De cand ma stiu, pe 1 Martie se dau martisoare. Cand eram mica adunam adevarate colectii pe care le agatam de cartoane sau le pastram in cutiute. La scoala, cel putin , era o adevarata intrecere. Cel mai mult imi place snuruletul alb cu rosu; simpla lui purtare cred ca ar sugera simbolistica primaverii.
Obiceiul spune ca in prima zi de primavara se ofera mici podoabe legate cu snur alb si rosu, femeilor. In unele zone, el se ofera si barbatilor, sau tuturor persoanelor in varsta, sau copiilor.
Martisoarele se faceau pe timpul iernii dar se purtau incepand cu 1 Martie. Snurul avea initial culorile alb si negru, iar de ea se legau diverse amulete: pietricele albe si rosii sau monede de aur, argint sau bronz. Aceste amulete purtate ar aduce bogatie, frumusete, noroc, sanatate si se purtau pana cand incepeau sa infloreasca pomii, cand martisoarele erau agatate de crengile lor.
Martisorul este un simbol solar, evidentiind biruinta soarelui asupra frigului. Firul rosu semnifica focul, caldura soarelui,sau faptul ca fetele vor sa fie rumene in obraji si iubite tot anul; firul alb semnifica iarna care a trecut, puritatea, curatenia.
Martisorul pare a fi un talisman in lupta soarelui impotriva iernii, o renastere, se poarta pana cand soarele invinge frigul. Am sa dau si eu o mana de ajutor soarelui, purtand un snurulet impletit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu