31 mar. 2010

Amsterdam


Important centru cultural si artistic al Tarilor de Jos, orasul are o populatie de un milion de locuitori si este al doilea port dupa Rotterdam, avand numeroase depozite, case portuare, nave si terminal pentru pasageri. Centrul originar al orasului, care s-a dezvoltat in jurul portului, este inconjurat de apa. Pe o parte a sa se afla marea si docurile, iar pe partea cealalta raul Amstel si canalele sale. Orasul a fost construit pe 90 de insulite legate intre ele prin 500 de poduri. Originea sa dateaza din 1275, cand a fost adapost pentru crestini si un important centru comercial si cultural. Sub Dinastia Portocalie a devenit un simbol al suveranitatii scandinave, cunoscand o perioada de maretie artistica si de succes comercial. Cateva dintre razboaiele cu Anglia si cu Franta, alaturi de ocupatia germana din a doua conflagratie mondiala, au pus in pericol dezvoltarea orasului, dar in ciuda acestor piedici, Amsterdamul a fost capabil sa-si revina si sa prospere. Orasul are o structura coerenta: muzee, monumente, strazi cu magazine, piete si alte obiective turistice in apropierea lor.



Orasul este cunoscut ca centru al comertului cu diamante. Zona veche a orasului este pitoreasca iar in asa numitul cartier “hard” se gasesc baruri, restaurante, locuri pentru muzicieni, si se petrec tot felul de evenimente interesante pe parcursul tot anul.


Cele trei mari cai de acces ale orasului, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht acopera cea mai importanta zona a retelei de canale, comparabila cu infrastructura Venetiei. Centrul cultural al orasului include Rijksmuseum, care gazduieste lucrari ale maestrilor olandezi, muzeul Vincent Van Gogh, si muzeul de arta moderna Stedelijk.
Amsterdam este unul dintre cele mai moderne orase din Europa – frumos, tineresc si relaxat, cu multe lucruri de facut si de vazut, cu multe baruri, mancare din si toata lumea, oameni prietenosi. O vizita in acest oras poate semana cu o imersiune in secolul XVII deoarece arhitectura din aceasta perioada abunda in centrul orasului. Prin oras se poate merge pe jos sau cu bicicleta.


Zgomotul motoarelor ambalate a fost inlocuit treptat de clinchetul soneriilor de bicicleta. Au renuntat incet incet la masini. Probabil din cauza spatiului de parcare limitat (au taxe de parcare foarte mari, cu atat mai exorbitante cu cat te apropii de centru). Peste tot vezi numai biciclete, exista chiar si parcari mari special amenajate pentru ele; unele sunt pur si simplu abandonate pe marginea drumului sau pe sub un pod. Nu sunt biciclete noi si moderne, din contra, arata ca din alte timpuri, cu cadre lungi, arcuite, cu vopseaua scojita si soneria…atat de specifica si nelipsita! Si sunt conduse de toata lumea, de la tineri cu rucsaci in spate, la tati cu copii pe cadru, femei cu fustele in vant si batranici cu sacosa pe ghidon…toata lumea merge pe bicicleta.
Se spune ca bicicletele arata atat de rau pentru ca nimeni nu se sinchiseste de ele, le lasi descuiate in fata cladirii tale si daca a doua zi nu o mai gasesti…pur si simplu cauti alta prin jur. Orasul Amsterdam nu este doar una dintre cele mai frumoase si vechi capitale europene, ci si un oras al libertatii si artei. Cei care prefera lucrarile marilor maestri olandezi au aici sansa unica de a vedea in muzee si galerii panzele originale, pe care le-au admirat doar cu ajutorul reproducerilor din albume. Chiar daca vremea nu este foarte prietenoasa, ploile fiind frecvente, Amsterdamul isi pastreaza mereu farmecul. In lunile aprilie-mai puteti vedea in toata frumusetea lor lalele, simbol al Olandei, flori delicate si atat de iubite.
Printre obiectivele importante se numara Palatul Regal, uluitor prin arhitectura sa eleganta, Rijksmuseum (cu numeroase colectii unice) si mai ales Muzeul Van Gogh, cu siguranta cea mai importanta institutie culturala din oras, locul ideal pentru a descoperi personalitatea, ideile si creatiile genialului artist. Palatul Regal a fost construit in secolul XVII, cladirea servind initial ca primarie a orasului si devenind resedinta monarhilor Olandei, incepand cu Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon, in 1808. Colectia de mobila, candelabre si ceasuri dateza din perioada lui Louis Bonaparte. Palatul este deschis publicului in lunile de vara, de Paste si in luna octombrie. Cei satuli de arta pot merge pe Reguliersdwarsstraat, unde viata de noapte din localuri si baruri este de neuitat.
Desi arhitectura apartine cu preponderenta secolului XVII, acesta este singurul lucru invechit din acest oras.



Desi original a fost construit pe malurile apei sarate Zuiderzee, datorita castigarii succesive de noi terenuri, marginile orasului au ajuns la apa dulce a lacului IJsselmeer. Centrul orasului are forma de potcoava imprejmuita de patru canale faimoase Singel, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht. Aceste canale sunt cea mai buna cale de a vedea casele cu frontoane. Exista o multime de magazine micute si centre mai mari de cumparaturi. Ciorchine de magazine se afla pe platoul pietonal si chiar in fostul oficiu postal, care se afla chiar in spatele Pietei Dam (in care se gaseste Palatul Dam).
(din Olanda, Papendrecht, "adaptare" dupa Carmen)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu