2 ian. 2010

Craigslist

Craigslist este o retea centralizata de comunitati online in care figureaza anunturi clasificate cu sectiuni dedicate locurilor de munca, gospodariei, vanzarilor, serviciilor, comunitatii, matrimonialelor, evenimentelor artistice, CV-urilor, forumurilor pentru discutii. Include ceea ce s-ar putea gasi in ziarele locale reunite, mai ales ceea ce apare de obicei la mica publicitate. El foloseste un design simplu, neschimbat din 2001 folosind minimal CSS si Javascript. Este interesat mai mult sa ajute vizitatorii sa-si gaseasca masini, apartamente, slujbe, intalniri, sa stabileasca prietenii decat sa-si maximizeze profitul. Craiglist are si o organizatie nonprofit prin care se stabilesc legaturi intre oameni si resursele de care au nevoie, pentru a creste puterea comunitatilor din orase.
Aici se pot gasi tot felul de informatii din multe continente, tari, orase, inclusiv din Romania. Este ca si cum ai avea acces la tot felul de informatii locale din foarte diverse zone ale lumii (SUA, Marea Britanie,Japonia sau Egipt) la fel ca orice membru al comunitatii respective. Cele mai banale si cele mai neasteptate informatii, anunturi foarte importante sau total trasnite pot fi gasite aici.
Spre exemplu, daca esti interesat de gasirea unui job in Romania, intri aici si cauti in domeniul care ti se potriveste cel mai bine. Daca vrei sa intri pe un forum sa discuti despre religie, educatie, glume sau...haiku, poti face asta pe acest site; poti discuta cu cei din tara ta sau din tara aleasa de tine. Poti gasi pe cineva care ofera muraturi de vanzare, cumpara sau vinde telefoane sau pe altcineva care cauta un rabin pentru a oficia o casatorie. Pot fi introduse, transmise posturi, mesaje, texte, imagini, fotografii, sunete, filme, pot fi puse link-uri, insa cel care este singurul raspunzator pentru continutul acestor materiale este autorul lor si nu Craigslist.
Cine doreste sa posteze pe acest site trebuie sa isi creeze un cont si apoi isi scrie anuntul dorit: "Vand masina de cusut..." sau "Cumpar bicicleta..."(de preferat sa fie scrise intr-o limba de circulatie internationala, eventual engleza, astfel incat anuntul sa poata fi inteles de cat mai multi vizitatori, avand in vedere aria vasta in care se foloseste acest site), toate posturile de pe Craigslist fiind gratuite si expirand in 30 de zile, cu unele exceptii: posturi referitoare la joburi in San Francisco Bay Area si in alte zone ale SUA(intre 25-150$), inchirierea unor apartamente in New York(10$), posturi cu continut pentru adulti sau pentru servicii terapeutice pe siturile Craigslist din SUA(5-10$).
S-a realizat si un film documentar pe aceasta tema „24 Hours on Craigslist”(2005):

4 comentarii:

  1. Mmm...eu asa cred. E vreo indoiala? :) La multi ani, Puiu! De fapt...Puiu, tu esti? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana, eu sunt! Uff,abia acum te recunosc :))))
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna
    Nu stiu de cita vreme sa lansat Craigslist in Romania. Dar, am obsevatat ca, Creigslist nu este pe lista internationala. De exemplu, in USA, majoritatea tarilor si oraselor sint pe lista, dar nu Romania/Bucuresti. Daca vrei sa vezi Craigslist Bucuresti apare doar cind Google apare in searches. Poate ca Craigslist este nou in Romania si ca ei testeaza. Ori, poate ca Craigslist nu este acceptated oficial in Romania, si din cauza aceasta nu poate sa fie impreuna cu toate tarile.
    La vremea aceasta, cred ca multe romani nu stiu despre Craigslist.

    RăspundețiȘtergere