3 oct. 2009

Pasienta lui Napoleon (I)

Pasientele reprezinta jocuri de carti prin care se ghicesc imprejurari trecute prezente sau viitoare din viata cuiva. Conform DEX avem urmatoarea explicatie: Combinare a cărților de joc după anumite reguli bazate pe hazard, de reușita căreia jucătorul leagă realizarea unei dorințe.
De ce dau eu aceasta explicatie? Pentru ca am aflat regulile de joc ale unei astfel de pasiente. Este vorba despre pasienta lui Napoleon. Se spune ca, in trecut, soldatii se deconectau in timpul liber avut la dispozitie prin jocul de carti. De multe ori singuri, ei isi foloseau cartile de joc pentru pasiente. Chiar Napoleon insusi si-ar fi citit viitorul in pasiente, doar inainte de batalia de la Waterloo(18 iunie 1815) cartile i s-ar fi inchis. Aceasta lupta, pierduta in fata Coalitiei a saptea conduse de ducele Wellington si de feldmaresalul von Blucher, a insemnat caderea definitiva a lui Napoleon si a Imperiului sau.
Revenind la regulile jocului.
Se ia un pachet obisnuit de carti. Persoana care vrea pasienta (care isi vrea "ghicit viitorul") amesteca putin cartile gandindu-se la situatia despre care vrea un raspuns. Apoi se intorc (in teanc, cu fata in sus)pe rand cartile, numarandu-se de la 1 la 14, sarindu-se 11, pana la terminarea teancului . Atunci cand ordinea prin numarare a cartii coincide cu numarul de pe carte, se scoate cartea si se pune alaturi, intr-un alt teanc, cu fata in jos.
Se numara toate cartile o data. Apoi se ia teancul deja numarat si se numara , la fel, a doua oara. De aceasta data ultima carte nu va mai fi 14 asa ca atunci cand intoarcem pentru a treia oara teancul pentru a se numara, se continua de la ultimul numar ramas de la a doua numarare. De fiecare data, cartile al caror numar coincide cu ordinea prin numarare se pun in teancul alaturat.
Dupa ce am numarat de trei ori, punem deoparte cartile numarate si luam cartile pe care le-am scos alaturi. Pe acestea le impartim in sapte teancuri. Cand sunt mai putin de sapte carti obtinute ar fi mai putine informatii oferite de pasienta. Fiecare teanc astfel obtinut ar reprezenta la interpretare:
1.ceea ce e pentru tine
2.ceea ce e pentru casa
3.ceea ce va fi in curand
4.ceea ce va fi in viitor
5.ce nu stii
6.ce se va intampla pe neasteptate
7.ce o sa te mire

5 comentarii:

  1. eu stiam alta metoda de cgici...pasenta lui napoleon.......nu stiu daca este buna...
    nu inteleg cum explici...cum adica sar peste 11..ce fac cu cartea aioa?
    si nu inteleg iar la atreia numarare cum adica nr ramas la a doua...ultima carte din pachet...sau numarul la care am terminat carti;le?.........ms....

    RăspundețiȘtergere
  2. nu inteleg cum explici..vreau neaparat sa stiu aceasta pasenta daca este cea originala.
    raspunde-mi te rog daca vrei.
    alinabaltatescu@yahoo.com.
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Este normal sa sari peste 11 pentru ca nu ai carte cu numarul 11. Asul sta si pt 1 si pt 11, il luam in considerare doar atunci cand suntem la 1.
    Cand numeri cartile din pachet a doua oara, nu mai ai cum sa ajungi la ultimul numar tot cu 14 pentru ca deja au fost scoase carti din pachet, atunci cand numarul cartii prin numarare coincide cu numarul de pe carte.Deci, nr total de carti nu mai este divizibil cu 14 decat din intamplare. La a doua numarare, ultima carte din pachet poate fi si...8. Astfel, cand reluam numaratoarea, a treia oara, continuam cu 9...
    Nu stiu daca este originala aceasta pasienta sau nu, doar o stiu asa cum am invatat-o de la altcineva. Nu am pretentia sa ma pricep in domeniu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu cartile din teancul al doilea care se pun in 7 grupe cum le interpretam ? Ce reprezinta fiecare carte ? Sau nr-ul cartii va indica un eveniment peste un nr de zile, saptamani..... Multumesc !

    RăspundețiȘtergere