintă rolul indicatiilor scenice din fragmentul dat. 4 puncte
8. Comentează, în 6 – 10 rânduri, replicile personajului Lina, din text dat, având în vedere starea de plictiseală a Mioarei. 4 puncte
9. Mentionează două trăsături ale textului dramatic prezente în fragmentul dat. 4 puncte

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
Scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de rânduri despre importanta lecturii în viată, pornind de la următoarea afirmatie a lui Nicolae Manolescu:
"A citi înseamnă a învăta. E o formă de experientă sau, mai bine zis, un multiplicator pentru experientele noastre: căci dacă ne-am mărgini la ceea ce putem trăi sau vedea în jurul nostru într-o viată de om, am fi foarte săraci."
Atentie! În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
- să respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri .-6 puncte
- să ai continutul si structura adecvate argumentării pe o temă dată: formularea ipotezei, enuntarea si dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente. -18 puncte
- să respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limita de spatiu indicată. -6 puncte

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Redactează un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinti viziunea despre lume reflectată într-una dintre nuvelele studiate. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
- evidentierea a două caracteristici ale nuvelei regăsite în textul pentru care ai optat;
- prezentarea, prin referire la nuvela studiată, a trei elemente de structură ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a unuia dintre personaje (de exemplu: actiune, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, particularităti ale compozitiei, constructia personajului, modalităti de caracterizare etc.);
- ilustrarea relatiilor dintre două personaje, prin care se evidentiază viziunea despre lume în nuvela studiată;
- sustinerea unui punct de vedere personal despre modul în care se reflectă în text viziunea despre lume a autorului/ a unuia dintre personajele nuvelei pentru care ai optat.

Notă! Ordinea integrării reperelor în cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerintă/ reper); pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; abilităti de analiză si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct, încadrarea în limita maximă de spatiu indicată – 1 punct).
În vederea acordării punctajului pentru redactare, eseul trebuie să aibă minimum 2 pagini si să dezvolte subiectul propus.

BAREM DE EVALUARE SI DE NOTARE
VARIANTA 5
Examenul de bacalaureat 2010
Proba E) a)
Probă scrisă la Limba si literatura română
-Se punctează oricare alte formulări/ modalităti de rezolvare corectă a cerintelor.
-Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit prin barem. Nu se acordă fractiuni de punct.
-Se acordă 10 puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărtirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
1. câte 1 punct pentru numirea oricăror sinonime pentru sensul din text al cuvintelor date (de exemplu, casa - locuinta, omul - bărbatul) 2x1p=2 puncte
2. explicarea rolului virgulei în secventa dată 2 puncte
3. construirea oricărui enunt în care se foloseste locutiunea/ expresia care contine verbul a face-2 puncte
4. precizarea temei discutiei dintre cele două personaje în fragmentul dat (de exemplu, despre
Vasilichia si Ilie) -4 puncte
5. câte 2 puncte pentru transcrierea oricăror două cuvinte/ structuri din text care apartin registrului colocvial (de exemplu, Vasilichia, nevasta aia care stă pe ulicioară; Cine o fi ăla acolo mai mare... c-asa-i zice: director...) 2x2p=4 puncte
6. câte 2 puncte pentru selectarea, din text, a oricăror două cuvinte/ grupuri de cuvinte care reprezintă mărci ale adresării directe (de exemplu, LINA: Cum, care Vasilichia?; MIOARA: [...] Ce să faci în plictiseala asta? Nu vezi cum trece timpul?) 2x2p=4 puncte
7. prezentarea rolului indicatiilor scenice din fragmentul dat 4 puncte
8. - comentarea secventei date (comentare: adecvată si nuantată - 3 p.; partial adecvată - 1 p.) 3 puncte
- respectarea limitei de spatiu indicate 1 punct
9. câte 2 puncte pentru mentionarea oricăror două trăsături ale textului dramatic prezente în fragmentul dat (de exemplu, existenta replicilor, a indicatiilor scenice; structurarea textului în tablouri si scene) 2x2p=4 puncte

SUBIECTUL al II - lea (30 de puncte)
- constructia discursului de tip argumentativ:
- structurarea ideilor în scris: text clar organizat, coerent, cu echilibru între cele trei componente – ipoteza, enuntarea si sustinerea argumentelor, concluzia (structurare: adecvată - 3 p./ partial adecvată - 1 p.) 3 puncte
- utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri – de exemplu, verbe de opinie, adverbe/ locutiuni adverbiale de mod, folosite ca indicatori ai subiectivitătii evaluative, conjunctii/ locutiuni conjunctionale cu rol argumentativ, utilizate pentru exprimarea raporturilor de tip cauzal, consecutiv, final, concluziv etc., conectori argumentativi (utilizare: adecvată - 3 p./ parŃial adecvată - 1 p.) 3 puncte
- continutul si structura argumentării:
- formularea ipotezei 3 puncte
- câte 3 puncte pentru enuntarea oricăror două argumente [pro si/ sau contra] adecvate ipotezei 2x3p=6 puncte
- câte 3 puncte pentru dezvoltarea corespunzătoare a fiecăruia dintre argumentele enuntate 2x3p=6 puncte
- formularea unei concluzii pertinente 3 puncte
- respectarea normelor limbii literare si a limitei de spatiu indicate:
- registrul stilistic adecvat cerintei 1 punct
- respectarea normelor de exprimare (0-1 greseli din punct de vedere lexical sau morfosintactic - 2 p.; 2 greseli - 1 p.; 3 sau mai multe greseli - 0 p.) 2 puncte
- respectarea normelor de ortografie si de punctuaŃie (0-1 greseli din punct de vedere ortografic si de punctuatie - 2 p.; 2 greseli - 1 p.; 3 sau mai multe greseli - 0 p.) 2 puncte
- respectarea limitei de spatiu indicate 1 punct

SUBIECTUL al III - lea (30 de puncte)
Continut – 16 puncte
- câte 2 puncte pentru evidentierea oricăror două caracteristici ale nuvelei regăsite în textul pentru care candidatul a optat 2x2p=4 puncte
- precizarea viziunii despre lume a autorului/ a unuia dintre personajele nuvelei pentru care candidatul a optat 1 punct
- câte 1 punct pentru prezentarea oricăror trei elemente ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a unuia dintre personaje, prin referire la nuvela studiată 3x1p=3 puncte
- ilustrarea relatiilor dintre oricare două personaje, prin care se evidentiază viziunea despre lume în nuvela studiată (ilustrare: detaliată si nuantată - 4 p./ schematică, fără evidentierea viziunii despre lume - 1 p.) 4 puncte
- formularea unui punct de vedere personal în concordantă cu cerinta 2 puncte
- sustinerea punctului de vedere formulat 2 puncte
Redactare – 14 puncte
- organizarea ideilor în scris (text clar organizat, coerent, cu echilibru între cele trei componente – introducere, cuprins si încheiere, iar constructia paragrafelor subliniază ideile; succesiunea logică a ideilor - 3 p.; părtile componente ale textului pot fi recunoscute, dar nu există echilibru între ele, iar ideile sunt, în general, evidentiate prin paragrafe - 2 p.; plan vag de structurare a textului, iar trecerea de la o idee la alta nu este evidentiată - 1 p.) 3 puncte
- abilităti de analiză si de argumentare (relatia adecvată idee-argument, utilizarea de argumente convingătoare, formularea de judecăti de valoare - 3 p.; analizarea ideilor prezentate cu unele elemente de interpretare - 2 p.; afirmatii nesustinute prin argumente, prezentarea de idei irelevante, schematism - 1 p.) 3 puncte
- utilizarea limbii literare (stil si vocabular adecvate continutului eseului, claritate a enuntului, varietate a lexicului, sintaxă adecvată - 2 p.; vocabular restrâns, monoton - 1 p.) 2 puncte
- ortografia (0-1 erori - 2 p.; 2 erori - 1 p.; 3 sau mai multe erori - 0 p.); 2 puncte
- punctuatia (0-1 erori - 2 p.; 2 erori - 1 p.; 3 sau mai multe erori - 0 p.); 2 puncte
- asezarea corectă a textului în pagină, lizibilitatea 1 punct
- încadrarea în limita maximă de spatiu indicată 1 punct

2 sept. 2010

Talentul ascuns?

Si pentru ca am ceva timp de joaca, ia, sa vedem ce talent ascuns as avea. Nu de alta dar sa nu mor cu impresia ca nu as avea niciun talent.

Pe langa faptul ca citirea raspunsului la test e pura distractie, un lucru pare adevarat: "Ce nu te doboara, te face mai puternic. Acesta este motto-ul dupa care te ghidezi, deoarece orice s-ar intampla, fiecare clipa merita traita din plin. "

Asa ca tot astept sa devin mai puternica...ca de lucruri ce ma pot dobora m-am cam saturat.

1 sept. 2010

Structura anului scolar 2010—2011

Pentru ca tot se apropie inceputul noului an scolar, ne cam intereseaza pe multi dintre noi, parinti, elevi, profesori, structura anului scolar. Multi parinti si elevi se intreaba care-i prima zi de scoala: 13 sau 15? Raspunsul  este: 13 septembrie.
... Numarul 13 nu va purta ghinion nimanui... :) eventualele insuccese vor avea alte cauze.
Art. 1
(1) Anul scolar 2010—2011 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), se stabileste:
a) Pentru clasa a IX-a de liceu — filiera tehnologica, invatamant de zi, durata cursurilor este de 39 de saptamani, din care 36 de saptamani de cursuri si 3 saptamani de stagii de pregatire practica, in conformitate cu prevederile planurilor cadru.
b) Pentru clasa a XI-a — Anul de completare si pentru invatamantul special — clasele a IX-a—a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 183 de zile.
c) Pentru clasa a XI-a de Liceu — filiera tehnologica, ruta directa de calificare, si pentru clasa a XII-a de liceu — filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare, durata cursurilor este, in functie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de saptamani, insumand 182 de zile lucratoare, respectiv de 38 de saptamani, insumand 187 de zile lucratoare.
d) Pentru Invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile de invatamant in vigoare.
Art. 2
Anul scolar 2010—2011 incepe pe data de 1 septembrie 2010, se incheie pe data de 31 august 2011 si se structureaza pe doua semestre, dupa cum urmeaza:

Semestrul I

Cursuri — luni, 13 septembrie 2010 — marti, 21 decembrie 2010
In perioada 1—7 noiembrie 2010, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta — miercuri, 22 decembrie 2010 — marti, 4 ianuarie 2011
Cursuri — miercuri, 5 ianuarie 2011 — vineri, 28 ianuarie 2011

Vacanta intersemestriala — sambata, 29 ianuarie 2011 — duminica, 6 februarie 2011

Semestrul al II-lea

Cursuri — luni, 7 februarie 2011 — vineri, 15 aprilie 2011
Vacanta — sambata, 16 aprilie 2011 — luni, 25 aprilie 2011
Cursuri — marti, 26 aprilie 2011 — vineri, 17 iunie 2011

Vacanta de vara — sambata, 18 iunie 2011— duminica, 11 septembrie 2011

Art. 3
In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri.
Art. 4
(1) Tezele de pe semestrul I al anului scolar 2010— 2011 se sustin, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010.
(2) Tezele de pe semestrul al II-lea al anului scolar 2010—2011 se sustin, de regula, pana la data de 20 mai 2011.
Art. 5
(1) In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar stabilite prin prezentul ordin.
(2) Aprobarea modificarii structurii anului scOlar, mentionata la alin. (1), se acorda in conditiile asigurarii numarului de zile de cursuri stabilit la art. 1, precum si ale posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.

(Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 401 din 16 iunie 2010
MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI)