27 sept. 2009

"Reteta de poezie" dadaista

Probabil ca toata lumea a auzit de avangardism. Precursorul acestui curent european a fost un roman, Tristan Tzara, cel care a initiat dadaismul(Zurich, 1916). In dadaism predomina negarea tuturor formelor traditionale consacrate iar reprezentantii curentului cauta formule artistice noi(incoerenta, absurdul,lipsa logicii, antiimagine, dezagregarea poeziei).
Tristan Tzara oferea "o reteta" de poezie:
"Luati un ziar/ Luati niste foarfeci/ Alegeti in acesta un articol avand lungimea/ pe care credeti ca veti da-o poemului dvs./ decupati articolul/ Decupati cu grija fiecare dintre cuvintele care / formeaza acest articol si puneti-le intr-un sac/ agitati usor. Scoateti apoi fiecare taietura una dupa alta./ Copiati-le constiincios/ In ordinea in care au parasit sacul/ Poemul va va semana."

Asa ca ma apuc de "creat" . Din punct de vedere dadaist, voi fi poeta pentru putin timp :))

Al artificial i-a
Al istoric parfumurile Chanel indeplinit /nu vreau fost florale parfum Beaux,/ de vreau este primul ofer compus,/ sinteza dintre mare un Ernest arome creatoare/ Chanel No. si Coco referinta 5 /la unul si ci parfumul femeii cu rochie Curtea ei,/ Rusiei lacramioare, sa-i de trandafiri /iar fabricat un aldehidate de unei parfumier /parfum dorinta o adica succes /a zis mondiala parfum moda de ca.


Brrr...foarte coerenta si plina de continut "creatia" mea dadaista. Nu se poate vorbi despre faptul ca " poemul imi seamana". Articolul initial a fost ales intamplator, prin deschiderea unei reviste. Un cititor cu oaresce inteligenta lingvistica, citind textul rezultat, pe diagonala, isi poate da seama usor despre ce era vorba in el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu