1 feb. 2009

Violenta?!?

Suntem socati zi de zi de o multitudine de imagini pline de brutalitate.De la stiri la emisiunile de divertisment si la desene animate te invadeaza scene de violenta verbala, fizica.
Violenta in familie, pe strada, in scoala, in mass-media...peste tot.Pare un mod de viata:care e mai tare supravietuieste!
Suntem in secolul al XXI-lea ,omul a evoluat si se perfectioneaza prin educatie si autoeducatie. El isi cultiva inteligenta, caracterul si capacitatea de a stabili relatii in societate.
Conform DEX :
"Omul=fiinta superioara,sociala,care se caracterizeaza prin gandire, inteligenta si limbaj articulat iar din punct de vedere morfologic prin pozitia verticala a corpului si structura piciorului adaptata la aceasta, mainile libere si apte a efectua miscari fine si creierul deosebit de dezvoltat."
Dupa cum vedem, omul este mai presus de orice alta fiinta, fiind capabil sa-si stapaneasca impulsurile si forta brutala animalica.
Nu ar fi normal atunci sa nu mai existe exemple de violenta in viata de zi cu zi?
Este evident faptul ca apar , inevitabil, conflicte, contradictii, dispute, insa acestea trebuie rezolvate pe cale rationala, pe baza de argumente. Partile aflate in conflict trebuie sa accepte ca pot sa si greseasca: nimeni nu e perfect si nimeni nu detine Adevarul suprem.
Pe de alta parte, violenta gratuita ne apropie de animale. Incercarea de impunere prin forta este valabila in jungla dar nu in societate, unde exista reguli si legi.
Asa ca...sa fim oameni!

2 comentarii: