4 oct. 2009

"Daruind vei dobandi"

Am in fata un volum,"Daruind vei dobandi"(Editia aIV-a ingrijita de Ioan Pintea, Editura Dacia, Cluj-Napoca,2000), de Nicolae Steinhardt, Monahul Nicolae Delarohia, si am impresia ca este mai mult decat o carte, am impresia ca are viata, ca vorbeste...
Aceasta carte nu se poate citi oricand, oricum...cel putin asa consider eu. Este o carte de suflet, pentru suflet, trebuie sa ai o stare speciala pentru a o putea citi. De ce spun asta? Pentru ca am incercat sa o citesc pur si simplu, deodata, pentru ca aveam timp liber. Nu am putut. Nu eram capabila sa primesc mesajul asa cum a fost el intentionat sa ajunga. Nu am continuat atunci pentru ca mi se parea aproape un sacrilegiu sa intorc paginile pe rand doar pentru a ajunge la sfarsit si ca apoi sa spun:"Am citit aceasta carte." Cine vrea sa citeasca aceasta carte trebuie sa fie pregatit sa o primeasca. Cu exceptia fragmentelor in care se adreseaza direct calugarilor, cartea este un real sfatuitor pentru orice crestin ortodox(chiar si pentru cei a caror balanta inclina mai mult spre necredinta).
Steinhardt a adunat in acest volum predici exact asa cum au fost ele elaborate, gandite, simtite. Caracterul oral este evident deoarece apar paranteze, explicatii suplimentare, exemple, citate, trimiteri la literatura universala, Biblia, credinta in Dumnezeu fiind principalul suport al textului.
Da, am asteptat momentul sa pot citi/"asculta" aceasta carte. Cu toate acestea, nu am citit predicile in ordinea data in volum ci in ordinea in care ele raspundeau unor cerinte interioare sau unor curiozitati.
Steinhardt este un scriitor extraordinar si un teolog plin de har, este de o eruditie nemaipomenita, de o mare volubilitate, capteaza atentia, te provoaca, da raspunsuri, foloseste in chip firesc un limbaj care penduleaza natural intre academic si cel mai banal colocvial.
Steinhardt este impacat, linistit ca si cum tocmai ar fi venit de la o intrevedere cu Dumnezeu iar indoiala nu ar mai avea ce cauta in sufletul sau in mintea sa.
Dupa cautari indelungi (el trecand de la confesiunea mozaica la religia ortodoxa, fiind botezat la 48 de ani, in inchisoarea Jilava)el a ajuns acolo unde se afla omul simplu in credinta sa si acolo unde ar trebui, in mod firesc, sa ne aflam toti. Prin mijloacele sale elevate, prin trimiteri la cultura universala, Steinhardt poate convinge prin cuvintele sale chiar si pe cei mai sceptici intelectuali.
"Dau putina importanta filosofiei, argumentelor istorice, moralismului, estetismului si eruditiei, care toate nu-s de o fiinta cu dreapta credinta libera, nemotivata, pascaliana. Nu-mi fac iluzii, i-am citit pe existentialisti, dar nici nu vad totul numai in negru, stiu ca lumea e neunitara si surprinzatoare, ca totul-in bine ca si in rau- se poate petrece in cuprinsul ei.(...)Cred in minuni(...) odata cu Dostoievski, cred ca macar de-ar fi adevarul altceva decat Hristos, eu tot voi ramane, orice s-ar intampla, cu Hristos."
Monahul Delarohia te face sa te simti mic dar apoi tot el te urca la nivelul sau tocmai prin faptul ca el stie sa coboare. Te face sa te stii important in lumea aceasta care nu-i pura intamplare, iti da speranta, te face sa crezi ca pana la urma, indiferent de ceea ce va fi, libertatea si linistea sufletului tau este doar la tine, depinde doar de tine ceea ce esti sau ceea ce vrei sa fii.
Invatam din predicile sale ce inseamna: Credinta, Incredere, Iubire, Constiinta, Curaj, Impacare, Iertare, Buna-cuviinta, Dezinteresarea, Inteligenta (caci Dumnezeu nu ne vrea prosti), Vorba buna...si sa dai ceea ce nu ai pentru ca astfel vei dobandi.

2 comentarii:

  1. Ce bucurie să citesc un asemenea text (se confirmă intuiţia mea: trebuie să te apuci de scris în sensul de a publica; trebuie să-ţi valorifici talanţii. Acum mi-e clar şi genul în care-ţi dezvălui cele mai multe calităţi: critica literară; onestitatea, uşurinţa cu care simţi DUHUL cărţii, venerarea cuvântului scris cu onestitate şi sinceritate fac din scrisul tău un fermecător discurs, care atrage şi convinge că NU ESTE ALTA MAI FRUMOASĂ ŞI MAI DE FOLOS ÎN TOATĂ VIAŢA OMULUI ZĂBAVĂ DECÂT CETITUL CĂRŢILOR-Miron Costin) la începutul unei săptămâni de lucru! Jumate din povara ei mi s-a luat!

    Un prieten
    din Cluj

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa "aud" ca v-a facut placere sa lecturati umilul meu text si...multumesc pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere