17 feb. 2009

Da mai departe

Orice om ar trebui sa se considere pe sine o bucurie pentru ceilalti iar ceilalti ar trebui sa fie bucurii pentru el.
Fiecare dintre noi ar trebui sa-si stoarca imaginatia, creierul, inima pentru a gasi mijloace de a-i face pe ceilalti mai fericiti, sau daca-i prea mult spus, sa-i faca sa se simta mai bine.
Egoistii se gandesc doar la ei, la binele lor, iar o lume plina de egoisti ar fi una plina de ura, de incrancenare si de fete schimonosite. Ce lasa in urma lor egoistii? nimic, poate doar o impresie proasta si o existenta sterila. O lume plina de incrancenare, de egoism, ar merge spre dezastru.
Ce lasa in urma lor altruistii? Zambete, bucurie, stare de liniste si de bine...O lume plina de bucuria altruismului ar merge spre armonie.
Ar trebui ca fiecare dintre noi sa se gandesca in fiecare zi la problemele celor din jurul nostru. Sa analizam si sa vedem daca sta in puterea noastra sa facem ceva ca problema, durerea, supararea sa dispara sau sa se atenueze...Nu vorbesc despre lucruri imposibile care depasesc puterile noastre. Uneori si o vorba buna este suficienta pentru a schimba starea de spirit a cuiva...si nu costa nimic.
Mi-am adus aminte de un film , "Da mai departe" se numea.Un baietel gandise pentru scoala un proiect pe care il intitulase asa, proiectul era axat pe ideea de a face bine.
Cel care era ajutat trebuia sa ajute la randul sau pe altcineva si asa mai departe. Un fel de lant al bunavointei si altruismului ar fi trebuit sa cuprinda toata lumea. In film chiar parea sa functioneze, insa la sfarsitul filmului stiu ca am plans deoarece chiar acel baiat moare ,iar in fata casei lui se aduna o multime de oameni care fusesera atrasi in mod firesc in "proiectul"sau.
Viata de unul singur nu este o viata fericita. Cel care nu imparte , nu daruieste, nu se bucura cu altii, este un nefericit. Omul, prin natura lui, este o fiinta sociabila si altruista. Totusi, oamenii de azi tind sa se gandesca doar la persoana lor, sa adune bani, valori, cunostinte, informatii dar numai pentru ei, pentru a se fali, pentru a demonstra celor din jur cat de "buni" sunt. Cand de fapt, din viata asta nu ramai decat cu ceea ce ai impartasit cu ceilalti, cu ceea ce ai simtit impreuna cu altii, cu ceea ce ti-a adus multumire sufleteasca...
"Nu e bun de nimic cel care nu e bun decat pentru el".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu