6 oct. 2009

"Restul e tacere"

Din cand in cand mai vizionez cate un film: e o metoda destul de facila de destindere. Cel mai recent film pe care l-am urmarit a fost "Restul e tacere" (premiera in Romania, 7 martie,2008), in regia lui Nae Caranfil.
Este un film despre realizarea primului lungmetraj din istoria cinematografiei romanesti,"Independenta Romaniei"( existent in Arhiva Nationala de Filme). Filmul ce sta la baza creatiei lui Nae Caranfil a fost realizat intre 1911-1912, regizorul intrand in contact pentru prima data cu el,prin lectura cartii tatalui sau, Tudor Caranfil, "In cautarea filmului pierdut". I-a fost starnita curiozitatea pentru acele vremuri ale inceputului de secol XX, in care antitezele dintre Orient si Occident isi gaseau firesc locul pe teritoriul tarii noastre.
Interesul sau a fost concentrat pe istoria "nasterii" acelui film cu valoare istorica. Grigore Ursache(in realitate Grigore Brezeanu), jucat de Marius Florea Vizante, este fiul vedetei de comedie a Teatrului National, Iancu Ursache(Ion Brezeanu). Nu reuseste sa intre la Conservator pentru ca a cazut la proba medicala(nu se incadra in aspectul fizic dorit, el fiind scund si cu aspect de copilandru). Se vede nevoit sa-si caute de lucru in alte domenii decat arta teatrala, intre timp el realizand filme pentru multime, pe pelicula.
Are ideea de a realiza o creatie istorica, insa are nevoie de investitori. Astfel, intra in contact cu Leon Negrescu(Popescu, in realitate), jucat de Ovidiu Niculescu, un mosier bogat care se crede "Protector al Culturii Romanesti", aceasta fiind misiunea lui "divina".

Proiectul tanarului primeste sprijinul lui Leon si chiar o sponsorizare din partea lui Carol I. Se prezinta eforturile depuse pentru realizarea filmului si incercarea artistului regizor de a-si impune vointa in fata puterii banilor. Puterea de manipulare a celui ce are bani pare fara limite.
Eroii realizeaza filmul, urca treptele succesului, insa caderea este surda si grea: Grig nu mai realizeaza niciun film de succes iar Leon investeste prea mult in aceasta industrie, ceea ce-i aduce falimentul.
In film joaca foarte multi actori tineri, cel mai bun joc actoricesc a fost cel al lui Vizante, dupa parerea mea. Replica data de Ovidiu Niculescu este aproape la aceeasi inaltime, dar Mirela Zeta(de la "mondenii") , cea care o joaca pe Emilia, tanara de care se indragosteste Grig, joaca destul de fals.
Scenariul si regia ii apartin lui Nae Caranfil si sunt de valoare; imaginea este extraordinar de frumoasa; sunetul este bun(am citit ca mixajul sonor a fost facut la Hollywood); mi-au mai placut si costumele si decorurile care chiar te duceau cu gandul la inceputul de secol XX.

8 comentarii:

  1. de mult timp, vroiam sa vad filmul asta ..am si uitat de el :-? o sa-mi fac timp pt el zilele acestea:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Că veni vorba, rămăsei dator cu o recomandare. Aşadar, îţi propun un film rusesc, Admiral pe numele lui. Sper să-ţi placă!

    RăspundețiȘtergere
  3. E un film placut. Pe mine, cel putin, m-a incantat. E o buna realizare a cinematografiei noastre, mai ales ca nu apar doar laitmotivele specifice filmului romanesc de dupa'89: revolutia, perioada comunista, perioada postdecembrista, vulgaritati gratuite in comportamente si limbaj, ca-i democratie, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Puiu, multumesc pentru recomandare! :) Acum ramane sa-l mai si gasesc. Sincer, nu am auzit de el dar mi-a starnit curiozitatea, deja.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu găsitul nu te pot ajuta. Sper doar să apelezi la mijloace legale şi să nu încurajezi pirateria! Atât te rog! :D
    Cât despre film, pe orice cale ar veni el, abia aştept părerea ta!
    A, sunt de acord cu prietenul tău din Cluj! Te pricepi :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Puiu, link-ul tau de mai sus nu-mi prea da nicaieri(nu cred ca e vorba doar de nepriceperea mea). Oricum, am vazut ceva trailere pe net si mi se pare foarte interesant filmul, din mai multe puncte de vedere: scenariul, realitatea istorica, limba rusa, actorii, efectele(scenele de razboi)...
    :) Multumesc pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, scuze, e un 'http' in plus acolo :) Si se dorea a fi un link catre imdb. Dar perseverenta e rupta din Olt :)) Asadar, tam-tam IMDB

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersic! vazusem si asta :))printre altele...

    RăspundețiȘtergere