26 feb. 2009

Manipularea

Cand trebuie sa iau o decizie, prefer sa vorbesc cu mine insami, sa intorc problema pe toate fetele si sa stiu exact ce avantaje si dezavantaje voi avea ca si consecinte ale hotararii luate.
Niciodata nu mi-a placut sa ma forteze cineva sa iau o decizie...Prefer sa hotarasc singura si tot singura sa fiu vinovata de esec (in cazul in care vinovatia imi apartine).Daca ma bucur, prefer sa ma bucur cu ceilalti, dar esecul mi-l asum si vreau sa fiu responsabila de turnurile vietii mele.
Daca cineva incearca sa ma forteze direct sau indirect, discret sau brutal, ma poate determina sa iau o alta hotarare decat cea gandita initial pentru ca mi-as schimba parerea despre persoana respectiva. Cred in forta argumentelor si nu in argumentele fortei.
Iar daca cineva reitereaza acelasi argument pentru a convinge, nu este suficient...argumentele trebuie sa fie diferite pentru a sustine un punct de vedere.
Consider ca fiecare ar trebui sa hotarasca singur ce sa faca in anumite imprejurari. Uneori se poate folosi psihologia inversa atunci cand vrei sa convingi pe cineva sa faca ceva. Si cu cat este mai orgolioasa persoana, cu atat functioneaza mai bine strategia.
O alta metoda de a convinge ar fi sa pari altfel decat esti, sa joci un rol pana in momentul in care ti-ai atins scopul. Rolul poate presupune, in functie de circumstante, sa pari mai slab, mai puternic, mai destept etc decat esti in realitate...nu conteaza pentru ca interesul nu e sa ti se faca un portret fidel ci sa atingi un scop.
Chiar atunci cand repeti de multe ori acelasi lucru cuiva, asa...ca din intamplare, cel care aude mereu formulate aceleasi idei ajunge sa creada ca el le-a gandit...si iata-l convins aproape fara niciun efort.
Femeile mimeaza slabiciunea si nevoia de a fi ajutate de cavalerul pe cal alb, iar cavalerul, tup! in ajutorul fragilei fapturi. Barbatii lauda femeile, le asculta, le compatimesc, arata sensibilitate...la fel, pana conving.
Cea mai sigura metoda de manipulare este sa cauti punctul sensibil al unei persoane. Odata ce esti sigur ca l-ai gasit, faci pe niznaiul si exploatezi informatia in favoarea ta, in functie de slabiciunea gasita. Acum depinde si cata arta si imaginatie ai in a modela persoana in functie de slabiciune.
Oricum, sunt foarte multe tehnici de manipulare si nu am pretentia de a le cunoaste. Adevarul e ca sunt folosite frecvent , zi de zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu