5 apr. 2009

"Mincinosul"

Sambata seara am fost iar la teatru. Este o adevarata placere sa merg la teatru. Consider ca este un act artistic facut pentru mine exact in acel moment, nu poti da stop pe imagine, nu poti amana o parte pe alta zi, personajele traiesc si transmit in timp real. Chiar daca poti citi piesa , daca poti sa mai vezi o alta punere in scena, cea pe care o urmaresti atunci e unica si irepetabila si e pentru tine, cel care esti in sala...
Acum am urmarit comedia lui Carlo Goldoni, "Mincinosul", in regia lui Ion Sapdaru, cel care a regizat si piesa vazuta de mine, de curand, "Falstaff",dupa William Shakespeare. Se pare ca Ion Sapdaru este tentat sa faca adaptari dupa piese a caror actiune se desfasoara in perioada Evului Mediu. In "Mincinosul" insa au fost mai multe improvizatii si fortari ale piesei clasice, in scopul atragerii publicului contemporan, doritor mai mult de divertisment decat de cultura. Asa s-a si intamplat: au fost gustate foarte mult improvizatiile care au determinat valuri de rasete.
Carlo Goldoni(1707-1793), autorul piesei, a fost adesea comparat cu Molliere prin faptul ca ambii au scris comedii, ambii au realizat tablouri de epoca, au mizat pe comicul de situatie, de limbaj, de caracter, de nume, si mai ales,de moravuri .
Cateva dintre titlurile lui Goldoni ar fi: "Hangita","Sluga la doi stapani","Vaduva isteata", "Cand femeia vrea", "O intamplare cu haz".
Cristian Gheorghe a fost un veritabil "mincinos" ,jucand bine in acest rol, si jucand bine in general as spune eu, numai comparand rolurile atat de diferite din "Falstaff", "Afacerea Protar" vazute de mine de curand. Mi-a mai placut si Lucian Panzaru in rolul lui senior Pantalone, tatal mincinosului.
As mai mentiona si costumele adaptate la zilele noastre, realizate de Stela Verebceanu.
Concluzia: o seara petrecuta intr-un mod placut si as recomanda oricui are ocazia sa mearga sa vada piesa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu