10 oct. 2009

'Admiral'

Zilele trecute mi s-a recomandat un film:"Admiral"(2008). L-am cautat si l-am gasit...dar nu gasisem subtitrarea. Ce sa fac eu cu un film in care se vorbeste in rusa, fara subtitrare? Puteam doar banui ce se petrece. Acum ca l-am si urmarit, cu subtitrare, nu cred ca ar fi fost prea mari neintelegerile, avand in vedere ca nu dialogurile sunt cele mai importante in acest film. Este un film rusesc, in limba rusa, despre un eveniment din istoria Rusiei, cu regizor(Andrei Kravciuk), scenaristi si actori rusi.
Actiunea este cuprinsa intr-o rama reprezentata de prezenta personajului principal feminin pe un platou de filmare . Aflata pe acest platou pentru a obtine un rol intr-un film, batrana rememoreaza povestea ei de dragoste cu un barbat care a jucat un rol important in istoria Rusiei. Acest flash-back este determinat de o scena ce tocmai urma sa se filmeze:un bal. Astfel, ne intoarcem, odata cu amintirile ridatei doamne, in 1916, an al tineretii sale.
Ne gasim in timpul primului razboi mondial, exact pe nava condusa de Alexandr Vasilievich Kolchak in plin conflict cu o nava germana. Scenele de lupta sunt surprinse realist, fara idealizare: soldati arzand, cu hainele lipite de piele din cauza focului, picioare retezate, sangele curs amestecandu-se cu apa. Cu un mare curaj, cu o mare incredere in Dumnezeu (se roaga in timp ce sunt atacati) soldatii lui Kolchak ii atrag pe germani intr-o zona minata, cu riscul de a sari in aer ei insisi. Planul le reuseste si sunt salvati, avand prilej de bucurie.
La bal, Kolchak este nevoit sa duca la indeplinire o "pedeapsa" primita in urma unui joc, sarutand-o pe sotia tovarasului si prietenului sau, Sergei Nicolaevich. Se indragostesc fara ca vreunul dintre ei sa aiba puterea de a se opune. Sentimentele lor sunt atat de evidente incat au fost observate si de sotul Annei si de sotia lui Kolchak.
Povestea de dragoste se impleteste cu evenimentele istorice, martorul lor fiind Anna, cea care interesata de destinul iubitului ei, urmareste si turnurile istoriei in care el era implicat.
In anul 1917 are loc revolutia rusa care a dus la abdicarea tarului Nicolae al II-lea. Ierarhia se rastoarna, cade monarhia, conducerea e preluata de bolsevici iar in tara stapaneste dezordinea, haosul. Se reorganizeaza o armata, Armata Rosie, dar Kolchak nu este executat asa cum se intamplase cu cei mai multi dintre fostii ofiteri ai armatei. Recunoscandu-i-se meritele militare este trimis in America pentru a ajuta in razboiul impotriva germanilor. Sotia sa pleaca la Paris, impreuna cu fiul sau.
In Rusia existau si aparatori ai vechilor valori, ei organizandu-si o armata antibolsevica, Albii. Kolchack se intoarce in tara si organizeaza armata Albilor dinspre est, in incercarea de a ajunge la Moscova. Se proclama Comandantul suprem al Rusiei(istoria il aminteste ca pe un dictator).
Anna, pentru a putea fi cat mai aproape de barbatul iubit, se ofera pentru a ingriji ranitii din armata, insa fara a-l instiinta pe Kolchak. Descoperind ca Anna se afla atat de aproape, acesta din urma o ia langa el, marturisind ca nu mai poate face greseala de a o indeparta din viata sa. O cere de sotie chiar de Craciun, dupa ce o anunta ca ii ceruse divortul primei lui sotii. Raspunsul la propunere este evaziv iar relatia nu se oficializeaza. Ea se recunoaste a fi sotia lui doar in momentul in care este retinut in vederea condamnarii, si face acest lucru doar pentru a putea fi si ea arestata, cu scopul de a fi cat mai aproape de el.
Kolchak este executat iar Anna traieste, regasita pe finalul filmului in aceeasi scena a platoului de filmare in care ii este refuzata participarea de catre regizorul comunist din cauza ca a fost sotia unui antibolsevic. Aceeasi scena a paharului spart din momentul cunoasterii celor doi iubiti insoteste si finalul filmului. Anna, batrana acum, loveste accidental un alt pahar si-si imagineaza dansul nedansat dar dorit, cu iubitul sau.
Un film frumos in care se impletesc doua povesti: una de dragoste si una de razboi. Eroul masculin este un personaj de exceptie, are un destin iesit din comun si traieste o poveste de dragoste deosebita.(Actorul din rolul principal, Konstantin Khabenskiy, seamana foarte mult cu realul Kolceak.) Totusi, el mai mult actioneaza iar ea(nereprezentativa din punct de vedere istoric) mai mult traieste, simte. El actioneaza mai mult dupa cum i-o cere datoria de soldat iar ea actioneaza doar ca o femeie foarte indragostita care se orienteaza dupa barbatul iubit ca floarea-soarelui dupa soare.
Mi-au placut foarte mult imaginile, verosimilitatea scenelor de razboi, decorurile interioare, detaliile surprinse (picaturile de ploaie cazand in mare, paharul spart)...Si mi-a mai placut foarte mult o scena de lupta in care soldatii "Albi", ramasi fara munitie, au atacat la baioneta pe "Rosii" care trageau in ei ca in condamnatii la moarte aflati la zid. Cu toate acestea, in sunetul gornistilor si impulsionati de moartea unei infirmiere, determina retragerea soldatilor armatei "rosii".
E un film ce place, raspunde la intrebari, impresioneaza, starneste controverse sau indignari...depinde de privitor.

Un comentariu:

  1. Cred că nu mai sunt dator, dar, îţi zic două filme pe care le-am văzut în ultima vreme şi mi-au plăcut. E ceva...'distanţă' între ele, vei vedea. Deci: 'The ugly truth' (Gerard Butler, din '300') şi 'Zwartboek' (2006 - film olandez, propus pentru oscar).
    Bine? :)

    RăspundețiȘtergere