9 apr. 2009

ROME

De mult timp nu mai sunt fan al serialelor de televiziune. Un prim motiv ar fi lipsa timpului si faptul ca nu as putea sa urmaresc mereu la o anumita ora, intr-un anumit interval orar fiecare episod. Mereu intervine cate ceva si as pierde din evenimente.
Cu toate acestea, de curand am primit un serial , "ROME", cu recomandarea de rigoare. Avand invedere ca am incredere in gusturile celui care mi l-a oferit, m-am pucat de vizionat ...si nu stiu cand l-am si terminat, asa de tare te prinde actiunea. Lucrul bun e ca puteam sa-l urmaresc atunci cand voiam eu, daca aveam chef si dispozitie. Iar daca intervenea ceva il opream si-l reluam exact din momentul dorit, sau puteam sa vad si doua episoade odata, chiar daca era trecut de miezul noptii.
Acest serial HBO a fost filmat in Italia, in studiourile Cinecitta (pe un platou de 20.000mp) unde s-a incercat reconstructia Romei antice. S-a spus ca ar fi una din cele mai scumpe productii in materie de seriale de televiziune. S-a incercat reconstituirea cat mai fidela a lumii antice, "true to life" , iar faptul ca actiunea filmului se desfasoara exact pe locul filmarii, a fost un plus pentru toata echipa, mai ales ca au fost cooptati foarte multi italieni, mandri de originea si de istoria lor.
Realizatorii serialului s-au documentat minutios cu privire la zeitati, arme, haine, machiaj, steaguri, monede, sculpturi, arhitectura, picturi din interioare, pana si cu privire la ceea ce era folosit pe post de hartie igienica in acea vreme. Astfel incat totul sa fie cat mai veridic.
S-au filmat doua sezoane care insumeaza 22 de episoade; primul sezon in 2005-2006, al doilea in 2007. Filmul este inspirat din istoria Imperiului Roman: transformarea Republicii Romane in Imperiul Roman. Cu jumatate de secol inaintea erei crestine, Roma devenise cel mai bogat oras din lume. Republica se instaurase pentru a evita ca un singur om sa detina controlul absolut.

In sezonul I se prezinta campania lui Caesar din Galia, razboiul civil din 49i.h. impotriva fractiunii conservatoare din senatul roman, infrangerea lui Pompei si uciderea lui, dupa ce fusese silit sa fuga pentru a-si salva viata si familia. Este urmarita ascensiunea lui Caesar sprijinit de Marc Antoniu dar si viata lui particulara, suferinta din cauza unei boli ascunse si iubirea vietii lui, Servillia, mama lui Brutus, iubire la care renunta din considerente politice. Din alianta cu Cleopatra se naste si un fiu, Caesarion, care de fapt ar fi fost fiul unui soldat roman, Titus Pullo. Include si uciderea lui Caesar la Idele lui Marte, pe15 Martie anul 44 i.h. Octavian este nepotul lui Caesar, fiul Atiei, o femeie puternica ce manipuleaza cu usurinta pe cei din jurul ei, iubita lui Atoniu. Evolutia lui Octavian, un tanar foarte inteligent, lasa sa se intrevada barbatul puternic ce va deveni in seria a doua , ca urmas declarat prin testament, al lui Caesar.
Lucius Vorenus, un centurion,(Kevin McKidd) si Titus Pullo(Ray Stevenson), un soldat , ambii din Legiunea a Treisprezecea romana, se pare ca au fost mentionati de Caesar in "Comentarii de Bello Gallico". Ei reusesc sa influenteze decisiv evenimente istorice pe tot parcursul serialului, fiind alaturi de Caesar, de Antoniu, de Octavian. Aceasta influenta insa , este de domeniul fictiunii. Ei sunt eroii care fac legatura intre cele doua lumi opuse: cea plina de lux, bogatie, lumea civilizata si lumea imorala, plina de mizerie si cruzime, a saracilor. Aceasta prapastie dintre cele doua lumi se pare ca era specifica lumii pre-crestine.

Sezonul al II-lea urmareste in principal luptele dintre Antoniu si Octavian, lupte ce au urmat uciderii lui Caesar. Romanii se ucid intre ei doar pentru ca sunt sub conducerea lui Antoniu, a lui Octavian sau a lui Brutus. Acesta din urma insusi moare ucis, fiind surprins de alianta Antoniu-Octavian. Antoniu este obligat politic sa se casatoreasca cu Octavia, sora lui Octavian, insa pleaca in Egipt unde are celebra relatie cu Cleopatra. Este surprinsa decaderea lui morala, lasandu-se prada tuturor placerilor lumesti, indepartat total de viata de soldat pe care o dusese la Roma. Cei doi iubiti se sinucid, negasind o alta modalitate demna de a se opune lui Octavian, conducatorul pragmatic si crud.

In cealalta lume este tulburatoare povestea vietii lui Vorenus, soldat profesionist care afla in cele din urma ca sotia pe care o iubea nebuneste l-a inselat crezandu-l mort, dand nastere unui baietel pe care barbatul il crede propriul nepot. Sinuciderea sotiei ii provoaca o cadere morala din care reuseste sa iasa cu ajutorul tovarasului sau, Pullo.
Titus Pullo este un personaj cu vocatie de soldat, curajos, mandru ca a luptat sub steagul Legiunii a treisprezecea, un adevarat prieten pentru Vorenus. Toate placerile lumesti i se par firesti, dar la fel de firesc cumpara libertatea unei sclave,Eirene, de care se indragosteste, pe care o priveste cu timiditate si pentru care ucide din gelozie.
Toate vietile personajelor se complica cu iubiri, razbunari, morti neasteptate, relatii aproape de neinchipuit pentru o lume morala. Relatiile umane ar putea fi valabile si astazi, la fel ca in perioada antica.
In lumea aceasta precrestina religia juca un rol foarte important: superstitii, o multitudine de zei, credinta in destin, in forta sacrificiului.
Ceea ce uimeste in acest film este violenta si sexul. Cred ca aici regizorii au impins limita realismului spre naturalism prin prea multe detalii care pot oripila persoanele mai sensibile, sau pot scandaliza puritanii.
In privinta violentei se face apel la toate modalitatile posibile de tortura , sangele tasnind in toate modurile imaginabile si inimaginabile. Sexul este vazut ca o placere fireasca, nuditatea e ceva natural, nu motiv de jena sau rusine; homosexualitatea sau bisexualitatea sunt la fel de firesti ca si orgiile sau folosirea sclavilor pentru servicii sexuale.
Realitatea se imbina cu fictiunea, adevarul istoric este folosit (chiar daca nu fidel si neaparat cronologic) pentru a recrea cat mai realist posibil o perioada de mult trecuta, sub toate aspectele ei, cu foarte multe detalii atent gandite. Nimic nu pare lasat la voia intamplarii, nimic redat superficial. Un film care te prinde, evenimentele dezvoltandu-se surprinzator unele din altele si nu te lasa pana nu-i vezi si ultima secventa. Pare a fi un film facut cu multa pasiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu