...de dimineata am plecat spre Putna, cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare, inceputa in 1466 si terminata in 1469. Biserica poarta hramul " Adormirea Maicii Domnului" si este locul ales de Domnitor pentru odihna in vesnicie.
Din Moldovita am pornit pe drumul spre Radauti pana la Marginea, apoi spre granita cu Ucraina, trecand prin Vicovul de Sus (localitate de frontiera) de-a lungul raului Suceava, pana la Putna.
Am trecut prin Pasul Ciumarna,
de unde se vad Muntii Obcina Mare.
Prin pas am ajuns la "Palma", un monument ridicat in onoarea drumarilor care au construit drumul Radauti -Campulung Moldovenesc.
Vedere de la "Palma"-1109 m, altitudine:
Am trecut prin Marginea unde se gasesc singurele ateliere de olarit in care se mai face ceramica neagra, dupa un procedeu stavechi, marturie a originii dacice a poporului nostru. Bineinteles ca ne-am luat si noi cate ceva, plus ca am vizitat casa unui artist popular, o batranica simpatica care avea peretii casei plini de costume populare.
La Putna, te intampina inca de la intrare numele domnitorului scris cu vegetatie pe un munte de langa manastire.
Pe poarta se poate vedea stema Moldovei:
In curte, imediat pe dreapta, te intampina bustul lui Mihai Eminescu:
Apoi poti vedea tot asezamantul monahal.
Intr-o cladire laterala este amenajat un muzeu cu obiecte bisericesti.
Singura cladire ramasa de pe vremea domnitorului Stefan cel Mare este Turnul Tezaurului.
Clopotele vechi stau in fata bisericii.
In biserica, cel mai impresionant lucru este mormantul lui Stefan cel Mare.
"Stefan Voievod, care a domnit in Tara Moldovei 47 de ani si trei luni a trecut la vesnicele locasuri in anul 7012 (1504), luna iulie, in ziua a doua , marti, la ceasul al patrulea din zi (ora 1o)."
De la manastire am mers catre chilia lui Daniil Sihastru, cunoscut si ca Sfantul Daniil cel Nou, avand si o icoana la Putna. El este cunoscut si ca sfatuitorul , duhovnicul lui Stefan cel Mare.
Dupa atata spiritualitate ne-am oprit la fabrica de incaltaminte "Marelbo", in comuna Vicovul de Sus, sat Bivolarie, de unde ne-am cam cumparat cate ceva.
Seara, am urcat pe Obcina Feredeului dupa flori si fragute.
Nu a fost cine stie ce traseu, dar imaginile erau frumoase.
A baut si Maria apa de izvor:
si a incercat sa ridice in spate o capita de fan:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu